Din oras

Cursuri de prim ajutor in 15 scoli clujene

Elevii a 15 scoli din Cluj vor urma anul viitor cursuri de prim ajutor, dupa ce institutiile in care invata s-au raliat proiectului Sunt Primul Ajutor Junior. Cursurile sunt implementate de doi ani in Bucuresti, iar acum urmeaza elevi clujeni si sibieni sa invete notiuni de baza in igiena, anatomie, primul ajutor si prevenirea situatiilor de urgenta. Cursurile de educatie medicala si prim ajutor vor fi tinute in scoli de medicii si asistentele voluntari ai Serviciului Judetean de Ambulanta.

“Proiectul care se desfasoara si in 12 scoli din Bucuresti, se bazeaza pe voluntari si specialisti care ii invata pe copii cand, cum si cum sa sune la 112, manevre de prim ajutor, precum si informatii despre alimentatie, igiena, comportament in situatii de urgenta”, a precizat initiatorul proiectului, Mihaela Arion, redactor la radio Bucuresti, 98,3 FM.

La Cluj cursurile vor incepe din ianuarie, atat in scoli din municipiul Cluj-Napoca, precum si in Gilau.

“Elevii implicati in program invata sa aplice si sa execute corect manevre de salvare a vietii. invata in acelasi timp notiuni de igiena si de prevenire a afectiunilor transmisibile. Prezentarea notiunilor privind modul de organizare, functionare si utilizare a Sistemului National Unic pentru Apel de Urgenta 112, catre grupurile de elevi din scolile desemnate sa participe in cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia se adauga insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc! (droguri, alcool, tutun), rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange si prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor”, se arata pe pagina proiectului.

Cursurile vor fi tinute de voluntarii Serviciului Judetean de Ambulanta Cluj.

“Este o tematica separata pentru fiecare categorie de varsta. Voluntarii nostri, medici, asistente, vor merge in scoli si vor tine aceste cursuri. Este un lucru bun pentru ca sunt cereri de astfel de cursuri care sa ofere informatii despre cum sa procedeze in anumite situatii – cand cade unul pe terenul de sport sau altele. Este un ajutor si pentru parinti”, a fost de parere Horia Simu, managerul SAJ Cluj.

Conducerea scolilor participante in proiect sunt cat se poate de incantati ca fac parte din acest proiect pilot.

“Este o idee exceptionala. Noi ne-am dorit foarte mult acest curs, ca elevii nostri sa beneficieze de notiuni de prim ajutor. Sper sa putem cuprinde toate clasele, depinde cati voluntari vom avea”, spune Laura Ungurean, directorul Liceului Lucian Blaga.

Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Judetean, nu exclude posibilitatea extinderii acestui proiect la nivelul tuturor scolilor.

“Deocamdata mergem pe varianta de optional. Daca isi va dovedi utilitatea si copiii vor dori, ca optional poate functiona doar daca este cerere, da, se poate extinde. Daca nu este cerere, nu poti sa il impui ca optional. Mi se pare necesar un astfel de curs si daca nu vor fi destui pentru optional, vor trebui gandite in cadrul orelor de dirigentie”, a opinat Cuibus.

Ghidul Sunt Primul Ajutor Junior, realizat de Mihaela Arion, poate fi accesat pe pagina proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *