Sanatate

Cum s-a pregătit Spitalul Județean Cluj pentru UNTOLD? Clinici închise și stocuri de materiale sanitare la cota de avarie

O parte din clinicile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj sunt închise pe perioada verii pentru o perioadă de cel puțin o lună. Așa se întâmplă în fiecare an. Pacienții sunt trimiși acasă, personalul în concediu. Oficialii din conducerea spitalului spun că este vorba despre lucrări de igienizare care se desfășoară în fiecare an și lucrări de reparații.

Anul acesta, închiderea unor clinici coincide cu perioada de desfășurare a festivalului UNTOLD. În urmă cu câteva zile, au fost închise mai multe clinici, unele pentru reparații, altele pentru igienizări.

Mai grav este însă faptul că spitalul are materiale sanitare care îi permit să funcționeze la cota de avarie. Potrivit surselor Ziar de Cluj, toate contractele cu furnizorii de materiale sanitare au expirat, așa ca în prezent se cumpără materiale prin achiziții directe, în cantități care permit funcționarea în condiții de avarie. Aceleași surse spun că blocurile operatorii care mai sunt deschise funcționează cu materiale împrumutate de pe o zi pe alta.

Revenind la secțiile și clinicile închise complet, acestea sunt Chirurgie 2, Chirurgie Vasculară, ORL, Dermatologie, Gastroenterologie. Se înțelege de la sine că în aceste condiții de funcționare, titulatura de spital de urgență este mai mult decât hilară în aceste condiții, cu secții închise și oameni în concediu.

Cum va face față spitalul dacă, Doamne ferește, se întâmplă o nenorocire la UNTOLD unde sunt sute de mii de oameni. De exemplu, ieri, în prima zi, au participat 90.000 de persoane la festival. Cât populația cartierului Mănăștur.

Secțiile se vor redeschide abia în septembrie.

Reprezentanții Spitalului Județean spun că în secțiile închise se fac lucrări de reparații, iar în ceea ce privește materialele sanitare, conducerea unității sanitare are grijă să existe necesarul de bază.

„Achiziția de materiale sanitare este un proces dinamic, realizat prin comenzi, contracte și licitații publice, spitalul având grijă să existe materialele sanitare de bază, provenite din surse bugetare de tip programe naționale de sănătate și acțiuni prioritare. Reparația clădirilor se face conform programării de la începutul anului, conform alocărilor bugetare din venituri proprii, administrații publice locale/ județene și de la Ministerul Sănătății”, au declarat, pentru Ziar de Cluj, reprezentanții Spitalului Județean Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *