Justitie

Curtea de Conturi lovește în arhitectul Capitalei Europene a Tineretului. Ce răspunde Răzvan Luca

Raportul Curții de Conturi cu privire la Primăria Cluj-Napoca pe anul 2015 cuprinde o parte ce-l are în prim plan pe tânărul arhitect Răzvan Luca, cel care a coordonat departamentul de Reactivare Urbană din cadrul programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, derulat de Federația Share. În timp ce inspectorii Curții de Conturi îl plasează pe Luca în mijlocul unor finanțări nelegale, contracte fictive, facturi și plăți între asociații ce au primit finanțări nerambursabile de la Primărie, arhitectul spune că în raport s-au făcut ”conexiuni forțate” și că nu s-a înțeles cum a funcționat Capitala Europeană a Tineretului.

În dreptul a patru asociații care ar fi primit finanțări nelegale de la bugetul local, potrivit Raportul de audit al Curții de Conturi, apare numele lui Răzvan Luca (foto), arhitectul principal din programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului, cel care a venit și cu ideea totemului luminos ”Cluj 2015” din Parcul Central. Și despre acesta auditorii Curții de Conturi spun că a fost plătit nelegal și că ”reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local”. Luca s-a implicat în proiectul Capitalei Tineretului din 2012, fiind chemat de președintele Federației Share, Vlad Pop, la o sesiune de brainstorming, după cum chiar el a declarat în presa locală. Răzvan Luca s-a afirmat ca președinte al Asociației Studenților Arhitecți, organizând ”Zilele Arhitecturii”. Acum nu mai face parte din acea asociație.

În anul Capitalei, 2015, Luca a înființat asociația PLAI – Laborator de Arhitectură, Inovație și Experiment, pe care o conduce în prezent și prin care organizează festivalul de design ZAIN Design Expressions și administrează un spațiu de coworking în cetrul Clujului, pe bulevardul Eroilor, Zain Studio.

Asociația Plai a primit finanțare nerambursabilă în anul înființării

Asociația Plai a primit, anul trecut, 80.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca pentru organizarea evenimentului Cluj Design Week în cadrul programului Cluj Never Sleeps din 19-21 iunie 2015. Despre cum s-a desfășirat acest eveniment nu am găsit nicio referință pe Google, de parcă nici nu a avut loc.

Iată ce spune Curtea de Conturi despre începuturile asociației lui Luca: ”Asociația Plai Cluj-Napoca, cu sediul în strada Tulcea, nr. 10, ap. 7, al cărei președinte, coordonator și responsabil financiar este Răzvan Luca, deși este înființată doar în anul 2015, anul acordării finanțării nerambursabile, fără nici o activitate anterioară și prezintă inițial pentru a justifica ”dovada existentei surselor de finantare proprii sau oferite de terti, din care sa rezulte detinerea disponibilitatilor banesti reprezentand cota proprie de finantare a aplicantului”, solicitată la art. 23 din Regulament, Contractele de sponsorizare fictive nr. 1 din 20.01.2015 și din 05.04.2015, încheiate cu SC Confort Intermed SRL pentru suma de 9.000 lei, respectiv 27.000 lei, societate care a realizat în anul precedent o cifră de afaceri de 6.592 lei și o pierdere de 41.511 lei (și care așa cum reiese din Raportul financiar final întocmit nu a acordat nici o sumă), primește o finanțare nerambursabilă de 80.000 lei.”

Confort Intermed este o agenție imobiliară de pe strada Horea, deținută de Ioan și Livia Dorina Ghiran.

Contactat de Clujust.ro, Răzvan Luca spune că nici vorbă de contracte fictive: ”Acele contracte au existat și ne-am bazat pe ele. Au existat, dar nu s-au onorat căci firma nu a mai putut. Se întâmplă la toată lumea. Pe noi ne-a încurcat acest lucru, căci a trebuit să punem de la noi cofinanțarea”.

”Nejustificat, deși Asociația Plai este nou înființată și nu a putut prezenta un Bilanț și nu deținea disponibilități bănești, i se acordă o finanțare nerambursabilă de 80.000 lei, prin HCL nr. 184/21.05.2015, în baza căreia a fost întocmit Contractul nr. 210382/424/03.06.2015.

Pentru a justifica contribuția proprie obligatorie, Asociația Plai facturează către Asociația Young Team, la care este coordonator de proiect, ”prestații” în sumă de 7.000 lei, la Federația SHARE Cluj-Napoca, la care de asemenea este coordonator de proiect, în sumă de 34.208 lei și la Asociația Iventeam  (care are sediul în același apartament cu Asociația Plai) în sumă de 44.539 lei, entități care au primit la rândul lor finanțări nerambursabile importante de la bugetul local, pe care le justifică cu plata către Asociația Plai (care potrivit accepțiunii finanțatorului nu desfășoară însă activități comerciale generatoare de profit).”, notează inspectorii Curții de Conturi.

Despre contractul cu Federația Share, Luca spune că priveea organizarea de evenimente în cadrul capitalei. ”Prin relația contractuală am fost numit coordonator al departamentului de Reactivare Urbană. Suma reprezintă plata echipei din asociație care a lucrat pentru capitală”, a explicat arhitectul.

”Finanțarea primită de la bugetul local în sumă de 79.993 lei este nelegală și reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, la care au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 2.821 lei, pe perioada de la data acordării, și până la data de 15.04.2016.”, concluzionează Curtea cu privire la asociația Plai.

Potrivit Curții de Conturi, până și simbolul Capitalei Europene a Tineretului a fost finanțat nelegal

Extras din Raportul de audit: ”Asociația Studenților Arhitecți, reprezentată de Santa Marius Călin, având coordonator de proiect pe Răzvan Luca, primește o finanțare nerambursabilă, pentru proiectul ”TOTEM Cluj 2015”, în sumă de 88.000 lei, din care plătește servicii de proiectare către SC Studio doi S SRL D, în sumă de 18.300 lei, societate nou înființată și fără nici un angajat, reprezentată de Santa Lucreția (soția lui Călin Santa – n.red.), în baza Contractului nr. 07/06.11.2014, încheiat înainte de încheierea Contractului de finanțare nerambursabilă nr. 443167/424/08.12.2014.

De asemenea sunt efectuate plăți către SC PMA Invest SRL Cluj-Napoca în sumă de 50.699 lei, în baza unui contract încheiat în 26.04.2013, precum și la SC TB Exclusive Lighting SRL Cluj-Napoca, în sumă de 28.800 lei, în baza contractului TBL 0020 încheiat în 19.12.2012, cu mult înainte de perioada executării contractului. Potrivit prevederilor art. 44 din Regulament cheltuielile sunt eligibile numai dacă au fost contractate în perioada executării contractului, respectiv 04.12.2014 -30.12.2014.

Urmare celor prezentate, finanțarea primită de la bugetul local în sumă de 88.000 lei este nelegală și reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, la care au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 10.531 lei, pe perioada de la data acordării, 23.01.2015 și până la data de 15.04.2016.”

Răzvan Luca susține că numele lui apare eronat ca și ”coordonator de proiect” în dreptul Asociației Studenților Arhitecți și a altei asociații din raport, ce apare mai jos: ”Foarte multe afirmații din raport sunt total nefondate, scrise în necunoștință de cauză. Imi apare numele deși nu eram implicat în proiect. Nu s-a înțeles că în Capitala Europeană a Tineretului foarte multe proiecte mă aveam pe mine coordonator din poziția de coordonator al departamentului de Reactivare Urbană. Pentru a merge mai bine lucrurile, proiectele din cadrul capitalei au fost împărțite pe categorii și o parte au fost coordonate de departamentul meu. Nu am nicio treabă cu asociațiile la care se face referire și nu le-am scris eu proiectele. Nu am nicio calitate în Asociația Studenților Arhitecți sau în Young Team, sunt conexiuni forțate ale celor de la Curtea de Conturi”

În ce privește datele contractelor pentru executarea totemului, Luca susține că sunt ”erori umane” și că au fost remediate împreună cu furnizorii.

Două asociații cu proiecte finanțate de Primărie au făcut plăți către asociația Plai a lui Luca

Asociația Young Team, coordonator de proiect Răzvan Luca, primește o finanțare nerambursabilă, pentru proiectul ”Share the sky” în sumă de 120.000 lei, din care plătește Asociației Plai Cluj-Napoca, al cărei președinte este tot Răzvan Luca, suma de 7.000 lei, precum și plăți pentru masă, fără să existe o listă cu persoanele care au beneficiat de aceste servicii, semnătura și datele lor de identificare, în sumă de 13.408 lei.

Astfel, suma de 20.408 lei a fost decontată necuvenit și reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, aferent căreia au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 877 lei, pe perioada de la data acordării, 06.11.2015 și până la data de 15.04.2016”, se arată în raport.

Potrivit Registrului asociațiilor și fundațiilor de la Ministerul Justiției, Asociația Young Team este fondată și prezidată de Tudor Ilarian Ogner. Acesta a fost membru în Organizația Studenților de la Universitatea Tehnică și al Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Luca recunoaște că asociația condusă de el, Plai. a avut contract cu Young Team pentru organizarea evenimentului ”Share the sky”, în cadrul căruia clujenii au luat cina la înălțime în Parcul Central și primarul Emil Boc a oficial căsătorii, tot la înălțime. Despre relația cu președintele asociației Young Team, Tudor Ogner, Luca spune că a fost doar coleg la capitală.

O altă asociație care nu ar fi trebuit să primească bani de la primărie potrivit Curții de Conturi, Asociația Iventeam, a organizat un eveniment pentru împătimiții jocurilor pe calculator, în 29 octombrie -1 noiembrie 2015, în Sala Polivalentă Cluj. Și aceasta a efectuat o plată către asociația Plai.

”Asociației Iventeam i-a fost acordată nelegal suma de 125.000 lei, în vederea realizării proiectului ”Dreamhack Masters Cluj-Napoca”, care în fapt reprezintă organizarea de spectacole, activități generatoare de profit, în baza HCL nr. 183/2015 și a Contractului nr. 217804/424 din 08.06.2015.

Prin Bugetul de venituri și cheltuieli, se prezintă că veniturile realizate în cadrul proiectului sunt egale cu cheltuielile, la venituri fiind înscrisă partea de finanțare nerambursabilă de 125.000 lei, 90%, și contribuția proprie a beneficiarului de 13.889, respectiv 10%. În Bugetul de venituri și cheltuieli la rândul de donații, sponsorizări și alte surse nu este trecută nici o sumă.

Deși în bugetul narativ se precizează că evenimentul pentru care se solicită finanțarea de la bugetul local are un buget de peste 700.000 EURO, în bugetul financiar este menționată doar suma de 138.889 lei, din care 125.000 lei de la bugetul local.

Din Raportul final întocmit de beneficiar, se constată că la proiectul ”Dreamhack Masters Cluj-Napoca”, deși asociația a realizat venituri atât din vânzarea de bilete cât și din publicitate, acestea nu au fost evidențiate în raportul financiar (din raport reiese că au fost peste 25.000 persoane și premii peste 300.000 $).

De asemenea Asociația Iventeam nu a declarat veniturile realizate și nu a achitat la UATM Cluj-Napoca impozitul pe spectacole datorat de ”cel mai mare festival digital din Romania”, dar a beneficiat de finanțare nerambursabilă în sumă de 124.889 lei.

Nu au fost raportate nici veniturile din publicitate: INTEL, ASSUS, MONSTER ENERGY, HYPER X, BCR,  DELL, etc.”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Inveteam a plătit 10.000 de euro asociației lui Luca

Potrivit inspectorilor Curții, ”Asociația Iventeam, cu sediul în  strada Tulcea nr. 10, bl.2,  ap., 7, unde are sediul și Asociația Plai Cluj-Napoca, al cărei președinte, coordonator și responsabil financiar este Răzvan Luca, plătește acesteia din fondurile nerambursabile suma de 44.539 lei, deși aceasta este la rândul ei beneficiară de fonduri nerambursabile.

Pentru a da o aparență de legalitate a achiziției este întocmit un document de analiză a trei ofertanți, Asociația Plai Cluj-Napoca, președinte, coordonator și responsabil financiar Răzvan Luca, Asociația Young Team, coordonator de proiect Răzvan Luca, și PFA Dascăl Maria Florina din Târgu Mureș.

Pentru faptul că activitatea proiectului a fost generatoare de profit, iar cheltuielile efectuate nu corespund cerințelor legale, suma acordată Asociației IvenTeam pentru acest proiect, de 124.889 lei, reprezintă o pagubă efectivă cauzată bugetului local, aferent căreia au fost calculate dobânzi penalizatoare, conform prevederilor legale, în sumă de 4.555 lei, pe perioada de la data acordării și până la data de 15.04.2016.”

Asociația Iventeam a fost înființată de Adrian Mircea Bîlc și este prezidată de Nicoleta Lung. Bîlc este vicepreședinte alături de Vlad Pop. Răzvan Luca ne-a spus că pe primii doi nu-i cunoaște și a explicat că plata efectuată de Young Team a fost pentru ca arhitecți din asociația Plai să indeplinească anumite lucruri la amenajarea Sălii Polivalente pentru eveniment. ”Banii au rămas în asociație”, spune Luca. Acesta susține că a câștigat selecția organizată de Iventeam având oferta cea mai mică. ”Nu am știut cine sunt ceilalți ofertanți”, mai spune președintele asociației Plai.

”Noi am făcut totul în cadru legal. Am avut mai multe contracte căci a a fost un an cu multe proiecte. Toată lumea a avut mai multe proiecte în anul acela”, a conchis Răzvan Luca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *