In vizor

Cum esti primit la Spitalul de Infectioase: cu pereti scorojiti, baie cu igrasie, fara sapun sau hartie si triaj lipsa

Bloggerul Groparu relateaza pe pagina sa experienta de groaza avuta duminica la sectia de primire a urgentelor a Spitalului Clinic de Boli Infectioase Cluj. Venit cu baietelul sau muscat de o capusa, acesta a constatat pe propria piele care sunt conditiile pe care le ofera unitatea: tencuieli distruse, o singura toaleta pentru zeci de oameni si aceasta fara hartie, sapun sau cos de gunoi. In plus, pacientii nu au fost triati. Oficialii spitalului neaga ca aceste probleme ar fi reale si spun ca Ministerul Sanatatii are vina neacordarii de aprobari pentru transformarea camerei de garda in compartiment de primire a urgentelor. 

Povestea relatata pe blog incepe duminica, 14 iunie, cand familia “groparului”, pe numele sau adevarat Radu Bazavan iese la un picnic in Faget. La intoarcere, se constata ca cel mic s-a ales cu o capusa infipta in brat, drept care se duc rapid la Spitalul de Infectioase. Acolo, inca de la intrarea in mica sectie de la subsolul cladirii dau peste “un peisaj din orasul Pripyat, Ucraina”. 

“Da, bai, deci vii din delegatie din Africa, tusesti niste ebola catre tencuiala aia, si nici naiba nu-ti mai scoate infectia din teren umed, calduros si intunecos – asta o tusesc in fata oricui ma contrazice!”, scrie clujeanul. 

Urmatorul soc este la toaleta pacientilor, unde, din doua cabine, este deschisa doar una, desi a numarat cam 40 de persoane in sala de asteptare. 

“Nu era apa calda si nici sapun (stiti cati germeni si virusi mor de la apa calda cu sapun? Va zic eu: multi!); si nici cos de gunoi sub chiuveta; si bateria de apa se inchidea numai dupa ce bagai antebratul, voiniceste, in functiune”, descrie Bazavan. 

In plus, pentru toata multimea, oameni de toate varstele cu probleme diverse, de la muscaturi de capuse sau de caini la febra, nu erau in sala de asteptare decat 12 scaune. 

“Nu era nici o triere. Fratele meu, nici un cadru medical care sa trieze pacientii! Am stat la rand ca prostii 2 ore si 40 de minute, in singurul cabinet de primire de la UPU erau 5 (!) domnisoare, dar nici una nu a facut o triere, cat de cat. Mai mult, cand am inceput sa sar pe ele ca ce se petrece, au plecat, pur si simplu, si s-au inchis in sala lor. Ce au sperat ele? Ca ne vom intelege noi, ca pacienti, intre noi. Manelisti, intelectuali, grataragii, burtosi, o tantica batrana, saraca, ca mi se rupea inima de ea (dar de fiu-meu, ce sa mai zic), si – mai rau decat toti – bloggeri, frate, bloggeri.

Nota bene: daca era o sora medicala/stagiara/infirmiera/nimfa dedicata scoaterii de capuse din trupuri, 30% din cei care-si rodeau unghiile la Urgente s-ar fi tirat acasa in 2 minute, mai ales ca era duminica, tot romanul pleaca la un gratar la iarba verde si vine acasa cu capuse stramosesti; dar de ce sa-ti usurezi munca, cand poti spera ca romanii vor pleca singuri acasa, exasperati?”, a descris bloggerul. 

Cei trei au intrat in cabinet dupa doua ore si 40 de minute si au constatat prezenta a cinci femei care “stateau si se holbau, asteptand sa treaca timpul” si capusa buclucasa a fost apoi extrasa. 

“Nu stiu exact daca e vorba de lipsa de resurse la Infectioase. Faptul ca nu s-au ostenit sa faca macar o triere a pacientilor de la urgente ma face sa cred ca a fost vorba de delasare. Nu costa bani sa mobilizezi un rezident care sa faca asta si apoi totul merge mult mai repede”, a declarat Radu Bazavan, pentru Ziar de Cluj. 

Ioan Muresan, managerul Spitalului de Boli Infectioase spune ca are dubii ca cele reclamate sunt chiar reale. 

“Nu stiu ce fel de reclamatie poate fi, pentru ca noi chiar acum trecem printr-un proces de acreditare, asa incat toate spatiile sunt inspectate si verificate, puteti veni sa vedeti. Era bine daca ne facea noua sesizare, sa vedem punctual care era problema, pentru ca spatiile noastre sunt suficient de puse la punct. M-as mira sa existe spatii interioare scorojite. Sunt nerelevante pentru activitatea noastra acolo unde exista, daca exista asa ceva”, a precizat acesta. 

Lipsa dotarilor de minima igiena la toaleta nu se poate explica, potrivit managerului. 

“Noi avem acum comisia de acreditare a spitalului, de luni dimineata, si ne-am pregatit pentru asa ceva de catava vreme. Daca veniti acum veti constata ca peste tot exista tot ce e nevoie la baie. Astfel de sesizari sunt, din punctul meu de vedere, rautacioase”, a apreciat Muresan.

Timpul de asteptare a acestui caz a fost considerat de catre manager ca fiind normal. 

“Nu poti fi primit in fata unuia care are o situatie mai grava. Din acest punct de vedere, nu am ce spune: oamenii trebuie sa fie triati in functie de gravitate, in masura in care se poate si exista personal”, a mai spus seful de la Infectioase. 

“Nu zic ca nu mai sunt si pete. Si soarele are pete, si noi avem pete, dar nu este nimic din acest punct de vedere care sa ne caracterizeze.  Noi am facut demersuri pentru ca sectia de urgente sa fie transformata in Unitate de Primiri Urgente si am primit un raspuns negativ din partea Ministerului Sanatatii. Din cauza asta, modul in care functioneaza activitatea in camera de garda nu este la nivelul la care ar trebui si am dori noi sa fie”, a justificat Ioan Muresan.

Spitalul clujean are nevoie, asadar, de aprobare pentru transformarea camerei de garda in compartiment de primiri urgente. Aceasta ar insemna ca activitatea sa se desfasoare cu medici specializati in primirea urgentelor si personal suplimentar. 

“Ministerul nu a vrut sa isi dea acest acord pentru spitalele de infectioase pentru transformarea enuntata de primiri urgente si lucrurile au ramas blocate. O sa revenim cu aceste solicitari si in cursul acestui an. Trebuie sa le demonstram ca este absoluta nevoie de aceasta tranformare. Spatii avem, dar ar insemna mai multa dotare si personal mai complet. Recunosc, avem aceasta problema care tine de structura spitalului. Media pacientilor care vin in 24 de ore este in lunile de iarna de aproape 100 de pacienti pe zi, la care se adauga 18-20 de ambulante, cu cazuri de multe ori foarte grave. Unitatea noastre intruneste, astfel, toate conditiile legale pentru transformare in compartiment de primiri urgente. Cu siguranta ca apar si unele carente in activitatea noastra, suntem altfel judecati. Finantarea ar fi diferita”, a mai spus managerul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *