Uncategorized

Cum revine la viata Gradina Boema

„Am intrat intr-o cladire, era parasita, cu un proprietar care vroia sa o vanda si plecam dintr-o cladire pe care proprietarul a decis sa nu o mai vanda, ci sa o restaureze. Acesta a fost si scopul nostru, sa atragem atentia ca nu e in regula sa ai o asa  proprietate, un asa imobil cu atat de multa istorie in centru si sa nu-l utilizezi, sa nu aduci oameni in el, experiente noi”.

Asa incepe povestea readucerii la viata a Gradinii Boema din centrul vechi al Clujului, spusa de cativa studenti inimosi de la Arhitectura.

Un loc umbrit de cativa tei seculari si o cladire aflata in santier, stropita cu moloz si impachetata cu schele din lemn.
Muncitorii angajati de proprietar lucreaza neaincetat la refacerea ei. Au pastrat grinzile vechi, din lemn si au adaugat altele pentru sustinerea peretilor. Ici-colo au facut mici modificari, insa au pastrat, in mare, aerul de altadata a cladirii.

„Am luat prima data legatura cu cei care trebuia sa vanda casa, agentia imobiliara  Grup de Lux. Stiam ce a fost si ne uitam pe Google Earth si vedeam o pata de verde in mijlocul orasului. Pentru mine si colegul meu, Razvan, a fost prima data cand am intrat aici. Am fost absolut uluiti”, continua povestea Dan Ioanici, studentul de la Arhitectura care a ajuns sa coordoneze evenimentele expozitionale si culurale care se vor petrece aici saptamana viitoare.

Un grup de tineri arhitecti impatimiti si pasionati, care au reusit sa convinga un proprietar sa redea viata unui simbol al Clujului. O gradina de vara cu seri boeme, deschisa in anii ’50 si inchisa dupa anul 2.000. Din vechea gradina au mai ramas teii si scena ridicata din beton din mijlocul curtii.

Saptamana viitoare, gradina Boema va fi readusa la viata. Studentii de la Arhitectura vor organiza aici evenimente, in paralel cu Festivalul PhotoRomania.

Dan Ioanici explica cum va fi transformata cladirea de Zilele Arhitecturii: „Vor fi expozitii, conferinte, care se intampla pe tot parcursul evenimentului. Vom avea sculpturi aduse de studentii Facultatii de Arte. In camera principala vor fi cele mai importante conferinte si evenimente”, spune tanarul.

Istoria Boema, spusa in desene

Intr-o anexa, doi artisti clujeni – Constantin Stefan Barbos si Vlad Rus – vor realiza o lucrare de „street art”, care sa discute despre etapele prin care a trecut cladirea intr-un fel foarte subtil si ironic. „Au un concept foarte interesant: pe un fundal comunist vor sa arate etapele prin care a trecut cladirea”, spune Ioanici.

Apoi, in 17 mai, doi artisti dn Bucuresti, Lucian Sandu Milea si Andra Jurgiu, vor realiza, pe o banda desenata, un istoric al cladirii. Aici vor fi si instalatii de lumini.

Zilele Arhitecturii de desfasoara intre 15-18 mai, iar cei de la PhotoRomania vor organiza in aceeasi perioada expozitii de fotografie la Gradina Borma.

In aceasta perioada va fi deschisa si fosta gradina de vara, unde vor fi organizate concerte in fiecare seara.

Evenimente care se vor desfasura la Boema de Zilele Arhitecturii:

Joi, 16 mai

  • 21.00 Concert Transilvania Brass
  • 22.00 Concert Woodnote

Vineri, 17 mai

  • 16.00 Dezbatere
  • 17.00 Atelier de muzica electronica

Sambata, 18 mai

  • 15.00 Vernisaj Vlad Eftenie (in parteneriat cu PhotoRomania)
  • 18.00 Prezentare Liviu Mihaiu, „Implicarea societatii civile in problemele de patrimoniu”

Vezi aici Lista expozitiilor permanente in cadrul Zilelor Arhitecturii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *