Rautacisme

„Cuplul prezidențial” al USR Cluj trăiește doar din indemnizațiile de la stat

USR Cluj este în mijlocul unui nou scandal finalizat prin plecarea Adelei Deheneș (consilier județean) la PNL după ce a fost exclusă din USR. Adela Deheneș a înaintat o pângere la Biroul Național al USR în care aducea acuzații celor pe care îi numește „cuplul prezidențial” din USR Cluj, Oana Murariu și soțul ei Mihai Iepure.

„Fiind obligat să depună anual declarații de avere, am constatat cu stupoare că pe întreaga perioadă a mandatului de 3 ani domnul Mihai Iepure, consilier județean, a avut ZERO venituri din activitatea profesională. Spune mereu ca merge la un cabinet unde este doctor, declarații care se dovedesc mincinoase prin prisma declarațiilor sale de avere publice, respectiv ale soției dumnealui, deputat de Cluj Oana Murariu, președinte USR Cluj. Singura sursă proprie de venit este indemnizația de consilier județean, în valoare de aproximativ 1250 Ron lunar. Anterior acestei situații profesionale, Dl Iepure a fost medic rezident, până în Ianuarie 2019, după care nu a mai muncit nimic. (…) Dincolo de faptul ca pot fi soț și soție implicați politic, competenți și pe picioarele lor, cuplul prezidențial al USR Cluj este lipsit de alte resurse financiare cu excepția banilor publici, pentru care se promovează si favorizează unul pe celălalt fără nici o rușine”, a scris consilierul județean în plângerea înaintată potrivit Media9.ro.

Dar hai să aruncăm o privire asupra declarațiilor de avere ale celor doi să vedem dacă acuzațiile aduse de Adela Deheneș sunt fundamentate.

Atât Oana Murariu, deputat și președinte USR Cluj, cât și soțul ei, Mihai Iepure, consilier județean, au menționat în declarația de avere din 2023 doar veniturile obținute din indemnizații. Oana a obșinut venituri în valoare de 148.059 de lei, iar soțul ei Mihai 14.604 lei plus 980 de lei din calitatea sa de Membru în Consiliul Colegiului Medicilor Stomatologi Cluj. De asemenea, este foarte clar menționat că niciunul nu a obținut venituri din practiocarea meseriei lor, avocat respectiv medic stomatolog. Mihai Iepure a primit însă un cadou în bani în valoare de 11.630 de lei de la soacra lui, mama Oanei. Toate veniturile lor adunate însumează o sumă lunară de 13.636 de lei, suficient pentru un trai decent fără să fie nevoie să mai muncească.

Nu este însă cazul să le plângem de milă, cei doi dețin două terenuri și două apartamente în Cluj-Napoca și o mulțime de conturi la bănci în care au depozitate diferite sume de bani. Dacă Oana să zicem că are o activitate mai solicitantă, deși nu a fost extrem de activă în Parlament, activitatea de consilier județean nu necesită la fel de multă implicare și nici nu ocupă la fel de mult timp, drept urmare cei mai mulți consilieri județeni dețin și alte funcții care îi ajută să se întrețină. Mihai are avantajul de a ave o soție care câștigă de 10 ori mai mult decât el și drept urmare își permite să nu desfoșoare nici o altă activitate. Oricum ar trebui să își pregătească un plan B, dacă Oana nu va mai prinde un alt mandat de parlamentar? Se vor baza tot pe cadouri de la socri?