Din oras

Curtea Muzeului de Arta din Cluj, imbracata in scandura de administratorii terasei La Palat

Curtea Muzeului de Arta din Cluj a fost imbracata in scanduri. Cel putin asa arata in ultimele zile, dupa ce firma care administreaza aici terasa La Palat, ce ii apartine tanarului antreprenor Iancu Serbanescu, a inchiriat spatiul pentru al doilea an consecutiv. Imaginea din interiorul Palatului Banffy este una deplorabila: movile de scanduri, mobilier inestetic si alei pline de gropi. Conducerea muzeului spune ca nu se poate interveni in niciun fel, deoarece cladirea este in litigiu.

Pentru un pret derizoriu, de 36 de bani metrul patrat pe zi, curtea Palatului Bannfy a fost data in folosinta, in perioada verii, societatii Turism Developement, ce-i apartine lui Iancu Serbanescu, fondatorul StudCard. Contractul a fost incheiat inca de anul trecut, iar anul acesta a fost reinnoit cu aceeasi firma. Directorul Muzeului de Arta, Lucian Nastasa Kovacs, spune ca singura oferta a venit din partea acestei societati comerciale. Contractul este, in fapt, un abonament de inchiriere pentru perioada estivala si a intrat in vigoare in 15 mai 2015.

Totusi, terasa este inca in santier si a fost deschisa doar cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iar locatarii si-au permis sa “plombeze” curtea edificiului cultural cu scandura.

Dincolo de mobilierul de scandura, departe de a fi estetic si scena aruncata intr-un colt, reprezentantii firmei au gasit solutia de a acoperi gropile formate pe aleile pavate cu aceeasi…scandura.

Directorul muzeului spune ca a fost solutia de compromis la care s-a ajuns, deoarece in curtea Palatului Banffy nu se poate interveni.

“Nu avem voie sa batem un cui. Una din pevederile contractului spune ca cel care ia in abobament spatiul, se obliga sa respecte tot ce tine de patrimoniu, dar sa aiba si toate autorizatiile necesare. Intr-adevar, s-au apucat de acoperit partea de piatra cubica, adica cele patru alei, unde, de regula, cand ploua, se aduna multa apa. Au facut o cerere sa podeasca partile de alee fara sa atinga cladirea. Nu pot sa refac piatra cubica si atunci am ales varianta lor. Am dat acordul, insa numai cu aceasta conditie: sa aiba avizele necesare de la Comisia de Cultura si Directia Monumentelor Istorice. Le-am cerut, verbal, ca totul sa fie demontabil”, explica directorul muzeului, Lucian Nastasa Kovacs.

Cladirea si, implicit, curtea Muzeului de Arta este administrata de Consiliul Judetean Cluj, care a si impus conditiile de inchiriere. Un metru patrat inchiriat in curtea muzeului costa, pe zi, 36 de bani.

Potrivit conditiilor impuse, Turism Development, titularul de abonament, va asigura personalul de mentinere a ordinii, avizat de Politie. O alta clauza interesanta prevede inchiderea terasei fara somatie si fara preaviz, atunci cand “interesul national sau interesul local o impune”.

Firma care a castigat licitatia trebuie sa instiinteze inainte cu o luna daca doreste sa plece din curtea muzeului, insa poate fi aruncata in strada in doar trei zile. De asemenea, chiria inceteaza cand Consiliul Judetean Cluj pierde dreptul de proprietate asupra imobilului. Potrivit normelor, “programul general de activitate va fi prezentat conducerii muzeului”.

Potrivit proiectului cultural depus, Turism Development se obliga sa organizeze cvartete, prezentari de moda, concerte de swing si dansuri, pentru ca “nu se considera program cultural difuzarea de muzica inregistrata cu exceptia prezentarii de discuri in cadru organizat” si nu se pot difuza reclame sau emisiuni radiofonice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *