Politica

Cum vrea PSD să reglementeze prețurile la energie electrică. „Un preț de 5 lei/Kwh pare speculativ”, se anunță de la vârful partidului

Partidul Social-Democrat (PSD) caută noi soluții pentru a combate prețurilor uriașe pentru energie electrică și a propus reglementarea prețurilor, măsură care deja funcționează în alte state UE și a reușit să țină prețurile sub control.

Senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a explicat, într-un interviu pentru PS News, ce își dorește PSD cu această reglementare a prețurilor la energie electrică, precizând că măsura nu a fost încă discutată în coaliția de guvernare. Modelul de reglementare ar urma să fie finanțat și cu fonduri europene în valoare de 2,2 miliarde de euro, care ar trebui să ajungă la familiile vulnerabile.

”Nu este un lucru care a fost discutat în coaliția de guvernare, sunt doar niște lucruri de principiu, pe care le-am enunțat deja. Cred că cel mai simplu lucru de comunicat este că acum în piață sunt oferte de peste 5 lei. Probabil că foarte mulți cetățeni au primit deja astfel de oferte. O reglementare a prețului maximal ar însemna că astfel de oferte nu ar mai fi posibile să fie primite. Putem să dăm cu titlul de exemplu – încă nu este stabilit un preț maximal – dar să spunem că ar fi în jur de 1 (n.r. lei) sau 1 și ceva, până la 5 sau 6 lei/kwh cât este astăzi o ofertă în piață este o diferență foarte mare. Colegii noștri de la PNL au înțeles că va crește. Nu, din contră, scade, despre asta vorbim.

Este o propunere consistentă, care presupune un model destul de amplu. De ce trebuie făcute astfel de schimbări în această perioadă? Pentru că a apărut un element de noutate care înseamnă posibilitatea de a cheltui 10% din fondurile europene, vechiul cadru financiar multianual, care înseamnă 2,2 miliarde de euro și care pot să meargă ca ajutor direct pentru zonele vulnerabile pentru consumul de energie, gaze, lemne”, a declarat senatorul PSD pentru PS News.

Radu Oprea a precizat că prețurile actuale care ajung la 5 lei/Kwh par a fi prețuri speculative, care nu pot fi justificate de furnizorii de energie de pe piața din România.

”Cum facem ca economia românească, ca și acei consumatori care nu sunt astăzi prinși în plafonarea de 0,68 lei/Kwh sau de 0,8 lei/Kwh să beneficieze și ei de o anumită măsură de protecție? Pentru că la 5 lei, 6 lei/Kwh deja este evident că nimeni, indiferent ce venituri ar avea, nu poate să plătească așa ceva. Pare a fi preț speculativ. Pare a fi un preț foarte mare. Dacă mergem și socotim costurile pe tot lanțul de producție, profiturile normale, profituri normale le putem defini ca cele înainte de apariția crizei, profiturile pe tot lanțul, veți vedea că niciodată nu ai cum să ajungi la un preț de 5-6 lei.

Important este de găsit formula prin care acei bani, fondurile europene care sunt astăzi la dispoziția României, 2,2 miliarde de euro, să ajungă cât mai repede, în această perioadă, la cei care au o reală nevoie. La cei cu pensia minimă de 1.000 de lei, la cei care au salariul minim pe economie, la toate persoanele care au venituri mici în România și care trebuie să fie sprijinite în această perioadă”, a conchis senatorul PSD.

Franța și Ungaria demonstrează că reglementarea este eficientă

Guvernul României folosește în prezent o schemă de plafonare și compensare, propusă de Virgil Popescu, ministrul energiei. Însă această plafonare și compensare a companiilor private nu ține sub control prețurile la energie electrică și gaze, lucru demonstrat inclusiv de Eurostat. România este printre statele UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică și gaze.

În prima jumătate a anului 2022, prețul la energie electrică a crescut cu 55%, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Țara noastră este pe locul 5 în topul țărilor cu cele mai mari creșteri ale prețurilor. De asemenea, în semestrul 1 din 2022, prețul la gaze a crescut cu 94%, comparativ cu S1 din 2021. România este pe locul 7 în topul țărilor cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la gaze.

Reglementarea prețurilor la energie electrică a fost aplicată deja în Franța și Ungaria. Eurostat arată că aceste țări, în ultimul an, au înregistrat cele mai mici creșteri ale prețurilor după ce au introdus reglementarea. În Franța, prețul la energie electrică a crescut cu doar 7% în prima jumătate a anului 2022 comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Ungaria a reușit să înregistreze o scădere a prețului de 0,8%.

Totodată, ambele țări au un preț al energiei electrice mult mai mic decât România. Potrivit datelor Eurostat, prețul din România, în prima jumătate din 2022, este de 0,2362 euro/Kwh (locul 10 la nivelul UE). În timp ce francezii au un preț de 0,2086 euro/Kwh, iar ungurii 0,0948 euro/Kwh.