Politica

Cum văd ungurii din România decizia Guvernului de la Budapesta de a interzice transferul de ajutoare de armament pe teritoriul maghiar spre Ucraina. UDMR-iștii tac ca peștele în apă

Scris de 1292

Guvernul de la Budapesta a decis interzicerea transferului de armament din alte țări ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei ca urmare a riscului unor atacuri ale armatei ruse asupra convoaielor de ajutor de armament.

Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare”, a declarat Peter Szijjarto, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securitatea ţării şi a populaţiei ungare, astfel că nu trebuie să fim implicaţi în războiul care se derulează de cealaltă parte a frontierei”, a argumentat ministrul de Externe de la Budapesta, potrivit Digi 24.

Cum este văzută decizia Guvernului Ungariei de către comunitatea maghiară din Cluj și de către liderii UDMR Cluj?

Deputatul UDMR Cluj, Csoma Botond a ales să nu își exprime nici un punct de vedere, deși jurnaliștii Ziar de Cluj i-au solicitat în scris un scurt comentariu pe marginea acestui subiect. Aceeași tactică a adoptat-o și senatorul UDMR Cluj, Laszlo Attila. Nici prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard, membru UDMR nu și-a exprimat părerea cu privire la decizia Guvernului maghiar.

Singurul politician maghiar din Cluj care a transmis o opinie este Peter Eckstein Kovacs, fost senator și fost membru UDMR Cluj:

„Acum, în situația dată cu criza cu Ucraina, Ungaria s-a raliat poziției Uniunii Europene, dar în același timp tot are niște chichițe. Nu vreau să minimalizez, dar are niște poziții care nu sunt obligatorii pentru țările membre ale Uniunii Europene, dar nu sunt chiar la unison cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est. Este politica Ungariei, ei o să se pună în fața colegilor din Uniunea Europeană și a alegătorilor că se apropie alegerile în Ungaria.

Până la urmă este decizia Guvernului Ungariei care undeva este pe filiera cu care ne-am obișnuit”.

Din partea comunității civice maghiare din Cluj, a transmis un punct de vedere Szakats Istvan, activist de mediu:

„În 2019, Guvernul maghiar a permis transportul de armament rus către Serbia. Acum, Guvernul maghiar nu permite transportul de material militar către Ucraina. Ministrul Szijjártó spune că face asta pentru protejarea minorității maghiare din Ucraina, iar Orbán, că armata maghiară are nevoie de orice pușcă pe care-o are, și că Ungaria vrea să rămână afară din acest conflict. Dar nimeni nu mai e “afară” din acest conflict, și măsura Ungariei indică o anumită direcție în care se angajează. Aș zice că e trist, dar cuvântul ăsta e prea puțin productiv. Sper ca cetățenii maghiari acum, cu o lună înainte de alegeri, o să știe să tragă concluziile necesare”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 mins Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 51 mins In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 2 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 3 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 3 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 4 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 5 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 5 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 6 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 8 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
 • Acum 8 hours Sanatate
  Corina Creţu, despre spitalele regionale: “Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile”. Şi tot ea îşi dă răspunsul: Interesul pentru spitalele regionale a dispărut din momentul în care s-a opus parteneriatelor public-privat pe aceste investiţii. Privatizarea Sănătăţii îi roade pe politicienii români
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE