In vizor

Cum explică Asociația Zona Metropolitană amenajările făcute în pădurea-parc Făget, după criticile venite din partea activiștilor de mediu

Apariția noilor echipamente în pădurea-parc Făget a început să fie semnalată de tot mai multe persoane, prin fotografii și postări în social media, activiștii de mediu considerând că prpiectul este o agresiune la adresa mediului. Ziar de Cluj a remarcat că primele amenajări nu su fost făcute prea inspirat, băncuțele au fost amplasate în pantă, iar punctul de belvedere are vedere spre copaci.

Asociația Zona Metropolitană a dat asigurări că nu a fost tăiat niciun copac, iar intervenția constă doar din marcaje, panouri de informare, spații de odihnă și platforme de activități. În total e vorba de o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%.

„Ne-am ferit să pietruim aleile și drumurile, tocmai pentru a păstra caracterul natural al locului. Amenajarea este modulară și reversibilă. Este un proiect-pilot în România. Dacă se va observa că numărul echipamentelor este prea mare, el poate fi ajustat.Toată intervenția s-a realizat pe baza unui studiu științific elaborat de o echipă multidisciplinară din care au făcut parte experți de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului și Facultatea de Biologie și Geologie. Planul rezultat în urma studiului are ca element central protejarea biodiversității. ”, a transmis Asociația.

Proiectul vizează trupul de pădure de 40 de hectare având ca repere de delimitare, la sud-est, observatorul astronomic din Feleacu, la est, un spațiu privat de evenimente (Wonderland), iar la vest și nord, cartierul Făget al municipiului Cluj-Napoca. 

Pădurea-parc Făget a fost amenajată în cadrul proiectului URBforDAN la care participă cinci capitale din Uniunea Europeană – Viena, Budapesta, Ljubljana și Zagreb – dar și orașe importante din afara Uniunii, precum capitala Serbiei, Belgrad, sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. În toate acestea s-au dezvoltat proiecte similare celui din Făget. Liderul de consorțiu este orașul Ljubljana, fostă „Capitala Europeană Verde” în 2016.

Banii au fost asigurați prin Programul Transnațional Dunărea, finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea totală a proiectului este de 2,8 milioane de euro, din care componenta clujeană reprezintă 330.000 de euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *