Sanatate

Cum tratam amigdalita?

Iarna ne-a cucerit cu pasi repezi si a adus cu ea vremea capricioasa, rece si umeda ce ne creaza disconfort prin tot felul de afectiuni virotice, printre care si amigdalita. Boala afecteaza atat copiii cat si adultii.

Trebuie sa amintim ca amigdalele functioneaza ca niste paznici, care impiedica bacteriile si virusurile sa patrunda in faringe. Semnele boli sunt comparabile cu cele ale gripei: febra, frisoane, dureri de cap, congestie nazala, dureri la inghitire si o limba albicioasa, incarcata. Amigdalele se inflameaza, au pe alocuri pete galbui, cu puncte purulente. Amigdalita de origine bacteriana este contagioasa si se transmite prin picaturile de saliva raspandite de o persoana bolnava in timpul stranutului.

Perioada de incubatie poate fi de 2-5 zile de la contactul cu persoana infectata, iar in cazul amigdalitei streptococice, fazele bolii se pot instala imediat. Medicul de familie este cel care va poate prescrie un tratament adecvat, adjuvant in calmarea durererii si inlaturarea inflamatiilor.

Cand in gat nu este o infectie bacteriana, care necesita antibiotic, aceasta poate fi tratata cu succes cu produse naturiste.

Propolisul este renumit pentru proprietatile sale antibacteriene, analgezice si cicatrizante. Pe de alta parte, mierea, la indemana oricui, are la randul ei proprietati antibacteriene si cicatrizante.

Ceaiul caldut, recomandat atunci cand suntem raciti, poate fi usor indulcit cu miere, iar efectul va fi dublu. Mai ales cand alegem un ceai de galbenele, planta ale carei proprietati antibacteriene sunt recunoscute. Cu ceai de galbenele este bine sa clatim si cavitatea bucala de mai multe ori pe zi.

O alta planta cu efect antibacterian este cimbrul. Nu trebuie sa uitam nici de lamaie, bogata in vitamina C. De asemenea, bun adjuvant in cazul amigdalitelor poate fi si salvia. Se utilizeaza la clatirea cavitatii bucale, iar in combinatie cu florile de tei (in parti egale) si are un efect calmant.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *