Din oras

Cum și-au bătut joc clujenii de munca unor copii

Scris de 2,431

Trei elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca care au pus pe picioare un proiect pentru ajutorarea persoanelor nevăzătoare au văzut cum totul s-a dus pe apa sâmbetei din cauza acelor clujeni care simt o plăcere deosebită din distrugerea muncii altora.

În Cluj-Napoca, actele de vandalism sunt la putere, fapt dovedit recent de eșecul unui proiect al unor elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. În urmă cu aproximativ o lună, elevii au montat, pe Cetățuie, două plăcuțe informative cu obiective turistice – una în limbaj Braille, care să vină în ajutorul persoanelor nevăzătoare și una tipărită normal. La doar două săptămâni de la instalarea acestora, plăcuțele au fost vandalizate.

Plăcuța în limbaj Braille, care avea un suport mai fragil, a fost distrusă. La fel, și cealalaltă a fost deteriorată. După ce plăcuțele au fost vandalizate, elevii de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu le-au luat de pe Cetățuie ca să le repare. În aproximativ două săptămâni, plăcuțele vor fi din nou la locul lor. Inițiatorii proiectului speră ca de această dată să fie cu noroc. 

„Am dat jos placa Braille să îi schimbăm suportul, o să îi punem unul mai rezistent. Am vrut să experimentăm, suportul ei era destul de finuț. Am lăsat-o pe Cetățuie cam două săptămâni și mergeam să o monitorizăm în fiecare zi și să vedem ce spun cetățenii”, afirmă Anda Culișir, profesor de biologie la Liceul Onisifor Ghibu și coordonator al proiectului.

Clujenii spun că dispozitivul era foarte ingenios și se întreabă de ce Poliția Locală nu a luat măsuri pentru a proteja plăcuțele. 

„Eu am văzut plăcuța după-masa și a doua zi dimineață era stricată, cu picioarele rupte și pe urmă a dispărut complet. Aici nu durează nimic. Era foarte ingenios făcut dispozitivul, mi s-a părut o chestie foarte frumoasă. Vine lumea să vadă Cetățuia și nimeni nu a pus o placă cu un plan. Mă scandalizează tot ce se întâmplă aici. Poliția Locală ridică mașinile de pe stradă și nu se ocupă de ce e aici. Băutură aruncată peste tot….ce fac oamenii aici, ți se face lehamite”, povestește o pensionară care se plimbă în fiecare zi cu câinele în zonă.

Proiectul cu plăcuțele informative a fost ideea unor elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Trei elevi au muncit aproape o lună ca să pună pe picioare acest proiect. Pe plăcuțe sunt informații despre Opera Maghiară, Primăria Cluj-Napoca, Mănăstirea Franciscană, Biserica Sf. Mihail, Catedrala Ortodoxă. 

„Toată lumea a fost încântată că a apărut acest proiect. Încă de când am montat plăcuțele, oamenii se opreau să se uite. Ideea a venit de la două eleve de clasa a XI-a. Vrem să facem mai accesibil turismul pentru toate categoriile. Am făcut două plăci, ele au o parte verticală și una orizontală”, a concluzionat Anda Culișir.

 

 

Sursa foto: ProtvULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 10 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE