Editorial

Cum se cuvine? Matematicianul Șelaru polemizează cu sociologul Palada

de Dan ȘELARU, doctor în matematică, cercetător la Institutul de Științe Spatiale

Nu ne alegem vremurile în care trăim, tot ce putem face e să reacționăm așa cum se cuvine. Dar cum se cuvine? Mirel Palada, tot în gazeta asta, ne explică pe larg viziunea lui despre pandemie, punctul lui aparent științific este, de fapt, pur emoțional, o harneală, vorba lui, ideologie îmbrăcată frumos, și e băiat deștept, vorbește celor 60% care cred că toată povestea asta este un circ pe care unii l-au provocat din felurite motive. Nu-mi rămâne decât să vorbesc eu pentru restul de 40%. El o să câștige, știm cu toții asta, are public, scrie mai bine, dar nu are dreptate.

Discutăm până la 1 ianuarie 2022, valul de Omicron e încă în desfășurare.

În primăvara lui 2020 am făcut cu un coleg, ajutați de același Mirel, o modelare a pandemiei, noi am făcut partea matematică, Mirel partea sociologică adaptată României, din articolele științifice internaționale am luat timpii medii ai etapelor prin care trece un cetățean infectat, până se vindecă sau moare. Un fel de statistică dinamică, am modelat restricțiile, alte amănunte, ultimul lucru au fost restricțiile, contează.

Când am dat drumul programului, după tot felul de obstacole de programare, ne ieșea același lucru, fără restricții, în 6 până la 8 luni, mureau 200000 de oameni în România și pandemia se oprea pentru că se atingea imunitatea de grup, la vremea aia presupuneam o imunitate definitivă. Asta în cazul în care aveam câteva mii bune de paturi de ATI, pe care nu le aveam, de fapt mureau aproape dublu, să zicem 300 de mii, asta fără dubii. Valorile noastre erau în concordanță cu cele de la vremea respectivă de la London Imperial College, estimări care au stârnit un mare scandal. La nivel mondial mureau undeva între 40 și 50 de milioane, o Polonie. De fapt mureau vreo 80 de milioane din lipsă de paturi ATI – o Germanie.

CONTINUAREA PE strictsecret.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *