Uncategorized

Cum au bagat doi medici clujeni in groapa o fata de 17 ani

Martha Gyongy si Stefan sunt doi parinti din Cluj-Napoca, care si-au ingropat fiica in varsta de numai 17 ani. “Mama, eu o sa mor”, le-a spus fata, Dorottya, in noaptea de Revelion. La scurt timp, a intrat in stop respirator pe patul de spital. La un an si jumatate de la moartea fiicei, parintii se uita, descumpaniti, in actele medicale, descoperind culpa dupa culpa. Un cumul de neglijente medicale, nestiinta si nepasare, care au dus la un final tragic: moartea prematura a unei adolescente plina de viata.

Martha Dorottya era o tanara mereu cu zambetul pe buze. La 16 ani si jumatate, in timp ce alti tineri de varsta ei isi faceau planuri de vacanta, fata a acuzat primele dureri, la genunchi. Era in 2010, iar pe atunci parintii fetei nu stiau inca drumul lung si anevoios care ii asteapta.

Prima greseala: diagnosticul

Tanara a ajuns la medicul de familie, iar, cu o intarziere de o luna – medicul Otilia Corpodea avea cabinetul din cartierul Zorilor in renovare –, a ajuns la un consult ortopedic, la fostul Centru de Diagnostic si Tratament din Cluj.

Aici, medicul Mircea Tintea a pus diagnosticul de “genunchi inflamat” si i-a prescris un tratament cu vitamine si antibiotice.

Intre timp, Dorottya si-a continuat activitatea, ii placea scoala si nu vroia sa lipseasca nici macar o zi. A mers la control dupa sapte saptamani, la acelasi medic, care a constatat ca “inflamatia” de la picior era, de fapt, mai mult decat atat.

De la Policlinica, parintii au fost trimisi la Spitalul de Copii, unde au fost preluati de medicul Ioan Dobrescu. Dupa o radiografie, medicii banuiau ca fata are, de fapt, cancer!

A doua greseala: biopsia

Medicul Ioan Dobrescu i-a facut o biopsie, ale carei rezultate aveau sa confirme banuiala: Martha Dorotya avea cancer osos.

„Medicul Ioan Dobrescu ne-a trimis, intre timp, acasa si ne-a spus ca fetita noastra poate umbla, nu e nicio problema. Atunci nu stiam ca biopsia nu a fost facuta corect, aveam sa aflam asta abia la spitalul universitar din Ungaria, unde a fost operata”, isi aminteste tatal, Martha Stefan.

“Medicii din Ungaria ne-au spus ca biopsia s-a facut gresit, deoarece nu s-a protejat osul cu os ghipsos, sau la noi cum se spune ciment medical. Ni s-a spus de acolo ca, de obicei, oasele se protejeaza cu ghips osos. Doctorul Dobrescu ne-a spus ca in Romania nu se face aceasta procedura, nu stie asa ceva si el se considera total nevinovat”.

Mai apoi, tanara a ajuns la Institutul Oncologic din Cluj si a fost tratata de dr. Rodica Casnarovici, pentru care familia fetei are numai cuvinte de lauda. Aici, a inceput tratamentul cu chimioterapie.  Intre timp, sugestia medicului oncolog a fost ca ortopedul sa-i puna fetei piciorul in ghips, insa medicul Ioan Dobrescu a precizat ca nu este necesar acest lucru. Urmarea: tanara si-a fracturat femurul!

A treia greseala: ghipsul pus incorect

A urmat un alt episod neplacut in spital.  Cei care i-au pus ghipsul fetitei duhneau a alcool. Ghipsul i-a fost pus la Spitalul Clinic de Copii, sub indrumarea medicului Liviu Tivadar.

“Medicul Tivadar i-a supravegheat pe gipseri, insa acestia miroseau a alcool. Cand am ajuns in spitalul din Ungaria, ni s-a spus ca ghipsul nu a fost pus corect. Ne-au intrebat medicii din Ungaria de cine a fost pus ghipsul, de criminal sau de cine? Capatul ghipsului apasa direct pe fractura. Acolo a fost schimbat si pus corect, cu corset, din fibra de sticla”, spune parintele.

Martha Stefan a incercat sa demonstreze, dupa cateva luni, neglijenta angajatilor Spitalului de Copii, astfel ca a depus o plangere. Consiliul  Etic al Spitalului de Copii a raspuns ca “fara a putea demonstra cu proba biologica (alcoolemie) acuzatia de consum de alcool la locul de munca, Consiliul Etic nu a putut constata nicio incalcare a Regulamentului de Ordine Interioara”.

Dupa mai multe erori, cei doi parinti au incercat sa salveze viata fiicei lor, ducand-o la Spitalul Universitar din Budapesta, acolo unde existau trei medici specializati in astfel de cazuri.

“I s-a refacut biopisa si au constatat ca erau, deja, trei tumori. A fost operata in 13 ianuarie 2011”, povestesc parintii.

Cu ajutorul unei tije metalice si cu tratament adecvat la Institutul de Oncologie din Cluj, Dorottya a mai trait un an dupa operatie, timp in care a mers la scoala, chiar daca de multe ori lesina la ore din cauza epuizarii. A facut si voluntariat la Institutul de Oncologie, sectia Pediatrie, acolo unde isi continua tratamentul si era tinuta sub supraveghere.

In ultimele zile din 2011, tanara a inceput sa tuseasca, acuzand o usoara raceala.

“In noaptea de Revelion a facut o baie in jur de ora 23.00. Imediat dupa miezul noptii, Dorotya mi-a spus: «Mami, eu o sa mor». Nu mai putea sa respire. Am chemat Ambulanta de trei ori, a venit dupa 50 de minute. A murit in acea noapte, la UPU Copii”, spune, cu lacrimi in ochi, Martha Gyongy, mama tinerei.

Cei doi parinti au incercat sa isi gaseasca dreptatea dupa moartea fiicei, aducand cazul in atentia Colegiului Medicilor din Cluj. Au reclamat, pe rand, tratamentul gresit dat de primul medic, Mircea Tintea, apoi neglijenta medicului Ioan Dobrescu.

In cazul dr. Tintea, fapta era, deja, prescrisa. In cazul dr. Dobrescu, familia a renuntat, in cele din urma, la reclamatie, deoarece nu vroiau ca ceilalti medici care au tratat-o corespunzator pe Dorottya sa fie “tarati” la declaratii.

“De la Colegiul Medicilor, ni s-a spus ca trebuiau audiati toti medicii care au consultat-o pe fiica mea, si atunci am renuntat, deoarece la Oncologie sunt trei medici. Daca erau si ei purtati pe drumuri, poate mai moare un copil pentru a ni se face noua dreptate. Am renuntat la plangere”, spune Martha Stefan.

Acum, se gandesc sa il dea in judecata pe medicul Ioan Dobrescu, dar si pe ceilalti doctori care au facut greseli dupa greseli in cazul tratarii fiicei lor.

Ioan Dobrescu, prins de doua ori luand mita

Principalul acuzat, Ioan Dobrescu, este un medic care se afla, inca din 2009, in atentia opiniei publice. A fost prins de doua ori in flagrant in timp ce lua mita de la parintii unor pacienti. In primul caz, instanta a decis acordarea unei amenzi administrative. In cel de-al doilea caz – in care a fost prins in timp ce lua mita 300 de lei de la bunica unui copil, pacient de-al medicului – a fost trimis in judecata in acest an. Urmatorul termen de judecata este in 23 mai, la Judecatoria Cluj-Napoca.

In ambele cazuri, instanta a decis ca dr. Dobrescu sa fie cercetat in stare de libertate. Tot in ambele cazuri, procuroii au schimbat incadrarea juridica, acesta fiind cercetat pentru „primirea de foloase necuvenite” si nu „luare de mita”. Daca luarea de mita se pedepseste cu inchisoare de la trei la 12 ani, sanctiunea pentru primirea de foloase necuvenite este mai putin aspra, fapta fiind pedepsita cu închisoare de la sase luni la cinci ani.

In prezent, medicul Dobrescu isi continua activitatea la Spitalul Clinic de Copii Cluj, deoarece activitatea acestuia nu a putut fi suspendata pana la o sentinta definitiva.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *