Din oras

Cum va schimba CASS-ul pe chirii piata imobiliara clujeana?

Decizia anuntata de  Guvern de a impune plata taxei CASS pentru cei care dau locuinte cu chirie i-a pus pe jar pe proprietarii clujeni, suparati ca vor avea de dat mai multi bani la stat. De cealalta parte, a chiriasilor, se manifesta o ingrijorare ca noua taxa va duce la chirii mai mari.

Masura ar avea ca scop largirea bazei contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si la cei care au si alte venituri decat cele salariale, potrivit explicatiilor guvernantilor. Ordonanta de urgenta are la baza angajamentul pe care Guvernul si l-a luat in fata FMI si ar urma sa fie pusa in aplicare de la inceputul anului viitor.
Pentru Cluj, oras in care inchirierea de locuinte este o adevarata industrie, masura ar putea avea implicatii vizibile. Proprietarii sunt revoltati de complicatiile aduse de noua masura.

“Cum sa mai platesc inca o data CASS? Eu sunt pensionar, platesc de o viata la casa de asigurari. Oricum, chiriile nu mai cresc de vreo 5 ani, o sa ne aduca la sapa de lemn”, a declarat Nicolae H., un clujean care inchiriaza o intreaga cladire cu apartamente.
“Copiii mei au apartamente date in chirie si sunt plecati de mult din tara. Amandoi platesc asigurari de sanatate in Italia, se duc la spital acolo cand au probleme. Cum si de ce sa mai vina sa se complice cu CASS-ul de la noi?”, spune doamna Mia, coafeza.

Altii s-au resemnat deja.

“Mi-am declarat mereu chiriile reale, desi putini o mai fac, si am platit taxe. Acum o platesc si CASS, ce sa fac? Trebuie sa ne ia si ultimul banut!”,e de parere Zsolt Kelemen, proprietarul unei garsoniere inchiriate.

Cei care platesc chirie ca sa stea la Cluj se tem ca nu cumva taxele sa creasca preturile din toamna.

“Proprietarul casei unde stau ne-ar creste chiria cu orice pretext, si daca cresc impozitele, chiar daca nu le pateste”, scrie Alex, student la UTCN, pe un forum studentesc.

Ani Capusan, managerul agentiei Nobila Casa spune ca este greu de interpretat felul in care decizia guvernului i-ar putea afecta pe cei care isi inchiriaza locuintele.

“Nu cred ca ar fi o masura usor de fentat, mai ales ca, in ultima vreme, cei care au venituri din chirii au inceput sa isi declare sumele reale pe care le primesc. Altfel, tot mai multi raman fara bani. Se impun multe in ultima vreme si trebuie sa le respectam, fie ca nu place, fie ca nu”, a apreciat Ani Capusan.

Managerul de la Nobila Casa nu crede ca obligativitatea platii CASS va duce la cresterea chiriilor in Cluj.

“Sunt perioade in care chiriile cresc, perioade in care scad si altele in care stagneaza, dar, in general, chiriile din Cluj-Napoca nu au mai crescut de cativa ani si cred ca asa vor ramane si in urmatoarea perioada”, a mai spus Capusan.

Noua taxa va crea nemultumiri in randul proprietarilor de locuinte inchiriate, potrivit Corneliei Bindean, specialist financiar in cadrul Edil Imobiliare.

“Nu va fi nimeni bucuros, toti vor fi suparati, insa eu cred ca se vor conforma. Suma nu va fi atat de mare si le va aduce o siguranta. Nu vor creste chiriile din cauza asta. Va fi la fel ca la introducerea obligativitatii certificatului energetic pentru fiecare locuinta vanduta, pentru care se scot din buzunar peste 250 de lei, dar nu a dus la cresterea pretului apartamentelor ”, a explicat Bindean.

In fiecare toamna, chiriile la Cluj cresc cu 10-20% in preajma inceperii anului universitar, insa apoi se stabilizeaza, potrivit specialistei.

Sanda Moldovan, presedinta Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI) nu este de acord cu masura de a impune CASS proprietarilor, mai ales ca cei mai multi au si alte venituri si platesc deja la asigurarile spociale. Specialista nu exclude insa posibilitatea cresterii chiriilor din toamna.

“Pe fondul lipsei de informare in randul populatiei, proprietarii de locuinte inchiriate ar putea folosi ca pretext aceste taxe noi, mai ales ca va intra in vigoare si obligativitatea detinerii certificatului energetic. Orice majorare, orice taxa noua ii face pe oameni sa ia masuri de acoperire a noilor costuri, prin cresterea preturilor”, a precizat Moldovan.

La Cluj nu exista o evidenta clara a situatiei chiriilor, mai ales ca nu toti proprietarii declara la Finante ca inchiriaza, cu atat mai putin cu suma reala. Obligativitatea ca si cei care dau in chirie locuinte sa aiba certificate energetice ar putea schimba lucrurile.

“Deja piata de unde au de ales la Cluj cei care vor cauta chirie din toamna e mare, oamenii au de unde alege si piata se va regla, asa ca tot proprietarul va alege daca plateste CASS sau nu”, conchide sefa UNAI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *