Pe strada Eroilor nr. 2 isi desfasoara activitatea de ani buni de zile principalele formatiuni politice clujene. Suma totala pe care o platesc lunar cele sase partide pe o suprafata de 833.16 metri patrati nu depaseste chiria unei locuinte sociale in regim ANL. Cu toate acestea o parte dintre alesii locali se cearta pe facturile de intretinere, fapt ce a dus la desfintarea cabinetelor parlamentare ale deputatilor liberali Elena Uioreanu si Radu Zlati.
Imobilul de pe strada Eroilor nr. 2 are o suprafata utila de putin peste 833 mp. Aici isi au sediile principalele formatiuni politice ale judetului Cluj. In baza Legii nr. 334 actualizata prin Ordonanta de urgenta nr. 40/1999 si Hotararea de Guvern nr. 310/2007, pentru spatiile ultracentrale cele cinci formatiuni politice platesc chirii derizorii. Sumele pe care le platesc pe metru patrat cele cinci partide, in buricul targului, pe cea mai importanta artera comerciala clujeana, nu ajunge la costul unui covrig cu sare.
Cel mai vechi chirias al imobilului de pe Eroilor nr. 2 este Uniunea Vatra Romaneasca. Fara a avea in prezent o activitate vizibila in spatiul public, contractul de inchiriere cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca a fost incheiat inca de pe vremea primarului Gheorghe Funar, mai exact in anul 2000. Pentru o suprafata de 90,06 mp Uniunea Vatra Romaneasca plateste administratiei locale doar 55.13 lei lunar.
Din luna mai 2001 in imobilul respectiv au fost inchiriate de catre primarie doua spatii. Unul catre Partidul Social Democrat, iar altul catre Partidul National Liberal. Pentru spatiul de 99.46 mp PSD achita la bugetul municipalitatii exorbitanta suma de 60.90 lei, in timp ce PNL plateste 77,45 lei pentru un spatiu de 120,44 mp aflat la parterul cladirii.
Organizatia judeteana a fostului Partid Democrat Liberal a incheiat cu administratia clujeana in mai 2005 un contract de inchiriere pentru spatiul pe care il ocupa in prezent. Suprafata ocupata de PDL in centru este de 425.01 mp pentru care plateste doar 260.37 lei.
In cladire mai beneficiaza de spatiu subventionat si deputatul PMP, Adrian Gurzau. Incepand din luna mai 2013, pentru cei 55 mp in care isi desfasoara activitatea de parlamentar Adrian Gurzau, acesta plateste 44.49 lei.
Asta in timp ce un chirias ANL plateste lunar pentru un apartament de doua camere 580 de lei.
La polul opus pentru restul spatiilor pe strada Eroilor, una dintre cele mai cautate artere comerciale clujene, investitorii platesc chirii intre 10 si 20 de euro pe metru patrat.
Spatiile pentru terasele din zonele pietonale ale orasului au fost organizate licitatii de catre Primaria Cluj-Napoca iar pretul de pornire a fost de 40 lei pentru un metru patrat. In conditiile in care din chiriile pentru cele 20 de terase administratia locala incaseaza anual peste 150.000 de euro din chiria imobiului partidelor de pe Eroilor nr. 2 bugetul local primeste doar 1.379 euro anual, cam cat plateste intr-o luna un comerciant.
“Este intradevar o suma derizorie ceea ce achita de catre partidele politice administratiei locale, insa pe lege. Cred ca pe viitor ar trebui recalculate chiriile si aliniate la nivelul pietei. E adevarat ca un comerciant plateste 10-20 de euro pe mp in centru, insa asociatiile, fundatiile si partidele politice beneficiaza de spatii de la primarie pe baza legii 334”, a declarat Horia Nasra, presedintele TSD.
In conditiile in care PNL plateste doar 77,45 lei deputatilor Elena Uioreanu si Radu Zlati care aveau in folosinta o camera de aproximativ 16 mp li s-a cerut de catre noua conducere liberala fabuloasa suma de 1.200 lei lunar. In urma discutiilor si negocierilor prin care se incerca diminuarea sumei solicitate celor doi deputati liberali, acestia au renuntat recent sa isi mai desfasoare activitatea si audientele din teritoriu la sediul PNL Cluj-Napoca renuntand la birourile parlamentare.
“Noua conducere mi-a cerut 1.200 de ei lunar. Le-am cerut un contract de inchiriere pentru a putea deduce cheltuielile pe cabinetul parlamentar. Nu am primit decat verbal instiintarea ca trebuie sa platesc 1.200 lei fara a mi se spune exact pentru ce, motiv pentru care am decis sa nu mai folosim spatiul respectiv”, a afirmat Elena Uioreanu.
In opinia secretarului general Sabin Sarmas lucrurile nu sunt exact cum le-au prezentat cei doi deputati liberali. Acesta a afirmat ca s-a ajuns la suma respectiva, ca urmare a impartirii procentuale a cheltuielilor totale pentru intretinerea sediului PNL.
“S-a decis in cadrul Biroului Permanent ca pentru desfasurarea activitatii in spatiul respectiv a celor doi deputati sa contribuie cu un procent de 33% din totalul cheltuielilor pe care il avem pentru spatiul de pe Eroilor. Acestia au refuzat si au predat cheia. Legal nu avem voie sa facem subcontractarea spatiului in care ne desfasuram activitatea ca si partid politic”, a declarat Sabin Sarmas secretarul PNL Cluj-Napoca.