Din oras

Cum se reactiveaza Clujul urban in 2015, Capitala Europeana a Tineretului

Scris de 789

Razvan Luca, un tanar de 25 de ani, absolvent al Facultatii de Arhitectura, conduce Departamentul de Reactivare Urbana din cadrul Federatiei SHARE. Este locul unde sunt gandite strategii despre cum se va transforma Cluj-Napoca de-a lungul anului 2015 din punct de vedere urbanistic. Odata cu evenimentele Capitalei Europene a Tineretului, strazile si cladirile urbei vor trece si ele prin diferite transformari. De la regandirea mobilierului urban, la reactivarea vechilor ziduri ale Cetatii, de la cladiri iluminate la baruri, cafenele si centre culturale care-si vor muta, timp de cateva zile, intreaga activitate in strada. Un oras viu, colorat, care va veni in intampinarea locuitorilor sai prin parcuri mai prietenoase, prin arta stradala sau prin muzica in spatii neconventionale.

La sfarsitul acestei luni, Clujul va avea un simbol al urbei, asemenea mairilor orase europene, Berlin, New York sau Amsterdam. Nu va fi “I am Amsterdam”, ci “Cluj-Napoca 2015”.

Realizarea totemului este pe ultima suta de metri in ceea ce priveste executia lui si va fi amplasat, in curand, in zona spatiului verde de langa Casa de Cultura a Studentilor. A fost gandit ca un simbol vizual al Capitalei 2015, insa va putea ramane aici la fel de usor si in anii care urmeaza.

“Vrem ca acest concept sa fie o surpriza. Am cooptat mai multi designeri grafici cu care am lucrat la conceperea lui. Pot sa spun ca a iesit foarte bine. Pe langa sigla Cluj-Napoca 2015, vor fi inserate si diferite cuvinte care reprezinta regiunea Clujului, tot ceea ce inseamna tineret si cultura, iar toate aceste mesaje vor fi traduse in cinci limbi”, explica Razvan Luca.

Totemul va avea o lungime de 16 metri si o latime de doi metri, iar cutiile care vor fi introduse pe structura  metalica vor fi iluminate. Costurile de realizare s-au ridicat la 90.000 de lei.

In februarie este organizat un alt eveniment de reactivare urbana. De data aceasta, este vorba de reactivarea vechilor ziduri ale cetatii orasului.


Tinerii au ales sa reactiveze zidurile printr-o actiune “No Hate Speach”, o modalitate de a actiona fata de evenimentele violente din Franta sau din Africa. Va fi o actiune la care poate participa oricine, deoarece mesajele anti-discriminare, care descurajeaza instigarea si ura, vor fi realizate din origami.

“Mesajele nu vor interveni asupra zidurilor. Vor fi lucrari artistice sub firma de Origami, care mai apoi vor ceea o imagine”, explica Razvan Luca.

O alta strategie de schimbare a fetei orasului tine de mobilierul urban. Tinerii au reusit a realizeze un prototip de mobilier pentru producatorii care vand produse in pietele volante. Actualul mobilier, insalubru si inestetic, se doreste sa fie inlocuit cu acest model. Ideea a pornit inca din 2012, atunci cand mai multi copii de la Liceul pentru Deficienti de Auz, coordonati de indrumatorul Vasile Szeghedi, au inceput sa lucreze concret la prototip. Intre timp, au reusit sa obtina fonduri pentru realizarea primului model, iar acum tinerii au convins autoritatile locale sa realizeze tot mobilierul urban dupa acest model.

Reactivarea spatiului urban va avea punctul culminant in vara acestui an, cand mai multe strazi vor fi inchise, pentru a simula cum va arata centrul Clujului pietonal.

“Vrem sa inchidem strazi din centrul istoric al orasului. Timp de un weekend, toti actorii strazilor, de la baruri, cafenele, terase sau centre culturale, vor iesi in strada cu programe variate”, povesteste tanarul.

In luna iunie, graffiti va cuvantul de ordine. Arta stradala nonconformista va putea fi vazuta pe ziduri vechi, pe peretii cladirilor sau infrastructura edilitara. Va fi si un eveniment “Pe lumina”, cand anumite cladiri vor fi activate prin instalatii de lumina.

“Vrem sa refacem plaja din Grigorescu, asemenea Senei din Paris. Vom amplasa terase, vor fi activitati sportive si program artistic”, dezvaluie Luca.

Va fi si un eveniment dedicat muzicii in spatii neconventionale, ca de exeplu turnul Bisericii Sfantul Mihail.

Cu o alta ocazie, Parcul Central din oras va fi privit de la o inaltime de 50 de metri. O macara imensa va fi adusa aici, iar cuplurile se vor putea casatori “la inaltime”.

Foto: actualdecluj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE