In vizor

Cum va arăta soclul grupului statuar „Școala Ardeleană”?

Gazeta de Cluj a intrat în posesia unor documente privind procesul de restituire pe soclu a monumentului Grupul Statuar Școala Ardeleană. Potrivit imaginilor, statuia va fi amplasată pe betonul placat cu granit atât de drag lui Emil Boc, pe „griuliul” care a invadat tot orașul de cinci stele. 

Din martie, de când s-a pus problema dispariţiei soclului Grupului Statuar Şcoala Ardeleană şi de când, la presiunea opiniei publice, Emil Boc a „cedat” şi a declarat că a dat ordin de reamplasare, au trecut câteva luni bune. Aşa se „lucrează” pe bani publici în acest municipiu, încet şi prost, dar cât mai scump. Iar în ceea ce priveşte soclul acestui grup statuar, Ziar de Cluj a demonstrat încă din luna martie, că statuia nu era proiectată să răsară dintrre dalele lui Videanu, ci să stea pe un soclu.

Citește și:

Poate suntem noi chiori, dar ”Școala Ardeleană” este pe un soclu, chiar mai mare decât cel original, în planșa proiectului original!

După luni de zile în care administrația locală pare să acționeze doar sub presiunea străzii și a unor personalități de marcă, a sosit momentul ca grupul statuar „Școala Ardeleană” să fie scos dintre betoane și pus unde îi este locul.

Deocamdată nu se știe când va fi repus pe soclu monumentul. Așteptăm cu interes anunțul primarului.

Reamintim că de curând, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj a emis aviz favorabil pentru reamplasarea pe soclu a statuii lui Emil Racoviță și a grupului statuar „Școala Ardeleană”.

1. Grup statuar „Scoala Ardeleana”: – cu condiția prezentării detaliilor de execuție

2.Bust „Emil Racovita”: – Avizul s-a emis în contextul detensionării situației apărute în timpul șantierului. Precizăm că într-o ședinșă anterioară de avizare s-a dat un aviz pentru îndepărtarea statuii (2019). Statuia a fost amplasată inițial fără aviz și fără proiect, fiind total inadecvată în context. Reamplasarea face, defapt,un deserviciu savantului român.

3.Amenajare str. Universitatii: – Cu RECOMANDAREA: eliminarea arborilor din fața bisericii baroce. Efortul făcut pentru eliminarea parcajelor și eliberarea perspectivelor către acest valoros monument este anihilat de menținerea unor arbori tineri de aproximativ 10 ani. În varianta anterioară erau mai mulți arbori după reamenajare (menținuți + nou plantați).

Citește și:

Mincinosul Emil Boc va mai rade doi copaci de pe strada Universității