Din oras

Cum fugăresc “burtoșii” de la Poliția Locală hoții? Condiția fizică e obligatorie doar pe hârtie

V-ați simți în siguranță dacă ați ști că un polițist local trebuie să prindă un hoț care tocmai v-a furat portofelul din buzunar?

Condiția fizică și sănătatea sunt două aspecte foarte importante pentru un polițist local. Cu toate acestea, șeful îi lasă să facă sport doar dacă au chef. Din primăvară, promite însă să îi scoată la alergat și tras de fiare. Peste iarnă ce fac, “hibernează”?

Zicala “Teoria ca teoria, practica ne omoară” e cât se poate de valabilă pentru Poliția Locală Cluj-Napoca. În regulamentul pentru concursurile de ocupare a posturilor de agenți scrie negru pe alb că probele sportive sunt eliminatorii. De asemenea, șeful polițiștilor locali spune că este foarte importantă condiția fizică, dar cu toate acestea îi lasă pe agenți de capul lor. Dacă vor să facă sport bine, dacă nu iarăși e bine.

Că mulți polițiști locali nu se omoară cu sportul o poate vedea oricine întâlnește un agent pe stradă. Unii sunt durdulii, cu burtă mai mică sau mai mare, alții se apropie de vârsta pensionării și nu îi trădează deloc un fizic sportiv. Ca cetățeni care ținem la siguranța noastră, ne întrebăm cum pot să alerge după hoți pentru că munca lor presupune uneori și așa ceva.

Trebuie să fie în stare să acționeze

L-am întrebat pe șeful Poliției Locale Cluj-Napoca cât de importantă este o condiție fizică bună pentru subordonații săi. „Din punctul meu de vedere, sănătatea si condiția fizică sunt două aspecte foarte importante deoarece de multe ori agentul se întâlnește cu oameni certați cu legea și atunci trebuie să poată fi în stare să acționeze”, a declarat Marcel Bonțidean, seful Poliției Locale Cluj.

“Sportul nu a fost ceva obligatoriu până acum

Deși pregătirea fizică este foarte importantă pentru polițiștii locali, nimeni nu le-a impus să meargă la sală să tragă de “fiare” și să alerge. Marcel Bonțidean vrea să îi mai lase să “hiberneze”, apoi din primăvară are de gând să îi scoată la mișcare. „Din păcate până acum, sportul nu a fost ceva obligatoriu în cadrul instituției. Avem oameni care sunt responsabili și muncesc pe cont propriu, avem chiar și colegi legitimați la cluburi sportive. Vom remedia această situație din primăvara anului următor când o să începem antrenamente săptămânale pe baza sportivă care tocmai s-a deschis în cartierul Gheorgheni”, a adăugat șeful Poliției Locale. 

La Cluj se pare că oamenii care trebuie să asigure ordinea publică nu au nici o repsosabilitate bine trasată în ceea ce privește menținerea condiției fizice. Astfel, viteza de reacție a celor responsabili de menținerea ordinii publice pe străzile din oraș depinde de sârguința cu care fiecare agent în parte își menține sau nu condiția fizică.

Un nou “calup” de polițiști locali din această săptămână

În data de 12 octombrie Primăria Cuj-Napoca a anunțat un concurs pentru 51 de posturi pentru funcția de  agenți de poliție locală. Pe lângă concursul de dosar există și o probă fizică, eliminatorie. Potrivit anunțului, cei care își doreau să devină agent public trebuiau să treacă de probele fizice care constau în : alergare de rezistență, alergare de viteză, abdomene și flotări. Probele sportive au avut loc pe Cluj Arena, iar performanțele sportive ale candidaților au fost notate de profesori de educație fizică și sport.

Ce capturi fac polițiștii locali într-un an

La finalul lui 2015, Poliția Locală și-a făcut public raportul de activitate pe anul în curs. Potrivit raportului, agenții au prins 739 de cerșetori și 800 de persoane fără adăpost, care fie au fost duse la centrele de găzduire temporară fie au fost trimise în localitățile de proveniență. Tot în raportul de activitate se arată că în anul 2015 au fost soluționate 14.120 de cazuri care priveau ordinea și siguranța publică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *