In vizor

Curtea Spitalului Clujana, singurul din subordinea Primăriei, e plină de gunoaie, după modernizarea clădirii

 „Creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca” a fost un proiect al Primăriei Cluj-Napoca de dinainte de pandemie. În anunțul postat, în 24 iunie 2019, pe site-ul oficial al municipalității,  se precizează:

„Valoarea totală a proiectului este de 24.382.891,34 lei. Valoarea totală eligibilă este de 24.382.891,34 lei din care:

– 20.725.457,64 lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (85 %)

– 3.169.775,87 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național (13 %)

– 487.657,83 lei cofinanțare din bugetul Municipiului Cluj-Napoca (2 %)

Beneficiari direcţi: Populatia municipiului Cluj-Napoca in numar de aprox. 458.368 persoane (recensamant 2011, INSSE) si a celorlaltor localitati din judet in numar de aprox. 232.738 persoane (recensamant 2011, INSSE), principalii beneficiari ai serviciilor medicale furnizate in cadrul cladirii reabilitate, dar si populatia judetelor invecinate care apeleaza tot mai des la serviciile spitalului. Angajatii Spitalului Municipal Cluj-Napoca care vor beneficia de spatii de lucru reabilitate, conditii de exploatare si utilizare mai sigure si mai placute. UAT Municipiul Cluj-Napoca – solicitant al finanţării nerambursabile şi proprietar al cladirii publice; Prin realizarea proiectului, municipiul va eficientiza o cladire publica cu o suprafata construita desfasurata de peste 10.000 mp si va reduce cheltuielile cu energia consumata; de asemenea, ii va asigura institutiei subordonate Spitalul municipal spatiile corespunzatoare desfasurarii activitatii si furnizarii de servicii medicale. Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca – ocupantul cladirii, care furnizeaza in cadrul acestora servicii medicale si asistenta medicala de specialitate si care va beneficia de spatiile necesare conform cerintelor de performanta enegetica in vigoare si de reducerea cheltuielilor cu energia.

Beneficiari indirecţi: Locuitorii Municipiului Cluj-Napoca – vor beneficia de cladirea modernizata, cu aspect mai placut, consumuri mai mici de energie si emisii reduse de gaze cu efect de sera in mediul in care locuiesc. Furnizorii de produse si servicii ai spitalului – in colaborarea cu spitalul municipal vor utiliza infrastructura reabilitata si isi vor oferi produsele/serviciile la un nivel de calitate mai ridicat. Furnizorii de produse/lucrari/servicii din cadrul proiectului care vor avea de castigat profituri din activitatile realizate pe parcursul implementarii proiectului.

Perioada de implementare a proiectului: 02.11.2018-31.10.2020.”

Lucrările de execuție au fost câștigate de ACI Cluj. Valoarea contractului atribuit pe SEAP în 21 martie 2019 a fost de 12 270 874.29 RON.

Potrivit panoului de șantier, amplasat pe gardul Spitalului Clujana, lucrările pentru creșterea eficienței energetice a clădirii au început în 1 aprilie 2019 și s-au finalizat în 1 aprilie 2021, la începutul acestei luni.

Spitalul Clujana arată acum, la prima vedere, nou și modern. Dacă, însă, în partea din față a spitalului e proaspăt vopsit gardul (și fațada), în spatele clădirii, gunoaiele colcăie.

La aproape două săptămâni de la finalizarea lucrărilor de creștere a eficienței energetice a clădirii, au rămas în urmă, pe lângă containerele constructorilor, tot soiul de deșeuri:

Din depărtare, spitalul pare unul modern, bine întreținut. Cu cât te apropii însă de gard, dai mai mult de leopard:

Depozitul de deșeuri medicale nu a fost reabilitat termic, după cum putem vedea pe fațada scorojită. Iar, pe lângă el, s-a format un depozit ad-hoc de deșeuri medicale și nemedicale:

Pe lângă gardurile din spatele spitalului, gunoaiele sunt omniprezente:

În plină pandemie, Spitalul Clujana, singurul din subordinea Primăriei, e la fel de salubru, cel puțin în exterior, ca restul orașului care, de la distanță, arată bine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *