In vizor

Cum scapi de poprirea aberanta a conturilor pentru amenzile vechi de cativa ani

Numarul clujenilor care au reclamat faptul ca au fost executati siliti de primarie pentru amenzi primite in antichitate creste de la o zi la alta. In urma materialului publicat ieri in Ziar de Cluj au fost sesizate zeci de astfel de cazuri, insa specialistii in domeniu le recomanda pagubitilor sa nu accepte astfel de abuzuri.

Zeci de clujeni sustin ca s-au trezit cu conturile poprite si cu sute de lei retrase din cont pentru amenzi primite cu cativa ani in urma. Dupa cum reprezentantii municipaitatii au mentionat AICI, 7.000 de astfel de somatii au fost trimise in ultimele zile. Potrivit legii, o amenda rutiera sau de alta natura se transforma intr-o creanta fiscala a primariei impotriva cetateanului. Tot legea prevede faptul ca orice obligatie fiscala, fie ca este fata de autoritatea administratiei publice locale, fie ca este fata de autoritatea administratiei publice centrale se prescrie intr-o perioada de cinci ani, cu exceptia cazului in care e vorba de evaziune fiscala, cand termenul se prelungeste la zece ani. Cu toate acestea, chiar daca termenul de cinci ani a expirat, autoritatile continua sa le ceara cetatenilor, in mod abuziv, sa plateasca diferite amenzi. Avocatii le recomanda celor aflati in aceasta situatie sa nu inchida ochii si sa le mai plateasca inca o data, ci sa le conteste.

„Puteti sa faceti contestatie la executare, la somatiile pe care le trimite primaria, iar in procedura de contestatie la executare se solicita instantei de judecata sa se ia act ori de faptul ca termenul de prescriptie s-a implinit, adica cei cinci ani, ori ca mijloacele pe care le solicita primaria, de probatiune a elementului pozitiv, adica faptul ca noi am platit, sunt neproportionale cu scopul urmarit de acea sanctiune. Mai precis, daca primaria ma obliga pe mine sa imi tin chitantele cinci ani de zile este un abuz din punct de vedere legal pentru ca nu e proportional cu scopul urmarit de ei, care ar trebui sa fie incasarea anuala a acestor amenzi. Daca ei se trezesc dupa cinci ani de zile sa puna in executare, din punctul meu de vedere, invocand si jurisprudenta Curtii de Justitie a UE, pot sa spun ca mijloacele folosite de primarie nu sunt proportionale cu scopul urmarit. Este si culpa primariei, care ar trebui ca in fiecare an sa isi verifice creantele si sa inceapa sa ma execute din timp, nu sa lase cinci ani cand e de evident ca nu mai am chitanta”, explica avocatul Ciprian Paun, specialist in drept comercial si fiscal.

Actiunea in instanta, singura varianta

Adica, fie ca e sau nu platita amenda, dupa cinci ani municipalitatea nu mai are niciun drept sa ceara plata amenzilor pentru ca se prescrie creanta fiscala. In cazul in care persoanele se trezesc cu conturile poprite sau chiar cu banii luati, singura lor sansa e sa faca contestatie la executare la judecatoria in raza careia domiciliaza persoana respectiva.

„In cadrul procedurii de contestare la executare se pot invoca o serie de aparari ale persoanei respective. In principiu poate sa depuna o astfel de contestare si o persoana fizica, insa recomandarea mea e ca oamenii sa isi gaseasca un avocat pentru ca sunt chestiuni tehnice, de nuanta. Eu le recomand tuturor sa inceapa procedura de contestare la executare pentru ca aceasta practica a autoritilor locale de a incepe executarea silita la cinci ani de zile de la momentul in care persoana a primit respectiva amenda nu este proportionala cu scopul urmarit prin acea sanctiune. Primaria nu raspunde la termen la hartiile pe care noi le depunem, dar noua ne cer sa tinem hartii cu cinci ani in urma”, adauga avocatul.

Copiile dupa chitante se pot obtine in termen de 18 luni

In cazul in care trec trei sau patru ani de la amenda, iar municipalitatea are inca dreptul legal sa intervina, lucrurile se complica. In acel moment, chiar daca e o persoana de buna credinta, care si-a platit amenda insa nu mai are chitanta, posibilitatile sunt limitate.

„Potrivit regulamentului postal cu privire la platile care s-au incasat, oficiile postale tin arhiva doar 18 luni, dupa care toate borderourile se duc la topit. Atunci se poate face dovada relativa prin orice alt mijloc de proba. De exemplu, un martor, care e admis in instanta pentru ca e un caz de forta majora in cazul in care se demonstreaza faptul ca respetivele documente nu mai pot sa fie recuperate. Cu alte cuvinte, trebuie gasite mijloace probatorii auxiliare”, conchide avocatul.

Din pacate, in ciuda faptului ca au toate sansele sa castige un astfel de proces, cei mai muti cetateni prefera sa plateasca si de doua ori amenzile si explica acest lucru prin faptul ca timpul pierdut este mai important decat contravaloarea amenzii. Astfel, in bugetele locale ajung sa fie adunati pe nedrept zeci sau chiar sute de mii de euro anual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *