Din oras

Cum și-au bătut joc clujenii de munca unor copii

Trei elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca care au pus pe picioare un proiect pentru ajutorarea persoanelor nevăzătoare au văzut cum totul s-a dus pe apa sâmbetei din cauza acelor clujeni care simt o plăcere deosebită din distrugerea muncii altora.

În Cluj-Napoca, actele de vandalism sunt la putere, fapt dovedit recent de eșecul unui proiect al unor elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. În urmă cu aproximativ o lună, elevii au montat, pe Cetățuie, două plăcuțe informative cu obiective turistice – una în limbaj Braille, care să vină în ajutorul persoanelor nevăzătoare și una tipărită normal. La doar două săptămâni de la instalarea acestora, plăcuțele au fost vandalizate.

Plăcuța în limbaj Braille, care avea un suport mai fragil, a fost distrusă. La fel, și cealalaltă a fost deteriorată. După ce plăcuțele au fost vandalizate, elevii de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu le-au luat de pe Cetățuie ca să le repare. În aproximativ două săptămâni, plăcuțele vor fi din nou la locul lor. Inițiatorii proiectului speră ca de această dată să fie cu noroc. 

„Am dat jos placa Braille să îi schimbăm suportul, o să îi punem unul mai rezistent. Am vrut să experimentăm, suportul ei era destul de finuț. Am lăsat-o pe Cetățuie cam două săptămâni și mergeam să o monitorizăm în fiecare zi și să vedem ce spun cetățenii”, afirmă Anda Culișir, profesor de biologie la Liceul Onisifor Ghibu și coordonator al proiectului.

Clujenii spun că dispozitivul era foarte ingenios și se întreabă de ce Poliția Locală nu a luat măsuri pentru a proteja plăcuțele. 

„Eu am văzut plăcuța după-masa și a doua zi dimineață era stricată, cu picioarele rupte și pe urmă a dispărut complet. Aici nu durează nimic. Era foarte ingenios făcut dispozitivul, mi s-a părut o chestie foarte frumoasă. Vine lumea să vadă Cetățuia și nimeni nu a pus o placă cu un plan. Mă scandalizează tot ce se întâmplă aici. Poliția Locală ridică mașinile de pe stradă și nu se ocupă de ce e aici. Băutură aruncată peste tot….ce fac oamenii aici, ți se face lehamite”, povestește o pensionară care se plimbă în fiecare zi cu câinele în zonă.

Proiectul cu plăcuțele informative a fost ideea unor elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Trei elevi au muncit aproape o lună ca să pună pe picioare acest proiect. Pe plăcuțe sunt informații despre Opera Maghiară, Primăria Cluj-Napoca, Mănăstirea Franciscană, Biserica Sf. Mihail, Catedrala Ortodoxă. 

„Toată lumea a fost încântată că a apărut acest proiect. Încă de când am montat plăcuțele, oamenii se opreau să se uite. Ideea a venit de la două eleve de clasa a XI-a. Vrem să facem mai accesibil turismul pentru toate categoriile. Am făcut două plăci, ele au o parte verticală și una orizontală”, a concluzionat Anda Culișir.

 

 

Sursa foto: Protv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *