Sex

Cum isi ranesc barbatii sotiile

In viata cotidiana a cuplurilor se manifesta multe feluri in care un barbat isi raneste sotia, de multe ori fara sa isi deie seama. Aceste rani provocate prin cuvinte sau fapte, invinovatire sau intoleranta, provoaca traume profunde sotiilor, greu de tratat. Uneori ele despartesc partenerii pentru un anumit timp sau definitiv.

 

Le critica des

 

Unii barbati se pricep de minune sa ii gaseasca defecte partenerei. Ba altii, chiar se lauda in cercul lor de amici cu asemenea pricepere. De pilda, el ii atrage atentia, inainte de o masa oficiala, “sa aiba grija cum mananca”. Dar ea intelege altfel: “Esti grasa si urata!”.  Remarca a ramas profund in sufletul partenerei, care si dupa cinci ani de casnicie se simte stingherita sa isi lase trupul sa se bronzeze la soare, pe plaja.

 

Hotarand sa faca ceva pentru silueta ei, o alta partenera ii propune sotului ei un program profesionist la o sala de gimnastica aerobica. Cand ii comunica propunerea, el ii raspunde sarcastic: “Doar nu vrei sa devi o campioana?!“. Resemnata, sotia intelege asa in sinea ei: “Nu pot sa cred ca esti asa de naiva sa vi cu o astfel de idee. Nu merita banii!”

 

In cele doua cazuri, barbatii ii atrag atentia partenerei asupra greutatii corporale dar le refuza si dorinta de a se corecta. Cu sau fara voie, barbatii gasesc nod in papura pentru aproape orice spun sau fac sotiile lor. Un comportament dur si aspru, critic si neintemeiat nu pot da nastere unor motivatii de schimbare in viata unei femei; ele nu fac decat sa adanceasca desznadejdea si suferinta, sa diminueze dorinta sotiei de a-i fi pe plac barbatului.

 

Nu le acorda atentie

 

Sotia sau partenera de viata are nevoie de o parere sau de un ajutor in rezolvarea unei probleme care nu poate fi amanata. Dar partenerul refuza, continuandu-si lectura ziarului sau vizionarea emisiunii preferate la televizor. Exista multe exemple de a cest gen prin care sotiile sunt ofensate de lipsa de atentie a sotilor lor. Lipsa lui de atentie se poate manifesta prin faptul ca se uita in alta parte sau pur si simplu prin acela ca iese din incapere brusc, motivand ca are o treaba urgenta de rezolvat.

 

Altfel stau lucrurile cand e randul lui sa vorbeasca partenerei sale. Nu numai ca pretinde sa fie ascultat cu toata atentia, dar se asteapta ca ea sa inregistreze si sa faca exact ce a dorit el. O femeie poate fi profund afectata de lipsa de atentie a sotului, pentru ca acest comportament ii transmite indirect ca el considera toate problemele ei total nesemnificative.

 

Nu-si asuma responsabilitati domestice

 

Sotul inca doarme, dar este deranjat de zgomotele partnerei care s-a trezit de mult timp pentru a pregati micul dejun si copiii pentru scoala. Sotia pleaca in interes de serviciu cateva zile. La sosire gaseste vasele nespalate in bucatarie, scrumierele pline si dezordine in camere. Sotul o intampina cu cuvintele: “Ma bucur ca ai revenit acasa. Locul asta incepe sa arate ca o lada de gunoi!” Oare o sotie nu simte nevoia sa se odihneasca si ea? Oare copii sunt numai responsabilitatea ei? Oare numai ea trebuie sa duca gunoiul menajer afara?…

 

Multi barbati cred ca responsabilitatea lor fata de familie ia sfarsit cand termina serviciul, refuzand categoric sa isi ajute sotia in treburile gospodaresti. Daca sotia ii cere uneori ajutorul, el se grabeste sa se justifice cu cat de mult munceste si cat stres indura. Unii barbati isi considera partenerele chiar bune de nimic pentru ca nu pot sa se descurce singure in problemele de menaj.

 

Considera ca nevoile si dorintele ei nu sunt importante

 

Barbatii sunt prea ocupati cu alte treburi (sa se uite la TV, sa rezolve integrame, sa se intalneasca cu amicii…) cand partenerele lor au nevoie de ajutorul lor. Nu toti simt nevoia sa petreaca mai mult timp cu sotia si sa o ajute efectiv cand aceasta are nevoie. Problemele lor sunt intotdeuna mai importante, trebuie rezolvate mai rapid decat cele ale sotiilor. In dese cazuri pentru masina lor se gasesc bani de reparatii dar pentru cea de spalat nu.

 

Nu inteleg sentimentele partenerei

 

Sotia munceste din greu ca sa le asigure bunastarea sotului si copiilor ei. Dar, din graba, loveste putin masina cea noua a sotului cand se inapoiaza de la cumparaturi. Il loc sa-i sara in ajutor, sa o inteleaga si sa o ajute, el ii striga jignitor: “Unde ti-ai luat carnetul de conducere?!”

 

Barbatii se simt grozavi cand conferentiaza despre un subiect la moda, dar nu stiu sa coboare de pe scena si sa invete cum sa fie alaturi de partenera de viata in fata problemelor din jur, prin vorbe de incurajare, de blandete si tandrete.

 

Se crede superior

 

Barbatii-parteneri se cred mai buni si mai destepti decat sotiile lor. Nu le cer sfatul intr-o problema, nu sunt de acord cu noua decoratiune din camera de zi, considera ca munca lor e cea mai importanta. Unii barbati nu apreciaza calitatile, talentele si sfaturile partenerei. Le fac sa se simta ca un pres pe care te stergi la intrarea in casa.

 

Femeia nu a fost creata sa fie tinta dezonoarei sau sau neluarii in seama de catre partener; ea are rolul principal in viata caminului familial. Ele au calitati si talente asemenea barbatilor si ar trebui recunoscute si apreciate de catre acestia.

 

Ii prefera pe altii in locul sotiei

 

 

Barbatii, unii dintre ei, nu iau apararea sotiei in fata rudelor sau prietenilor in cazul unei neintelegeri. Sotia insa nu trebuie sa ii vorbeasca pe acestia de rau in fata partenerului. Prin cuvinte si fapte, barbatii dovedesc ca isi petrec mai mult timp cu amicii decat cu sotiile. Ei prefera sa-si petreaca timpul liber mai mult cu partenerii de afaceri, secretare si cunostiinte intamplatoare decat cu sotia. Nu ii ia apararea, nu o lauda in fata rudelor sau prietenilor comuni. Oare de ce?

 

A uitat de gesturile romantice

 

…Au trecut cativa ani buni de la prima intalnire, de la data casatoriei. El este plecat in delegatie de afaceri, dar nu ii mai da un telefon sotiei, nu ii mai trimite o ilustrata, nu ii mai… E ziua ei, dar nu ii mai aduce flori si ciocolata, nu o mai invita la cina romantica cu lumanari si sampanie. A uita-o? De fapt nu mai face niciunul dintre lucrurile romantice pe care le facea in tinerete. Gata cu romantismul, gata cu micile surprize… Cand i se pune problema concret in fata, se grabeste sa se justifice: “Ce vrei sa fac, sa-ti cumpar flori?! Doar nu mai ai 17 de ani…”

 

…Exista si alte actiuni si expresii verbale  care aduc durere, disperare si deprimare in relatia dintre parteneri. Pentru a preveni suferinta, pentru a-si consolida sincer si durabil relatia, ambii parteneri ar trebui sa reinvete sa-si castige atentia si respectul, increderea si intrajutorarea, bunavointa si toleranta.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *