In vizor

Cum au blocat niste fluturi o investitie de 4 milioane de lei in comuna Chinteni

Primarita din Chinteni, Lucia Suciu, este foc si para pe Societatea Lepidopterologica Romana, care este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea. Din cauza ariei protejate, o investitie importanta a comunei, “Modernizarea drumului vicinal Chinteni-Macicasu”, in valoare de 4 milioane de lei, este blocata in acest moment. Lucia Suciu acuza reprezentantii organizatiei non-profit ca refuza sa elibereze avizul de mediu pentru demararea lucrarilor. In replica, cei de la Societatea Lepidopterologica Romana arata ca nu intentioneaza sa blocheze proiectul cu rea-credinta.

Lucia Suciu este in razboi direct cu Societatea Lepidopterologica Romana, pentru ca, arata ea, organizatia a blocat o investitie majora a comunei, din cauza unor…fluturi. Insa nu e vorba de orice fel de fluturi, ci de Maculinea. Dealurile Clujului Est este singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea.

Societatea Lepidopterologica Romana (SLR) este o organizatie profesional-stiintifica, nonprofit care reuneste lepidopterologi, precum si alte persoane interesate in cunoasterea, cercetarea si ocrotirea lepidopterelor. Societatea a fost infiintata in anul 1990.

Printre altele, SLR este custodele Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est, din martie 2014, care se intinde in mai multe comune, printre care Apahida, Bontida, Borsa, Chinteni, Dabaca, Jucu, Panticeni si Vultureni. SLR a castigat in 2013 un proiect european POS-Mediu, de 1,5 milioane de lei, in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Cluj, a caror obiective sunt imbunatatirea managementului sitului Dealurile Clujului Est prin realizarea unui plan de management si cresterea gradului de constientizare a populatiei privind protectia biodiversitatii in cadrul sitului. Proiectul este in plina desfasurare, termenul de finalizare fiind 30 septembrie 2015.

Numai ca SLR a avut “ghinionul” ca o parte din terenul protejat sa fie in administrarea comunei Chinteni, care doreste sa deruleze aici un proiect de investitie. Este vorba de  “Modernizarea drumului vicinal Chinteni-Macicasu”, in valoare de 4 milioane de lei si pentru care primarita Lucia Suciu a obtinut deja finantare de la Guvern. Acum, ea da vina pe fluturi si pe Societatea Lepidopterologica Romana ca blocheaza investitia.

“Pur si simplu am auzit de la cineva de la Mediu ca aceasta societate a depus o documentatie in care arata ca au avut consultari la nivelul comunei Chinteni, au intocmit un regulament prin care trebuie protejate aceste situri cu fluturi. Am constatat ca, din punctul lor de vedere, nu mai conteaza nimic, decat ceea ce spun dansii. Am depus contestatie la Mediu pe regulamentul respectiv, i-am intrebat cand au facut consultari la Chinteni. Sigur ca toate intrebarile mele au ramas fara raspuns. Am convocat toata echipa de la SLR, care a obtinut custodele pentru acest Sit Natura 2.000”, povesteste primarita din Chinteni, Lucia Suciu.

“I-am rugat sa imi justifice existenta acelor situri si sa explice ce se intampla cu terenurile si dezvoltarea comunei. Nici pana astazi nu am primit raspuns la acele intrebari. Totusi, s-au dus la Mediu pentru a li se aproba regulamentul de protectie a sitului”, adauga aceasta, suparata.

“Am lansat si licitatia pentru investitie, iar ulterior de la Mediu ne-au spus ca ne trebuie aviz de la fluturi (Societatea Lepidopterologica Romana, n.r.)”, mai povesteste edilul din Chinteni.

Lucia Suciu sustine ca a transmit SLR documentatia, alaturi de traseul drumului si proiect, solutiile folosite pentru drum.

“Mi-au spus ca acel aviz ma costa 1.800 de lei. Cum este posibil sa ia asemenea sume de la institutiile statului, in conditiile in care aceste avize nu costa nicaieri mai mult de 500 de lei, se plange aceasta.

“Nu putem demara investitia desi documentatia este depusa din octombrie anul trecut, avem finantarea obtinuta de la Guvern, dar SLR-ul nu doreste sa ne emita aviz pentru Mediu. Este strigator la cer, in contextul in care nu exista un regulament de protejare a ariei, in contextul in care nu s-a facut dovada ca exista acesti fluturi. De ce mi se cere acest aviz? Pur si simplu eu consider ca este o bataie de joc si bani publici aruncati. Va dati seama ca acest lucru se intampla la nivelul mai multor comune din judet…”, adauga Lucia Suciu. Edilul spune ca va merge saptamana viitoare, la Ministerul Mediului, pentru a solicita sa fie lamurita aceasta problema.

Iar razboiul dintre Lucia Suciu si „protectorii” fluturilor nu se opreste aici: primaria comunei Chinteni a trimis un memoriu mai multor institutii publice, printre care Agentia Nationala de Protectie a Mediului, Consiliul Judetean Cluj, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, in care reclama toate aceste lucruri.

“Dreptul de proprietate iti este garantat prin constitutie, ori ei spun ca oamenii nu mai au voie sa mearga la terenurile lor, decat dupa o data anume, cand au ei chef’, mai spune primarul PSD.

In replica, reprezentantii Societatii Lepidopterologice Romane sustin ca nu este vorba de blocarea investitiei, ci de o lipsa de comunicare si intelegere cu primarita din Chinteni. Presedintele SLR, Laszlo Rakosy, arata ca nu se doreste in niciun fel blocarea investitiei din Chinteni, ci este vorba de refuzul primariei de a transmite toate documentele referitoare la proiectul de in vestitii.

Foto: adevarul.ro

“Nu am primit niciodata aceste documente, nu am primit documentatia completa. Noi am cerut informatii punctuale, dar nu am primit niciun raspuns. Nu este rea-vointa, dorim sa vedem exact pe unde trece drumul, sa propunem unele masuri in favoarea naturii. Nu a spus nimeni ca oprim proiectul. Cand ne da aceste informatii, ne pronuntam”, explica el.

Acesta mai spune ca primarita din Chinteni este singura cu care nu s-a putut ajunge la o intelegere, spre deosebire de ceilalti primari ai comunelor incluse in Situl Natura 2000.

“Sunt mai multe comune din judet unde au fost descoperiti fluturii Maculinea”, completeaza  Laszlo Rakosy. Mai mult, spune el, UE ofera inclusiv subventii pentru proprietarii de teren unde au fost descoperite speciile de fluturi, de 263 de euro pe an. In schimb, fermierii au unele obligatii prin care sa protejeze speciile respective.

Printre prevederire regulamentului emis de SLR privind unele interventii si investitii, se arata ca “drumurile cuprinse in situl Dealurile Clujului Est pot fi modernizate, cu respectarea legislatiei de mediu in vigoare. Pentru modernizarea drumurilor de pamant trebuie studiat fiecare caz in parte. Regula dupa care se stabileste daca se poate asfalta, pietrui sau utiliza alta solutie tehnica este sa nu afecteze negativ habitatele si speciile care constituie obiectivele de conservare ale sitului Dealurile Clujului Est”.

Fluturii Maculinea sunt considerati unici in lume, iar specia este pe cale de disparitie. Specialistii de la Universitatea Babes-Bolyai au facut studii ani de zile pentru a urmari comportamentul acestei specii.  In urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia ca pasunatul excesiv duce la disparitia lor. Prin urmare, a fost necesar sa fie impuse o serie de masuri care sa-i protejeze.

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate si a fost creata cu scopul de a conserva anumite specii de animale si plante rare.
In acest context, Dealurile Clujului Est este singurul loc unde pot fi gasite toate speciile europene de fluturi Maculinea, iar reprezentantii societatii fac eforturi pentru protejarea ariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *