Sanatate

Cum să stai ”cuminte, în pixul ministrului” și să ții ”ciocul mic”: Toate serviciile județene de ambulanță sunt conduse de manageri interimari. Prin urmare, și la Cluj suntem în aceeași situație

Toate serviciile județene de ambulanță din România sunt conduse în acest moment de manageri interimari, se arată într-un răspuns oficial al Ministerului Sănătății la o interpelare adresată de deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic la Spitalul Județean Arad.

  • ”Potrivit dispoz. Art. 118 Alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, până la ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducere care fac parte din comitetul director, conducerea interimară a serviciilor de ambulanță județene și a Serviciul de Ambulanță București-Ilfov se numește prin ordin al ministrului Sănătății, cu avizul consultativ al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Managerul general interimar și ceilalți membri ai comitetului director interimar se numesc până la revocarea unilaterală din funcție, dar nu mai mult de 6 luni. La data de 12.12.2022, toate Serviciile de Ambulanță Județene din România funcționează cu manageri interimari”se arată în răspunsul oficial al Ministerului Sănătății la interpelarea adresată de deputatul USR Adrian Wiener.

Prin urmare, inclusiv la Cluj, toate Serviciile de Ambulanță Județene din România sunt conduse de manageri interimari, toți cu numiri din 6 în 6 luni prin ordin al ministrului Rafila. Toți stau cuminți la mila ”pixului ministrului”. Bineînțeles că niciunul nu se va plânge de ambulanțele vechi de peste 10-15 ani, cu peste 1 milion de kilometri parcurși. Spre finalul anului trecut aproape 40% din parcul auto al Serviciului Public de Ambulanță din România era format din mașini cu peste 500.000 de kilometri rulați.

METEAHNĂ POLITICĂ VECHE: INTERIMATUL

”Interimatul conducerii unei instituții este o stare de excepție, temporară. Regula este ocuparea prin concurs, certificarea competențelor administrative, o viziune, niște obiective, indicatori de performanță – un proiect de management. Sigur că interimarul, care speră la încă 6 luni de prelungire, va tăcea. Serviciul de urgență este o componentă esențială a sistemului de sănătate din România; este o zonă strategică. Așa suprimi independența instituțională din România, prin generalizarea interimatelor; la nesfârșit. Astfel îți asiguri liniștea”, susține Adrian Wiener.

Încă din vara anului 2021, se știa că toți managerii serviciilor de ambulanță sunt în prelungire a contractului sau interimari, iar unii dintre ei nu au dat niciodată concurs. Ministerul Sănătății pregătea, la acea vreme, un concurs centralizat pentru funcțiile de manageri ai tuturor serviciilor județene de ambulanță și al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Și cupregătirea a rămas. Starea de interimat, ține nemulțumirile la cutie.

În vara anului 2021, Ministerul Sănătății, condus la acea vreme de Ioana Mihăilă, a publicat, în transparență decizională, un proiect de ordin privind normele de organizare şi desfăşurare a concursului pentru conducerea serviciilor de ambulanță. Organizarea acestui concurs a fost abandonată, în ultimii aproape 2 ani.