Din oras

Curtea de Conturi a descoperit cheltuieli neeligibile de milioane de lei la Centrul de Deseuri

In cadrul verificarilor efectuate la Autoritatea de Management pentru POS Mediu Curtea de Conturi a descoperit cheltuieli neeligibile de peste 6 milioane de lei in proiectele derulate. Mai mult de jumatate din aceasta suma este in cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al deseurilor in judetul Cluj”, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Cluj. Mai exact este vorba de lucrarile neconforme la celula de depozitare a deseurilor.

“Acestea constau in lucrari de excavatii in celula de depozitare fara documente de calitate privind atingerea cotei finale de fundare, lucrari de umpluturi la diguri si la zona administrativa care nu respecta caietul de sarcini privind calitatea materialului de umplutura si gradul de compactare, lucrari la stratul drenant care nu respecta proiectul tehnic si cerintele contractului. Cheltuielile neeligibile aferente esantionului verificat sunt in suma de 3.545.000 lei”, au aratat auditorii Curtii de Conturi.

De asemenea, suma de 46.000 de lei reprezinta alte cheltuieli neeligibile in cadrul proiectului si vizeaza contractul de servicii „Asistenta tehnica pentru supervizarea contractelor de lucrari aferente proiectului Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Cluj”, ca urmare a
neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre inginer pentru supervizarea lucrarilor executate in cadrul contractului.

“Inginerul a certificat lucrari care nu au respectat cerintele contractuale. Cheltuielile neeligibile aferente esantionului verificat sunt in suma de 46.000 de lei”, se mai arata in raportul Curtii.

Printre recomandarile facute de auditori catre AMPOS Mediu se numara “excluderea de la finantare a valorii totale a corectiilor financiare aplicate la nivelul contractelor in conformitate cu prevederile art. 23 din HG nr. 875/2011; luarea masurilor de stabilire si recuperare a debitelor conform prevederilor OUG nr. 66/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 875/ 2011 si ale HG nr. 519/2014 pentru neregulile cu impact financiar. Pentru toate aceste constatari au fost stabilite termene de implementare”.

Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj arata ca au contestat raportul Curtii de Conturi.

“Consiliul Judetean isi mentine punctul de vedere ca nu sunt incalcari ale legii cele constatate de auditorii Curtii de Conturi. Ne judecam si vom respecta decizia instantei”, a precizat Alin Iuga, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Cluj.

Contractul pentru CMID cu firma italiana Atzwanger a fost reziliat in 2014 de Consiliul Judetean pe motiv ca o mare parte a lucrarilor la celula de depozitare a deseurilor sunt neconforme si trebuie refacute. Zilele trecute CJ a lansat o noua licitatie pentru continuarea si finalizarea lucrarilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *