Din oras

Cum au devenit cvartetele un must have pentru evenimentele din Cluj. Cât te costă să îți impresionezi invitații la nuntă

Scris de 605

La mare căutare pentru evenimentele corporatiste și nunțile din Cluj-Napoca sunt cvartetele formate din absolvenți de Conservator.

Pentru un program de două ore de muzică live, un cvartet solicită câteva sute de euro, E mult, e puțin? Depinde de buzunarul fiecăruia și de ceea ce își doresc oamenii la nuntă sau la alte evenimente. De câțiva ani, cvartetele sunt pe val și atâta timp cât există cerere, artiștii vor continua să cânte acolo unde sunt chemați.

Cvartetele sunt la mare căutare pentru evenimente de familie sau corporatiste. Acestea aduc un aer proaspăt, cu interpretări live, pline de finețe, susținute de obicei de domnișoare drăguțe, cu un repertoriu larg pentru toate gusturile.

Muzica interpretată de cvartete se menține la modă de aproximativ trei ani pentru că au venit pe piață cu ceva altfel și cu programe de calitate. Cu un repertoriu larg, de la muzică jazz până la muzică populară, îți pot transforma evenimentul într-un moment de atracție și de efect. Cvartetele au devenit un „must have” și pentru recepțiile unor evenimente corporatiste. Daca vrei să impresionezi invitații, e nevoie de un cvartet.

Am stat de vorbă cu Bianca Comșa, membră a cvartetului Les Nuages, despre tendința cvartetelor la nunți și evenimente corporatiste. Ea spune că este mai ieftin să chemi un cvartet decât un band. Și în plus, muzica este de calitate și oferă o atmosferă elegantă.

„Într-adevăr e o modă pentru că oamenii doresc un moment special și vor să aibă muzică live. Poate unii nu își permit să aibă o trupă, un band, și atunci aleg un cvartet și după aceea un DJ, costurile fiind mai mici, și atunci au muzică live. Cu un cvartet poți să negociezi să cânte diferite stiluri de muzică, de la clasică până la jazz, cover-uri , rock și folclor. Cred că e mai mult și o chestie de modă. Poate unii din ei știu ce fac, alții nu știu ce fac, dar merg așa cu moda. De exemplu, dacă vorbesc cu un organizator de evenimente primesc foarte multe oferte, cu cvartete incluse, căci așa s-a încetățenit chestia asta. În Cluj există aproximativ cinci cvartete stabile, în rest e așa, care cum, ad hoc, dacă e nevoie de ceva”, ne-a spus Bianca Comșa, violonistă în cvartetul Les Nuages.

Moda cvartetelor la nunți persistă de aproximativ trei ani, deși cvartetele au apărut pe piață dinainte de anul 2010.

„Primul cvartet a apărut undeva prin 2000 și ceva, special pentru a cânta la evenimente și nunți. Deci au apărut înainte de 2010. Valul acesta mare cu multă cerere există de vreo trei ani. E foarte multă cerere și atunci bineînțeles au apărut mai multe cvartete”, a precizat Bianca Comșa.

Pentru artiștii din cvartet o prestație la o nuntă de exemplu poate să ajungă la trei-patru ore, cu pauze. Însă numărul orelor de program depinde și de mărimea nunții.

„La nunțile mai intime poți să cânți și câte trei patru reprize, pentru că oamenii dansează chiar și pe muzica aceasta. Depinde desigur și de ce muzică abordezi. Dacă e o nuntă/eveniment standard, care ține mai multe ore, și are și band, atunci cvartetul cântă o repriză – două la începutul nunții”, a mai spus Bianca Comșa.

Muzicienii care cântă în aceste cvartete spun că activitatea lor este profitabilă, dar cei care practică tarife mici ar cam strica piața. Fetele de la Les Nuages au preferat să nu comunice presei tarifele practicate de ele, dar de exemplu, artiștii din Four Seasons cer 400 euro pentru două ore de program.

„Primul lucru care îmi vine în minte în legătură cu profitul este că există cvartete care strică piața și atunci probabil nu e așa profitabil pentru toată lumea pentru că ei nu știu cum să se vândă și cum să facă totuși din chestia asta o mică afacere. E profitabil la un anumit nivel. Cel puțin două cvartete sun 100% profitabile, în rest, ceilalți au un tarif mic și fac cum vor. Nu știu dacă profitabil ar fi neapărat un cuvânt bun, deocamdată încă merge sistemul acesta cu cvartete la nunți”, a declarat Bianca Comșa.

Cei care invită cvartete la evenimente și nunți sunt foarte mulțumiți, tocmai de aceea se menține trendul acestor evenimente artistice. Clujenii spun că rămân cu amintiri frumoase datorită repertoriului foarte larg, care poate împlini orice poftă pe gustul fiecăruia.

„Am ținut neapărat să avem un cvartet la nuntă pentru că am vrut să fie ceva inedit, elegant și frumos. Am avut invitați din străinătate si nunta s-a ținut în aer liber, așa că am dorit o atmosferă angelică, cu sunetul live de vioară și cu un cvartet, care să lase amintiri frumoase invitaților”, ne-a spus Diana din Cluj-Napoca, o tânără care a optat pentru un cvartet la nunta sa.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 7 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 13 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE