In vizor

Cum sunt ingrijiti copiii institutionalizati. Pedepse minore pentru cazuri socante de neglijenta

Scris de 570

Cazuri de neglijenta frecvente si dramatice in care sunt implicati copii sau batrani institutionalizati zguduie periodic opinia publica. Nici Clujul nu face exceptie – fete ramase insarcinate in centre de plasament sau acte de violenta atroce – sunt cazuri reale, petrecute in centrele de plasament ale Clujului. Sanctiunile primite de cei vinovati sunt infime: penalizari la salarii sau desfacerea contractului de munca. Ca si cum nu ar fi de-ajuns, de cele mai multe ori acestia castiga procesele in instanta si isi recapata locurile de munca.

Cel mai recent caz vine din mediul privat. Un barbat de 32 de ani, angajat al unei case de tip familial privata din Turda a intretinut relatii sexuale cu o fetita de 11 ani, internata in centru.

Alte exemple: in urma cu cativa ani o fata de 14 ani dintr-un centru de plasament apartinand Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) a ramas insarcinata cu unul dintre baietii din centru, iar o alta, bolnava psihic, a scos ochiul unei colege si l-a mancat.

Barbatul de 32 de ani de la Turda a fost arestat preventiv pentru 29 de zile dupa ce s-a descoperit ca a intretinut relatii sexuale si s-a filmat in timpul actelor cu fetita de 11 ani, locatara a centrului de mai multi ani. Acum fata este consiliata de specialistii de la Protectia Copilului, care s-a autosesizat in acest caz.

“Nu discutam de un caz tipic de abuz sau de viol. Este o “idila” intre un barbat de 30 si ceva de ani si o fetita de 11 ani. E vorba de un acord si fata prezinta un anumit grad de dependenta fata de faptuitor. Pentru ea a fost o pierdere, vineri la confruntare cand l-a vazut in catuse a fost foarte afectata. Lucram cu cei mai buni specialisti pe care ii avem, interventia e dificila, trebuie sa avem grija sa nu trezim o reactie adversa din partea fetitei”, a explicat Daniel Tamas, directorul executiv al DGASPC.

Drama este si mai mare avand in vedere ca si sotia faptuitorului lucra in acelasi centru, fiind extrem de afectata la randu-i de cele intamplate.

“Important este ca faptuitorul este dupa gratii si nici nu se pune problema sa se intoarca vreodata in centru”, a spus Tamas.

O sarcina – 10% din salariu

Cazuri care au socat opinia publica au avut loc in urma cu cativa ani si in ograda Directiei. In 2009 o fata de 14 ani de la Scoala Speciala din Huedin a ramas insarcinata cu un coleg. Sarcina a fost intrerupta la sapte saptamani, iar directorul centrului si doua educatoare au fost penalizati cu 10% din salariu. Ancheta a stabilit ca minorii nu au fost supravegheati corespunzator. Baiatul a fost mutat la un alt centru unde nu sunt fete si a fost consiliat de psihologi.

Un alt caz dramatic s-a intamplat la Jucu  sase luni mai tarziu, cand o minora de 14 ani i-a scos un ochi colegei sale paralizate si l-a mancat. Cand s-a intamplat nenorocirea, 20 de copii, raspanditi pe un etaj intreg, erau supravegheati doar de trei angajate. Acestea au fost concediate, dar au dat in judecata institutia si au castigat, astfel ca au trebuit reincadrate pe posturi. Agresoarea a fost transferata la un centru din Cluj, iar victima, ramasa fara un ochi, este in continuare la centrul din Jucu.

Reprezentantii DGASPC spun ca se confrunta cu o lipsa acuta de personal, dar cu toate acestea incearca sa dubleze personalul pe timp de noapte in centrele din subordine pentru a preveni problemele.

“Lucrez de 15 ani in sistem, e greu sa anticipezi anumite lucruri. Incercam sa contracaram si sa evitam problemele. La toate centrele unde sunt si baieti si fete vreau sa dublez personalul de noapte, sa fie si femei acolo unde sunt fetite. De obicei seara/noaptea s-au intamplat problemele. Noi ne confruntam cu  un grav deficit de personal, ar mai fi nevoie de vreo 300 de oameni la nivel de institutie ca sa putem functiona normal. Prioritara este dublarea de personal pe noapte in centrele mixte, am reusit la vreo doua centre si restul sunt in derulare”, a subliniat directorul DGASPC.

In subordinea Directiei exista aproximativ 50 de centre, atat pentru copii cat si pentru varstnici, sau categorii defavorizate.

Foto: ziare.comULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 5 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 5 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 11 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 11 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 12 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 1 day Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE