Din oras

Cum se reactiveaza Clujul urban in 2015, Capitala Europeana a Tineretului

Razvan Luca, un tanar de 25 de ani, absolvent al Facultatii de Arhitectura, conduce Departamentul de Reactivare Urbana din cadrul Federatiei SHARE. Este locul unde sunt gandite strategii despre cum se va transforma Cluj-Napoca de-a lungul anului 2015 din punct de vedere urbanistic. Odata cu evenimentele Capitalei Europene a Tineretului, strazile si cladirile urbei vor trece si ele prin diferite transformari. De la regandirea mobilierului urban, la reactivarea vechilor ziduri ale Cetatii, de la cladiri iluminate la baruri, cafenele si centre culturale care-si vor muta, timp de cateva zile, intreaga activitate in strada. Un oras viu, colorat, care va veni in intampinarea locuitorilor sai prin parcuri mai prietenoase, prin arta stradala sau prin muzica in spatii neconventionale.

La sfarsitul acestei luni, Clujul va avea un simbol al urbei, asemenea mairilor orase europene, Berlin, New York sau Amsterdam. Nu va fi “I am Amsterdam”, ci “Cluj-Napoca 2015”.

Realizarea totemului este pe ultima suta de metri in ceea ce priveste executia lui si va fi amplasat, in curand, in zona spatiului verde de langa Casa de Cultura a Studentilor. A fost gandit ca un simbol vizual al Capitalei 2015, insa va putea ramane aici la fel de usor si in anii care urmeaza.

“Vrem ca acest concept sa fie o surpriza. Am cooptat mai multi designeri grafici cu care am lucrat la conceperea lui. Pot sa spun ca a iesit foarte bine. Pe langa sigla Cluj-Napoca 2015, vor fi inserate si diferite cuvinte care reprezinta regiunea Clujului, tot ceea ce inseamna tineret si cultura, iar toate aceste mesaje vor fi traduse in cinci limbi”, explica Razvan Luca.

Totemul va avea o lungime de 16 metri si o latime de doi metri, iar cutiile care vor fi introduse pe structura  metalica vor fi iluminate. Costurile de realizare s-au ridicat la 90.000 de lei.

In februarie este organizat un alt eveniment de reactivare urbana. De data aceasta, este vorba de reactivarea vechilor ziduri ale cetatii orasului.


Tinerii au ales sa reactiveze zidurile printr-o actiune “No Hate Speach”, o modalitate de a actiona fata de evenimentele violente din Franta sau din Africa. Va fi o actiune la care poate participa oricine, deoarece mesajele anti-discriminare, care descurajeaza instigarea si ura, vor fi realizate din origami.

“Mesajele nu vor interveni asupra zidurilor. Vor fi lucrari artistice sub firma de Origami, care mai apoi vor ceea o imagine”, explica Razvan Luca.

O alta strategie de schimbare a fetei orasului tine de mobilierul urban. Tinerii au reusit a realizeze un prototip de mobilier pentru producatorii care vand produse in pietele volante. Actualul mobilier, insalubru si inestetic, se doreste sa fie inlocuit cu acest model. Ideea a pornit inca din 2012, atunci cand mai multi copii de la Liceul pentru Deficienti de Auz, coordonati de indrumatorul Vasile Szeghedi, au inceput sa lucreze concret la prototip. Intre timp, au reusit sa obtina fonduri pentru realizarea primului model, iar acum tinerii au convins autoritatile locale sa realizeze tot mobilierul urban dupa acest model.

Reactivarea spatiului urban va avea punctul culminant in vara acestui an, cand mai multe strazi vor fi inchise, pentru a simula cum va arata centrul Clujului pietonal.

“Vrem sa inchidem strazi din centrul istoric al orasului. Timp de un weekend, toti actorii strazilor, de la baruri, cafenele, terase sau centre culturale, vor iesi in strada cu programe variate”, povesteste tanarul.

In luna iunie, graffiti va cuvantul de ordine. Arta stradala nonconformista va putea fi vazuta pe ziduri vechi, pe peretii cladirilor sau infrastructura edilitara. Va fi si un eveniment “Pe lumina”, cand anumite cladiri vor fi activate prin instalatii de lumina.

“Vrem sa refacem plaja din Grigorescu, asemenea Senei din Paris. Vom amplasa terase, vor fi activitati sportive si program artistic”, dezvaluie Luca.

Va fi si un eveniment dedicat muzicii in spatii neconventionale, ca de exeplu turnul Bisericii Sfantul Mihail.

Cu o alta ocazie, Parcul Central din oras va fi privit de la o inaltime de 50 de metri. O macara imensa va fi adusa aici, iar cuplurile se vor putea casatori “la inaltime”.

Foto: actualdecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *