Sanatate

Analizele medicale sunt cu cântec la Cluj. Asigurații sunt plimbați de la un laborator la altul ca să audă același refren: “Nu mai sunt fonduri!”

Fondurile alocate pentru asigurați se topesc la laboratoarele din Cluj mai repede ca zăpada sub razele soarelui. În fiecare lună, asigurații au doar două opțiuni: să se înscrie pe liste de așteptare sau să achite analizele la privat.

Clujenii sunt plimbați lunar de la un laborator la altul pentru un set de analize și investigații de laborator. Ești un caz fericit dacă reușești să găsești un laborator, din cele aproximativ 20 care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care să mai aibă fonduri și să beneficiezi de ele în primele zile ale lunii.

În data de 3 aprilie când Ziar de Cluj a investigat situația fondurilor de la laboratoare, nu mai erau bani pentru luna curentă, deși era prima zi lucrătoare din lună și teoretic ar fi trebuit să mai fie bani. La Synevo, de exemplu, ni s-a spus că în aprilie nu mai sunt locuri, iar pentru luna mai încă nu s-au alocat fondurile.

“Nu se fac liste de așteptare. Se fac programări după ce se alocă fondurile”, a spus o angajată a laboratorului Synevo.

Concluzia logică e că într-o singură zi, în câteva ore, puținele fonduri alocate de CAS se epuizează foarte rapid, fiind distribuite asiguraților care sunt pe liste de așteptare. Dar de cele mai multe ori, doar câteva persoane din zeci care se înscriu au parte de analizele pe care în mod normal niciun asigurat nu ar trebui să plătească nimic.

A plătit 180 lei pe analize, deși e asigurată

Oamenii se plâng că sunt nevoiți să apeleze la privat, unde scoți din buzunar sume frumușele.

“Am avut o trimitere de la medicul de familie, emisă în partea a doua a lunii martie. Deși am mers de două ori pe zi la două laboratoare, nu am reușit să prind momentul în care au venit fondurile. Așa că am mers la privat și am plătit 180 lei pe analize, pentru că nu mai puteam aștepta până în luna mai, în cel mai fericit caz”, a declarat o asigurată care nu a putut beneficia de analizele pe care, în mod normal trebuia să nu le plătească.

Pentru că stă în firea omului să caute vinovatul pentru orice problemă,  clujenii cred că nu sunt bani destui pentru analize din cauza CAS-ului. “Casa de Asigurări dă banii. Cred că ei sunt vinovați”, ne-a spus un pensionar.

Cum comentează reprezentanții CAS situația

Purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav, arată cu degetul spre legislație, care e responsabilă de situația dezastruoasă cu fondurile pentru analize. Laboratoarele au, se pare, mereu mai puține fonduri decât solicitări, prin urmare se întocmesc liste de așteptare. Totul se învârte în jurul unor criterii după care se gestionează listele. Reprezentanții CAS confirmă că știu de problema fondurilor pentru analize, care nu e de ieri de azi în sistemul de sănătate.

“Laboratoarele sunt obligate să gestioneze liste de așteptare în situația în care cererea depășește fondurile alocate și listele acestea de așteptare sunt onorate în ordine cronologică în funcție de nivelul de urgență, de data eliberării biletului de trimitere. Dacă este o urgență, medicul bifează în căsuță urgență. Dacă sunt curente, se procesează la programare. Urgențele sunt abordate cu prioritate, în funcție de fonduri. Te-ai îmbolnăvit, te-ai dus la spital și te internează. În situația în care ești internat, tot ce ai nevoie ți se face pe perioada internării, fără programare. Progrămările în ambulatoriu sunt cu totul altceva. Ori în regim ambulatoriu, în situația în care se depășesc fondurile, se gestionează de către laboratoare aceste liste de programare care respectă și ele niște criterii. Urgențele oricum sunt abordate cu prioritate”, ne-a spus Crina Grozav.

Reprezentanții CAS nu pot să răspundă la o întrebare simplă

O întrebare pertinentă care ne-a măcinat a fost dacă CAS-ul distribuie corect fondurile tuturor laboratoarelor. Este foarte interesant că unele laboratoare au mereu același refren pentru bolnavi “Nu sunt fonduri”, iar alte laboratoare se mai descurcă cumva de la o lună la alta. Nu știu laboratoarele să gestioneze fondurile pentru analize sau CAS alocă prea puțini bani?

„Asta este o întrebare (dacă se alocă puțini bani n.r.) la care nu știu cum o să pot să vă răspund așa pe loc. De vreme ce cererea este mai mare decât fondurile alocate este evident că este insuficient. Sunt perioade și perioade. De exemplu, perioadele cu multe viroze, când pacienții se prezintă mai mulți la medic și se recomandă mai multe analize, sigur că și listele de așteptare vor fi în consecință. În alte perioade este mai bine. Fonduri se alocă, se distribuie după criteriile prevăzute de lege. Dar dacă fondurile depășesc solicitările, atunci se programează pacienții”, a explicat Crina Grozav.

Laboratoarele “de cartier”, mai puțin solicitate

Reprezentanții CAS spun că se întâmplă ca din cele 20 de laboratoare care au contract pentru analize în regim gratuit, cele poziționate în zona centrală a orașului să fie atât de asaltate de pacienți încât fondurile se epuizează mai repede. CAS are și o recomandare pentru asigurați.

“Să ținem cont și de faptul că laboratoarele care au o poziție centrală sunt mai abordate de asigurați. De obicei își epuizează fondurile mai repede. Am avut situații în care ni s-a spus că niciun  laborator nu mai are fonduri, dar sunând la laboratoare nu era așa, mai erau laboratoare cu fonduri. Deci, pacienții pot apela la oricare dintre laboratoarele aflate în contract cu Casa de Sănătate. Evident dacă nu sunt obligate să programeze pacienții, asta e literă de lege. Omul de obicei accesează laboratorul care e în drumul lui, pe care îl știe, dar nu știe că mai sunt 20 de laboratoare care au contract cu CAS, dintre care unul poate are fonduri. Mereu îndrumăm pacienții să vizualizeze și site-ul și să încerce programarea și la alte laboratoare”, a conchis purtătorul de cuvânt al instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *