Din oras

Cum incearca TIFF sa ajunga la inima clujenilor: se promoveaza in second-hand-uri si in cartiere

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) incearca sa cucereasca inima clujenilor. A ajuns mare, la a 14-a editie, are sute de invitati straini, are public elitist, are fani care-l urmaresc de la prima editie. Dar organizatorii TIFF nu au uitat ca festivalul de film s-a nascut la Cluj, pentru clujeni. Tocmai de aceea, TIFF se promoveaza in spatii mai putin obisnuite, cum ar fi magazinele second-hand.

In mai multe vitrine ale magazinelor second-hand din oras, gasim in aceste zile manechine imbracate cu haine branduite cu marca TIFF. Tricouri, esarfe, sacose din panza, insotite de un mesaj vizibil, “Sustinem TIFF”. Este un alt mod inedit gandit de organizatori pentru a se promova in randul clujenilor. Anul acesta, mai mult ca niciodata, Festivalul International de Film Transilvania incearca sa recastige inima locuitorilor sai, fiind prezent in locuri unde nu a ajuns pana acum. Magazinele second-hand sunt un exemplu, iar diferite locatii din cartierele orasului sunt un alt exemplu.

“Una dintre aspiatiile noastre majore este sa reusim sa strangem pe langa festival cat mai multi clujeni. In continuare, evenimentul TIFF, chiar si dupa 14 ani, nu este in mintea tuturor clujenilor. Da, pare ciudat, dar asa este. De aceea incercam tot timpul noi locatii, in speranta ca adunam o comunitate cat mai mare langa noi. Este o mandrie ca avem sute de invitati din tara, din strainatete, din alte orase. Dar, pana la urma, festivalul acesta s-a facut in Cluj in primul rand pentru publicul din Cluj. Orice modalitate, mai mult sau mai putin inedita, care reuseste sa-i atinga si sa scoata in fata festivalul, eu zic ca este binevenita.

Este clar ca TIFF aduce filme de o alta calitate decat cea comerciala. Totusi, nu este un festival dedicat exclusiv intelectualilor, studentilor, unei paturi elitiste. Noi suntem pentru toti si chiar cred ca fiecare isi poate gasi ceva in TIFF”, spune Renate Roca-Rozenberg, PR al festivalului de film.

Urmarind acelasi scop, TIFF se concentreaza si pe locuitorii din cartierele orasului, in special Manastur si Marasti, iar anul acesta si in campusul Hasdeu. Sunt proiectii speciale la Cinema Marasti, iar in Manastur va fi, si in acest an, Manastur Open Air.

“TIFF incearca sa ajunga in cartiere, prin promovare speciala pe locatii. In Marasti, cei de aici au reduceri la bilete. Sper sa acoperim cat mai mult din Cluj”, conchide Renate-Roca Rozenberg.

TIFF 2015 va debuta maine seara, cu gala de deschidere, urmata de premiera nationala a filmului Povesti trasnite / Relatos salvajes / Wild Tales (r. Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar. Filmul este produs de Pedro Almodóvar si va fi distribuit in cinematografe de Transilvania Film, din 12 iunie.

Pana pe 7 iunie, spectatorii TIFF pot alege intre cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri. 223 de productii din peste 60 de tari vor rula pe ecrane si circa 850 de invitati romani si straini sunt asteptati la Cluj.

La gala de deschidere vor fi prezentate noile proiecte ale festivalului: TIFF Campus – demarat cu ocazia Cluj – Capitala Europeana a Tineretului 2015, Cine-piscina – un mod inedit de a vedea filme, Depozitul de filme – care a fost reactivat anul trecut in urma campaniei Salvati Marele Ecran!, iar anul acesta intra in programul obisnuit TIFF cu filme si concerte cu intrarea libera, dar si ca spatiu de joaca, targ si gradina de vara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *