Sex

Cuplul matrimonial si divergentele cu socri

Din nefericire, nu ne putem alege socrii – cand te indragostesti de cineva, parintii persoanei respective vin la “pachet”. Pentru multe cupluri, acest lucru nu este o problema, insa faptul ca glumele cu si despre socri au existat aproape dintotdeauna arata ca, pentru multi altii, conflictul este cat se poate de actual. In cele mai multe cazuri, “marul dicordiei” il reprezinta propiile valori, traditii si obiceiuri ale fiecarei familii. Fiecare aspect, de la cum ar trebui educat copilul si pana la treburile domestice, face parte integranta din “amprenta” unica a familiei. Cand cea a socrilor difera foarte mult de a ta, atunci incep sa apara probleme si divergente de opinii.

 

 

Iata cateva dintre cele mai frecvente probleme care apar intre cuplu si socrii “aferenti”, precum si cateva sfaturi despre cum ati putea sa le depasiti:

 

 

–    Obiceiuri enervante. Fiecare dintre noi, inclusiv socrii tai sau mai ales ei, avem propriile obiceiuri enervante. Fie ca punem prea mult lapte in cafea, fie ca povestim aceleasi istorioare la nesfarsit etc., fiecare ne facem vinovati de ceva anume. Ca familie, incercati sa faceti o lista a tuturor obiceiurilor enervante pe care le au parintii vostri. Apoi, va puteti distra pe seama unora, iar pe altele veti vedea ca le puteti ignora. Daca descoperiti aspecte pe care nu le puteti depasi sub nici o forma, cea mai buna rezolvare este sa discutati cu parintii si sa le cereti sa nu mai faca ceea ce va deranjeaza.

 

 

–    Critica. Unele familii considera ca este important sa vorbiti in fiecare zi, in timp ce, in cazul altora, ar putea trece luni pana sa dea un semn de viata. In oricare dintre aceste situatii, nu este nimic corect sau gresit, asa ca, daca familia sotului tau doreste sa pastrati o legatura stransa, atunci nu-ti ramane decat sa accepti. Dar, daca acest lucru va afecteaza relatia, atunci ar trebui stabilite unele limite. Ati putea, spre exemplu, sa le spuneti ca telefoanele inainte sau dupa o anumita ora nu sunt agreate, iar vizitele-surpriza (neanuntate) va deranjeaza.

 

 

–    Intimitatea. Atunci cand vine vorba despre discutii, unele familii au senzatia ca orice subiect poate fi abordat. Altele ar putea sti ca unele probleme nu trebuie sa depaseasca pragul intimitatii si sa ramana personale. Ca familie, ar trebui sa cadeti de acord asupra chestiunilor care pot fi discutate si a celor care nu – cum ar fi probleme financiare sau de sanatate. Ati putea, de asemenea, sa stabiliti care aspecte pot fi discutate cu unii parinti, dar nu si cu ceilalti. In oricare situatie, cele doua “tabere” ar trebui sa va cunoasca deciziile.

 

 

–    Ocazii speciale. Nuntile, vacantele si zilele de sarbatoare, cum ar fi Craciunul, Anul Nous au Pastele ofera prilej de certuri aproape pentru fiecare. Incercati sa planificati totul dinainte si anuntati-va si parintii ce ati hotarat. S-ar putea ca tu si sotul tau sa aveti, la randul vostru, sentimente foarte puternice privind traditiile in familie, asa ca fiti pregatiti sa faceti compromisuri. Adica, puteti petrece o parte din sarbatori cu dansii, alta cu prietenii dvs.

 

 

Pentru unii, sa te intelegi cu socrii poate fi o adevarata provocare a vietii; pentru alte cupluri insa, totul devine mai usor dupa ce ajuns sa se cunoasca mai bine. Ar putea exista unele evenimente, cum ar fi venirea pe lume a unui copil sau mutatul intr-o alta locuinta sau localitate, care atrag dupa ele aparitia altor probleme. Dar, cu dragoste si intelegere, aceste momente dificile ar putea fi o ocazie de a va apropia si mai mult.

 

 

Parintii partenerilor de cuplu isi iubesc copiii si doresc ca ei sa fie fericiti in viata. Dragostea lor poate insa sa fie exagerata; ei trebuie sa inteleaga ca copiii lor sunt deja oameni maturi si responsabili si ca ar fi bine sa ii lase sa-si hotarasca singuri actiunile ce ii privesc direct. Nu trebuie sa le impuna nimic sau sa le dirijeze si acum viata cand sunt adulti. Dar din umbra, cu tact si iubire, sa-i supravegheze si sa-i ajute cand au nevoie.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *