Politica

Cum vă ziceam, vin alegerile, cineva trebuie jumulit de bani. Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților. PFA vor fi puternic afectate

BiriȘuții statului ne mai pregătesc o surpriză celor care încă mai muncim: contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal obținut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activități independente care, în prezent, datorează 10,5% și 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

De parcă nu plătim deja exagerat de mult pentru condițiile infecte din sistemul de sănătate. În loc să avem posibilitatea de a ne asigura unde vrem și nu obligatoriu la Casa de Sănătate a Statului care ne jupoaie de bani și ne dă la schimb bacterii și viruși în spitalele impuțite conduse de mafii politizate ale doctorilor, Guvernul tehnocrat decide ca contribuțiile să fie mutate aproape integral în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activități independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere. Pentru a atenua impactul majorării contribuțiilor asupra salariaților, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuși, atâta timp cât contribuțiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, riscul este ca impactul să fie resimțit asupra salariilor negociate la valoarea brută.

Per total, rata de taxare se micșorează pentru angajații de la stat, însă pentru persoanele cu activități independente va fi o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% – CAS și 5,5% – CASS. În prezent, pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal, rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

Constatăm că tehnocratițații urăsc oamenii care se descurcă economic singuri și îi favorizează pe salariați, adică pe oamenii dependenți de altcineva. Indirect favorizează și patronii, căci tăind omului de rând posibilitatea de a avea o afacere proprie îl obligă să devină rob la patron. Independența economică e ținta principală a acestei modificări. PFA-urile nu beneficiază de o mulțime de avantaje fiscale ale salariaților (deducere fiscală personală și pentru membri în întreținere, bonuri de masă, tichete-cadou), nici de unele servicii ale statului (Inspecția Muncii, scutire de taxe de timbru la litigii de muncă). S-a mărit și impozitul pe locuință pentru PFA dacă are sediu în propria locuință. Cam asta este vizuina (pardon, viziunea) BiriȘuților statului cu privire la muncă și încurajarea acesteia.

În loc să mărească redevențele și, din diferența colectată în plus la buget și din micșorarea furturilor din sistem investiți în proiecte majore care să creeze locuri de muncă noi care să poată susține bugetele de sănătate și de pensii, văd că și tehnocrații îi gonesc pe români afară din firmele și meseria lor. Dacă absorbția fondurilor europene este zero barat, ei vreau ca tot cei care muncesc în România să fie taxați în plus.

Orice contabil prost știe să mărească taxele și impozitele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *