Reportaj

Cum e să fii copil și să locuiești în cartierul Bună Ziua? Primăria a reușit o adevărată „performanță” la capitolul spații de joacă

Bună Ziua este un cartier de lux, considerat Pipera Clujului, în care s-au construit mii de apartamente și case. Cartierul s-a dezvoltat haotic din punct de vedere urbanistic și la cele câteva mii de locuitori există doar două parcuri de joacă. Cum se descurcă clujenii care locuiesc în acest cartier? 

Un conglomerat de terenuri private și blocuri colorate – aceasta este imaginea de ansamblu a cartierului Bună Ziua. Deși într-o zi obișnuită de vară, copiii ar trebui să fie afară la joacă, cartierul arată de parcă nu ar fi locuit. La orele dimineții, puțini adulți pot fi văzuți pe strada Bună Ziua, iar pe copii îi poți număra pe degetele de la o mână.

Strada Bună Ziua este foarte lungă și avem de mers până găsim singurul mini-părculeț, printre ”jungla” de blocuri noi. Magazine de haine, magazin cu de toate și alte afaceri de cartier sunt ușor de găsit, dar un parc pentru copii este mai greu de localizat. 

“Există un parc, dar e mic”, ne spune o femeie care savurează o înghețată la terasa din fața magazinului alimentar și ne dă indicații cu privire la parcul privat. Se află între blocuri, la marginea unei străzi private. Acest parc a fost realizat de un constructor imobiliar, la pachet cu blocul de locuințe.

parc privat buna ziua

Se pare că, în cartierul Bună Ziua, copiii nu au multe opțiuni de joacă outdoor. Trăiesc într-o zonă rezidențială, dar nu au dotări normale precum creșe, grădinițe și parcuri mari în care să poată zburda în voie. 

O dată ajunși în singurul parc de pe strada Bună Ziua, nu găsim veselia la care ne-am aștepta. O singură fetiță se joacă la hintă, alături de bona ei. În dotările parcului intră doar o hintă, o căsuță-tobogan, trei bănci și un balansoar. Fetița se joacă cu ce are la dispoziție, femeia care o supraveghează și-ar dori mai mult. Spune că e nevoită să vină peste deal, câțiva kilometri ca să se bucure copilul de parc.

“Numai parcul acesta e în regiunea asta. Ne-am dori, desigur, la fiecare casă aproape. Sunt mulți copii. Copiii ies afară și nu au unde se juca. Venim de dincolo de deal, avem de mers”, declară bona copilului. 

Parcul e neîncăpător pentru zecile de copii care trăiesc în Bună Ziua. Astfel că străzile dintre blocuri ajung uneori teren de joacă. Copiii mai mari se pot plimba cu bicicleta pe câteva străzi care se bifurcă din strada Bună Ziua, pot savura o înghețată pe bancă în parc și cam atât. Dacă se aventurează pe terenurile pline de iarbă și bălării dintre blocuri, riscă să se aleagă cu căpușe.

La un moment dat, ne sare în ochi o imagine înduioșătoare. Două mame își plimbă copiii în cărucior pe trotuarele înguste de la șosea. Nu au unde să iasă la aer cu copiii, în afară de străzile private, artera principală Bună Ziua și cele două parcuri care există în cartier. Din nefericire, parcurile sunt la distanță mare de unele blocuri și părinții sunt nevoiți să meargă cu micuții kilometri pe jos sau cu autobuzul. Cel mai accesibil parc rămâne tot cel privat, de pe strada Bună Ziua. 

buna ziua

În mai bine de zece ani de când cartierul Bună Ziua a luat avânt, Primăria nu a construit decât un singur loc de joacă pentru copii. Motivul pe care reprezentanții Primăriei îl prezentau de fiecare dată presei era lipsa de terenuri. Mare parte din terenuri sunt private, dar nici nu au făcut demersuri pentru a intra în posesia unor terenuri.

Abia la începutul lunii iunie, în acest an, Primăria a inaugurat un parc de joacă pentru copii în cartierul Bună Ziua. Acesta se află în zona Grand Hotel Italia. Ani de zile, părinții au făcut naveta cu copiii la parcurile din centrul orașului ori s-au înghesuit în mini-parcul de pe strada Bună Ziua.

parc nou buna ziua

Deși cartierul Bună Ziua se poate mândri acum cu primul parc public, acesta aduce mai degrabă cu o mică curte plină de pământ, pietriș și aparate de joacă. A fost amenajat pe o suprafață de numai 700 mp și nu are mai multe dotări decât parcul privat. E mai colorat, dar nu ridică cartierul la standardele unui oraș de cinci stele cum este considerat Cluj-Napoca. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *