Reportaj

Cum își doresc clujenii să arate Parcul Feroviarilor

Scris de 342

Transferul Parcului Feroviarilor de la Ministerul Transporturilor la Primărie a fost aprobat recent. Cu toate că Hotărârea de Guvern care prevede trecerea parcului în administrarea Primăriei nu a apărut încă în Monitorul Oficial, conducerea Primăriei a dat startul curățeniei. De câteva zile, se adună gunoaie, se cosește iarba, se taie crengile și copacii care au crescut în neștire până când s-a ajuns la o adevărată pădure. Luni dimineața, muncitori cu drujbe, cu motocositoare tăiau crengi și coseau iarba. Alții adunau  crengile și așteptau să vină camioanele să ridice deșeurile.

„Lucrăm de săptămâna trecută, trebuie să tăiem copacii care sunt uscați, de cosit am cosit”, spune unul dintre muncitori.

Parcul este mai populat de muncitori decât de clujenii dornici de relaxare. Nici nu este de mirare că vizitatorii Parcului Feroviarilor sunt o raritate, ținând cont de faptul că zona arată mai mult ca o junglă. Comparativ cu perioada de primăvară, când tot parcul era plin de gunoaie, iarbă de un metru și tufișuri crescute haotic, acum locul este mult mai liber și lasă senzația că se poate respira în parc.

Localnicii își doresc să fie totul la fel ca înainte sau chiar mai frumos pentru că sunt sătui de peisajul dezolant pe care îl văd de ani de zile.

„Acum 30 de ani a fost frumos, acum mi-era frică să vin până în parc. Eu locuiesc aici aproape. Mi-ar plăcea să fie parcul cum a fost înainte, cu trandafiri, flori frumoase pe margine și era tare frumos. Ar fi bine să fie băncuțe, acum nu mai sunt, au dispărut toate. Pe vremuri, când era Orășelul Copiilor îmi aduceam aici nepotul că era un trenuleț frumos și era multă lume aici. Într-o vreme era și ceva cu dulciuri și era tare frumos să vii în parc”, declară Maria (80 de ani), care locuiește în apropiere.

Alții și-ar dori aparate de joacă pentru copii și bănci.

„Arăta dezastru înainte să se apuce de curățenie. Noi stăm aici aproape, cunoaștem paznicii și mai intram noi în parc să facem curat. Mi-aș dori să arate minunat, frumos, mai ales pentru copii, ca să avem unde să venim cu ei să se joace și să se bucure. Aș vrea să aibă tobogane, hinți, jucării, bănci, afirmă o femeie care locuiește în vecinătate”, spune o femeie, aflată la plimbare în parc împreună cu cei doi copii ai săi.

Pe alții îi nemulțumește faptul că este plin de excremente de câine.

„Acum arată foarte rău, înainte arăta foarte bine. Mi-aș dori să facă totul să arate foarte bine ca înainte să nu mai fie peste tot rahați de câine”, afirmă un pensionar.

Mulți sunt nostalgici după trenulețul din Orășelul Copiilor, unde copiii se distrau de minune mai ales iarna.

„Era foarte frumos înainte, era trenuleț pentru copii. Mi-aș dori ca și acum să arate măcar cum era înainte, să fie loc de joacă pentru copii măcar, alei, bănci și să fie amenajat ca un parc adevărat”, afirmă un bărbat, care a ieșit în parc pentru câteva minute de relaxare.

„A fost frumos mai demult, acum este dezastru, dar sperăm că va face mai frumos. Atunci era trenulețul pentru copii, parcul de joacă pentru copii. Mi-aș dori ca și acum să fie loc de joacă pentru copii și multă verdeață”, subliniază un alt bărbat care se odihnea pe o bordură.

În acest week-end, Fundația AltArt a organizat mai multe evenimente în Parcul Feroviarilor – ateliere, proiecție de film privind istoria parcului, sesiuni construcție mobilier urban. Peste bazinul părăsit al unei fântâni arteziene a fost amplasată o construcție din lemn, pe care au fost lipite câteva fotografii cu idei privind amenajarea parcului: plajă publică, pistă pentru biciclete, scenă pentru muzică, camping pentru copii, statui publice, competiții sportive, iluminat public, teatru de vară, yoga, colectare selectivă, spațiu pentru câini, labirint de verdeață, trenulețul de altădată.

O cutie pentru sugestii și idei a fost pusă în parc, alături de câteva bilețele pe care clujenii le pot completa cu propriile idei referitoare la amenajarea parcului.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 2 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 3 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 17 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 18 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii
 • Acum 23 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 2 days In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 2 days Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 2 days In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 3 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
Citește și...
Recomandările redacției
In vizor

Abia ce s-au lăudat cu licitația de achiziționare a 20 de trenuri electrice de mare […]

TOP CITITE