Diete

Curele de primavara cu urzici si stevie

Toate ingredientele vegetale din flora spontana utilizate in alimentatia umana au, pe langa valoarea nutritiva, si un rol terapeutic prin continutul in vitamine, saruri minerale, acizi si proteine asimilabile.

 

Urzica (Urtica dioica) este o planta foarte raspandita si cunoscuta in toate zonele tarii. In practica se utilizeaza frunzele de la aparitie pana la inflorire si sunt folosite la prepararea de pireuri utilizate ca garnitura la fripturi, la ochiuri sau se consuma ca atare dupa combinarea cu usturoi. Frunzele se pot utiliza si la preparaea ciorbelor, iar planta intreaga la obtinerea de sucuri ce au o eficienta mare la remedierea starilor de anemie si de tulburari vizuale.

 

Frunzele si tulpina contin un complex de vitamine, de saruri minerale in care se include fierul, acizii, cetone si diverse substante proteice asimilabile. Frunzele uscate si faramitate se pot adauga in mancarurile din lunile de iarna, marind valoarea nutritiva si gustul acestora.

 

Cu sucul proaspat de urzica se poate face o detoxifiere a organismului. Preparatele din urzica alunga simptomele asteniei de primavara: slabiciunea generala, ametelile, apatia, migrenele. Pentru reumatici, cura cu urzici e considerata o solutie medicala sigura, capabila sa imblanzeasca durerile reumatice de care nu scapa mai nimeni dupa varsta de 50 de ani. Si in aceasta afectiune, ceaiurile de urzicadar rezultate imediate: in 500 ml de apa adaugam sase linguri de frunze de urzici proaspete, bine spalate. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, luam ceaiul de pe foc si-l lasam sa se infuzeze zece minute. In timpul curei, se beau trei cani de ceai pe zi.

 

Cura propriu-zisa de urzici din anotimpul primaverii poate conduce la o scadere rapida  in greutate, dupa 25 de zile. Eficienta ei creste cand urzicile sunt asociate cu anumiti eteri din pulpa de critice, mai ales lamai sau portocale. Iata cateva repere ale ei in timpul unei zile:

 

–    Dimineata. La 12-15 minute dupa trezire, se consuma mai intai 50-70 ml lapte degresat, cu rol in cresterea digestiei vegetalelor. Dupa micul dejun, care trebuie sa fie sarac in glucide, se consuma 100-150 g de frunza de urzica, bine spalate cu apa rece, recomandat sub forma de salata cu de frunze de ceapa verde si putin ulei de floarea soarelui, moderat sarata. Salata trebuie acrita obligatoriu cu lamaie proaspat stoarsa. Inhalarea eterilor prezenti in pulpa de lamaie favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din clorofila.

 

–    Pranz. Masa trebuie sa fie luata intre orele 14.00-16.00. ca garnitura la oricare aliment servit se consuma urzici preparate clasic prin fierbere. Nu se pun usturoi si sosuri picante de rosii. Garnitura de urzici se acreste cu lamaie stoarsa inainte de a fi consumata.

 

–    Seara. Cu o ora inainte de masa de seara se consuma o salata de urzici crude, in amestec cu frunze de ceapa, ca si cea preparata pentru micul dejun. Imediat dupa ce se consuma, se manaca si 2-3 feliute de portocala. La 10 minute dupa cina, mancati 80-100 g de mancare de urzici, fierbinte, acrita cu zeama de lamaie.

 

Stevia (Rumex alpinus) cunoscuta si de stevia stanilor, este prezinta pe toate formele de relief, cu extindere mai mare in poienile folosite in tranzit ca pasune pentru oi. Ca ingredient se folosesc frunzele sub forma de pireu, ce rivalizeaza cu cel de spanac si ciorbe. Frunzele sunt fragede si mai usor de preparat ca pireu pana la inflorire, ulterior se utilizeaza ca un component al ciorbelor vegetale.

 

Stevia este o planta cu aport important pentru organismul uman prin multiplele saruri minerale, de acizi organici, si de substante proteice continute in frunze, componenete ce favorizeaza o buna digestie, un tranzit alimentar normal, marind pozitiv si functiile hepatice.

 

Stevia este considerata un adevarat vindecator pentru organism. Nu contine calorii, dar este bogata in proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A şi C. Aceasta planta actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa elimine lichidele in exces. Totodata, are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, de a scadea apetitul pentru dulciuri si de a tempera pofta de mancare, fiind indicata mai ales celor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.

 

Studiile arata faptul că stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar inlatura bacteriile care determina aparitia cariilor dentare. In plus, stevia ajută la digestie, regleaza tensiunea arteriala si este un „ingredient” sigur in dietele de slabire.

 

S-a constatat faptul ca persoanele care beau o ceasca de ceai de stevie cu 30 de minute inainte de masa au un apetit scazut, iar daca veti bea ceai de stevie ori de cate ori simtiti nevoia de a consuma dulciuri, in numai o saptamana pofta exagerata va disparea. In functie de preferinta, stevia poate fi consumata sub formă de ciorba, mancare cu orez, piure sau salata in combinatie cu alte legume de sezon.

 

Cura cu stevie se desfasoara astfel:

 

–    Dimineata. La 5-6 minute dupa trezire, se consuma 60-70 de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie. Este important sa nu beti nici un fel de lichid inainte de a consuma salata. Lipsa fluidelor in stomac favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din stevie, cu rol indirect in slabire. Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, se consuma 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.

 

–    Pranz. Dejunul trebuie sa fie mai sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu zeama de lamaie. Dupa masa se manaca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat de loc.

 

–    Seara. Cu 20-30 minute inainte de cina se consuma 120-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala, indulcita cu maximum o lingurita rasa de zahar.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *