Reportaj

Cum își doresc clujenii să arate Parcul Feroviarilor

Transferul Parcului Feroviarilor de la Ministerul Transporturilor la Primărie a fost aprobat recent. Cu toate că Hotărârea de Guvern care prevede trecerea parcului în administrarea Primăriei nu a apărut încă în Monitorul Oficial, conducerea Primăriei a dat startul curățeniei. De câteva zile, se adună gunoaie, se cosește iarba, se taie crengile și copacii care au crescut în neștire până când s-a ajuns la o adevărată pădure. Luni dimineața, muncitori cu drujbe, cu motocositoare tăiau crengi și coseau iarba. Alții adunau  crengile și așteptau să vină camioanele să ridice deșeurile.

„Lucrăm de săptămâna trecută, trebuie să tăiem copacii care sunt uscați, de cosit am cosit”, spune unul dintre muncitori.

Parcul este mai populat de muncitori decât de clujenii dornici de relaxare. Nici nu este de mirare că vizitatorii Parcului Feroviarilor sunt o raritate, ținând cont de faptul că zona arată mai mult ca o junglă. Comparativ cu perioada de primăvară, când tot parcul era plin de gunoaie, iarbă de un metru și tufișuri crescute haotic, acum locul este mult mai liber și lasă senzația că se poate respira în parc.

Localnicii își doresc să fie totul la fel ca înainte sau chiar mai frumos pentru că sunt sătui de peisajul dezolant pe care îl văd de ani de zile.

„Acum 30 de ani a fost frumos, acum mi-era frică să vin până în parc. Eu locuiesc aici aproape. Mi-ar plăcea să fie parcul cum a fost înainte, cu trandafiri, flori frumoase pe margine și era tare frumos. Ar fi bine să fie băncuțe, acum nu mai sunt, au dispărut toate. Pe vremuri, când era Orășelul Copiilor îmi aduceam aici nepotul că era un trenuleț frumos și era multă lume aici. Într-o vreme era și ceva cu dulciuri și era tare frumos să vii în parc”, declară Maria (80 de ani), care locuiește în apropiere.

Alții și-ar dori aparate de joacă pentru copii și bănci.

„Arăta dezastru înainte să se apuce de curățenie. Noi stăm aici aproape, cunoaștem paznicii și mai intram noi în parc să facem curat. Mi-aș dori să arate minunat, frumos, mai ales pentru copii, ca să avem unde să venim cu ei să se joace și să se bucure. Aș vrea să aibă tobogane, hinți, jucării, bănci, afirmă o femeie care locuiește în vecinătate”, spune o femeie, aflată la plimbare în parc împreună cu cei doi copii ai săi.

Pe alții îi nemulțumește faptul că este plin de excremente de câine.

„Acum arată foarte rău, înainte arăta foarte bine. Mi-aș dori să facă totul să arate foarte bine ca înainte să nu mai fie peste tot rahați de câine”, afirmă un pensionar.

Mulți sunt nostalgici după trenulețul din Orășelul Copiilor, unde copiii se distrau de minune mai ales iarna.

„Era foarte frumos înainte, era trenuleț pentru copii. Mi-aș dori ca și acum să arate măcar cum era înainte, să fie loc de joacă pentru copii măcar, alei, bănci și să fie amenajat ca un parc adevărat”, afirmă un bărbat, care a ieșit în parc pentru câteva minute de relaxare.

„A fost frumos mai demult, acum este dezastru, dar sperăm că va face mai frumos. Atunci era trenulețul pentru copii, parcul de joacă pentru copii. Mi-aș dori ca și acum să fie loc de joacă pentru copii și multă verdeață”, subliniază un alt bărbat care se odihnea pe o bordură.

În acest week-end, Fundația AltArt a organizat mai multe evenimente în Parcul Feroviarilor – ateliere, proiecție de film privind istoria parcului, sesiuni construcție mobilier urban. Peste bazinul părăsit al unei fântâni arteziene a fost amplasată o construcție din lemn, pe care au fost lipite câteva fotografii cu idei privind amenajarea parcului: plajă publică, pistă pentru biciclete, scenă pentru muzică, camping pentru copii, statui publice, competiții sportive, iluminat public, teatru de vară, yoga, colectare selectivă, spațiu pentru câini, labirint de verdeață, trenulețul de altădată.

O cutie pentru sugestii și idei a fost pusă în parc, alături de câteva bilețele pe care clujenii le pot completa cu propriile idei referitoare la amenajarea parcului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *