Reportaj

Cum ii ajuta municipalitatea pe oamenii fara adapost ai Clujului

Scris de 738

Traiesc din mila strainilor, din banii pe care ii castiga scormonind in gunoaie, din mana intinsa la coltul strazii. Viata lor se rezuma la cativa lei pe zi, primiti in schimbul fiarelor, dozelor ori plasticurilor dupa care au cautat prea mult in containerele din oras. Noptile si le petrec sub cerul liber, ori sub balcoane, atunci cand ploua sau ninge, pe bancile parcurilor sau in curtile unor case in care nu locuieste nimeni. 

Clujul are sute de oameni fara adapost, pentru care strada inseamna casa, familie si serviciu. Cei mai norocosi dintre ei ajung sa locuiasca pentru o perioada in adaposturile municipalitatii, unde le sunt asigurate un pat si o masa calda. Pentru jumatate de an, daca intrunesc cerintele necesare, nu mai trebuie sa infrunte frigul de pe o banca din parc si nu mai trebuie sa se intrebe: “astazi mananc?”. 

Doar in adapostul de urgenta al Primariei, de pe strada Dragos Voda, stau, in acest moment, peste 40 de astfel de persoane. Oameni care nu mai au nimic. Dintre ei, cinci sunt adolescenti care au implinit 18 ani, motiv pentru care nu mai pot locui in centrele pentru orfani, dar care nu au unde altundeva sa se duca. Altii sunt batrani ori bolnavi, oameni pe care asistentii sociali nu ii pot ajuta sa isi gaseasca un loc de munca. 

“Pe acesti oameni ii ajutam sa primeasca o pensie de boala ori ajutor social, in functie de situatie. Pe cei in putere incercam sa ii incadram in campul muncii, iar rezultatele din ultimul an au fost unele foarte bune in aceasta directie”, spune directorul centrului de urgenta pentru oamenii strazii administrat de Primaria Cluj-Napoca. 

Municipalitatea are doua centre care pot gazdui persoane care nu au unde locui cu un numar total de 118 locuri. Sunt singurele locuri in oras unde oamenii strazii se pot adaposti de frig sau ploaie in conditii decente. La Centrul de Gazduire Temporara de pe str. Oasului nr. 298 ajung cei pe care politistii locali ii ridica de pe strazi in noptile geroase. Din pacate, acesti oameni sunt incurajati sa paraseasca centrul la venirea diminetii si se pot intoarce doar seara. 

La ambele centre, insa, regulile sunt stricte si nu se incalca: adapost primesc doar cei cu buletin de Cluj. Ceilalti sunt dusi la gara si indrumati catre localitatile de domiciliu.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 16 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 16 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 1 day In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 1 day In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 2 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 2 days Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 2 days Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 2 days Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 2 days Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE