Din oras

Cum s-au nascut "lampile fericite", dupa ideea a doi arhitecti clujeni

Clubby, Frizzy, Funky, Shaggy si Fluffy. Sunt cele patru modele de lampi create de doi tineri arhitecti din Cluj, Eliza Balana si Sergiu Tarziu. “Happy Lamps” au ajuns, deja, in cateva localuri si in casele unor oameni iubitori de frumos, iar in scurt timp corpurile de iluminat vor fi vandute si in Franta.

Eliza Balana (26 de ani) si Sergiu Tarziu (27 de ani) sunt doi tineri care nu s-au multumit sa lucreze pentru altii. Cei doi arhitecti, pasionati de amenajarile interioare, au dezvoltat in cateva luni un proiect inedit si unic: Lampile fericite.

“Lucrand in domeniu amandoi, am resimtit, cumva, lipsa unor corpuri de iluminat care sa fie cat de cat accesibile si sa arate bine. In principiu, ce este frumos este si foarte scump si cumva dorind sa personalizam spatiile interioare cat de mult posibil, am incercat sa creem noi designul pentru niste corpuri de iluminat”, povesteste Eliza, care se ocupa de amenajari interioare.

A pornit pe acest drum cu arhitectul Sergiu Tarziu, in urma cu cateva luni. Acum au reusit sa creeze mai multe modele de “lampi fericite”.

Ideea celor doi tineri a venit intr-o perioada mai lunga de timp, dupa mai multe variante si incercari. Si-au pus mamele sa tricoteze, au realizat schelete metalice, au luat in considerare chiar si cateva modele din nuiele. In acelasi timp, varianta confenctionarii abajururilor din hartie a fost aleasa de Eliza si Sergiu, astfel ca cei doi s-au pus pe treaba. Au studiat tehnica Origami, au facut o cercetare pe piata legat de modelele deja realizate, si apoi au ramas la creatiile din prezent. Clubby, Frizzy, Funky, Shaggy si Fluffy sunt cele cinci modele obtinute din plierea hartiei. Se pot realiza pe culori diferite, ceea ce aduce si diversitatea lor.

La scurt timp dupa ce minunatiile de obiecte au prins contur, le-au venit si ideea numelui.

“Eu tot spuneam ca le simt jucause, vesele, si la un moment dat le-am gasit numele perfect,<>.

„Lampile fericite” au ajuns, deja, intr-un local din Cluj-Napoca si urmeaza sa fie amplasate si intr-o cafenea din Iasi.

Eliza Balana si Sergiu Tarziu au realizat si cateva modele din plastic. La inceput, au gasit pe piata plastic transparent, pe care il vopseau intr-un spatiu incropit la bunica Elizei. Procesul nu este usor, abajururile trebuiau vopsite gruntuite, uscate.

“E destul de complicat si dureaza destul de mult timp, tocmai pentru ca se vopseste in mai multe straturi”, povesteste tanara. “Apoi am cautat varianta de plastic colorat, si am gasit, in Suceava, un furnizor de la care achizitionam plastic colorat”.

Deoarece forma este una de tip origami, corpurile de iluminat realizate de clujeni se potriveste atat in interioarele rustice, cat si in cele moderne.

Deocamdata, designerii nu s-au promovat pe piata externa, doar pe Internet.

“Oamenii au auzit de noi doar pe Facebook. Zilele trecute ne-a sunat un designer roman stabilit in Franta, care ne-a propus sa colaboram, era foarte interesat sa promoveze corpurile noastre acolo. Acum chiar incercam o formula de colaborare”, spune, cu bucurie, arhitecta.

Cat priveste preturile, lampile din material plastic costa 57 de euro, iar cele din carton, 41 de euro. Tinerii lucreaza la comanda si nu doresc sa industrializeze productia.

Foto: arhiva personala Eliza Balana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *