In vizor

Cum să nu plăteşti 10 ani redevenţa pentru un teren concesionat în Dej? O afacere în care este implicat un deputat PSD

Societatea unui deputat clujean după ce “a uitat” să plătească mai bine de 10 ani redevenţa pentru concesiunea asupra unui teren din municipiul Dej doreşte rezilierea contractului cu recuperearea investiţiilor. Ziar de Cluj vă prezintă modalitatea prin care poţi fenta legile statului într-un mod social democrat cu ajutorul oamenilor din administraţia publică locală.  

În anul 2007, societatetea Agro 33 SRL din Dej, deţinută la acea vreme de actualul deputat PSD Cornel Itu, încheie un contract de concesiune cu Primăria Dej pe un teren situat lângă stadionul municipal pe care amenajează un teren de sport şi hală administrativă. Perioada concesiunii era de 25 de ani cu posibilitate de prelungire cu încă jumătate a duratei concesionării dar,  potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi din 13 iulie  a Consiliului Local al municipiului Dej, urmează rezilierea de comun acord a contractului. 

Deşi nu a plătit redevenţa mai bine de 10 ani societatea Agro 33 SRL cere ca primăria Dej să îi plătească valoarea investiţiilor făcute pe terenul concesionat. Cu alte cuvinte, prin proiectul de hotărâre, municipalitatea dejeană ar urma să îi cumpere investiţia deputatului Itu şi să compenseze cu datoriile (redevenţa neplătită) achitându-i diferenţa într-un timp scurt.

Terenul este unul foarte bine plasat în municipiul Dej, dar, cu toatea acestea, în registrul primăriei de impozite şi taxe, el este trecut ca teren extravilan-agricol. Pare imposibil, dar în centrul municipiului Dej există un teren extravilan agricol pentru care deputatul Cornel Itu nu plăteşte impozit mare, de intravilan, şi nici taxa de concesiune.

În ce constă presupusa ilegalitate marca PSD? În articolul 9 al contractului de concesiune este menţionat foarte clar în ce condiţii se poate rezilia contractul.  

Comisia de reziliere întrunită ad-hoc, condusă de Horaţiu Iosip, a întocmit un proces verbal prin care se afirmă că există premisa de a se rezilia contractul pe cale amiabilă însă nu se pomeneşte nimic în acelaşi prces verbal de obligaţia ca societatea Agro 33 Srl să fie la zi cu datoriile pentru redevenţă şi plata unor daune către Primăria Dej. 

Potrivit documentelor de corespondenţă dintre casa de avocatură, împuternicită de Itu să îi reprezinte interesele, şi Primăria Dej, firma deputatului nu a plătit niciodată redevenţa, deși avea obligaţia de a achita suma trimestrial. 

Responsabilul administraţiei dejene de contractele de concesiune este Gabriela Gavrea, şefa Serviciului de Urbansim care  nu a luat nicio măsură mai bine de un deceniu pentru ca firma Agro 33 SRL să îşi plătească datoriile  conform contractului încheiat în 2007. Miercuri, consilierii locali vor fi puşi să voteze rezilierea contractului dar totodată şi cumpărarea investiţiei făcute de firma deputatului Cornel Itu. 


Pentru a înţelege cititorii cine este Gabriela Gavrea şi legăturile cu deputatul Cornel Itru apelăm puţin la evenimentele politicii dejene. Gabriela Gavrea este nimeni alta decât soţia consilierului judetean PNL Dan  Gavrea considerat de cunoscuţi ca fiind omul de casa a lui Cornel Itu. Deputatul social-democrat a intervenit  pentru păstrarea lui Gavrea în funcţia de director Electrica când la putere era USL-ul, deşi acesta era membru PDL. 

În contrapartidă, drept mulţumire, Gavrea i-a dat o mână de ajutor deputatului Cornel Itu în campania electorală din 2012 trădându-l pe Alin Tişe,  care a obţinut rezultate dezastruoase pe zona Dej şi comunele învecinate. Ca urmare a rezultatelor alegerilor din 2012, blatul Gavrea-Itu a făcut ca Alin Tişe să nu mai fie ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. 

Supărat că nu a fost reales preşedinte al CJ Cluj în 2012, Alin Tise a afirmat public că Gavrea l-a tradat la Dej însă nu a mai avut cum să îl sancționeze pe linie de partid, Gavrea fiind unul dintre protejaţii europarlamentarului Daniel Buda – fapt  care l-a promovat  pe lista de consilieri  judeţeni  în 2016.

Pentru ca afacerea să fie completă, firma deputatului Itu a cerut rezilerea unui alt contract de concesiune încheiat cu Primaria Dej în anul 2005. Obiectul respectivului  contract de concesiune fiind un alt teren pe care firma a facut acelaşi gen de investiţii şi binenteles a uitat să plătească redevenţa, timp de 12 ani. 
   
Contractul de concesiune din 2005 a fost iniţial încheiat cu firma SC Complet Servimpex SRL deţinută de fratele deputatului PSD, Mircea Itu. Ulterior, deşi era interzis transferul concesiunii, contractul a fost mutat spre firma Agro 33 SRL astfel încât angajaţii din primăria Dej să ştie de frică şi să nu demareze procedurile de reziliere pentru neplata redeveţei 


            
În anul 2009 firma avea datorii către bugetul local însă primarul PSD Costan  Morar a acordat perioada de graţie pâna în 2015 acestei firme.

În corespondenta din acest an dintre Primaria Dej  şi firma de avocatură care reprezinta firma Agro 33 SRL, şefa Urbanismului, Gavrea Gabriela solicită achitarea taxei de regularizare a unei autorizaţii de construcţie din  2010 pentru a putea rezilia contractele şi nicidecum achitarea la zi a restanţelor cum este normal şi legal.

Gabriela Gavrea a insistat în sedinta de CL de săptămâna trecută să se rezilieze cât mai repede contractul pentru ca săracul  deputat social-democrat să nu plătească penalităţi. Posibila stare de abuz în serviciu efectuat de funcţionarii publici din primăria Dej este evidentă,  bugetul oraşului fiind prejudiciat cu suma de 365.000 lei,  mult peste pragul stabilit de PSD, de 200.000 lei.

Ziar de Cluj a încercat să îl contacteze pe deputatul Cornel Itu pentru a obţie o declaraţie pe tema subiectului prezentat, însă deputatul PSD se află în concediu. Acesta a afirmat printr-un SMS că va lămuri problema la întoarcerea din vacanţă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *