Din oras

Cum arata televiziunile din Cluj in raportul ActiveWatch

Scris de 557

Exista un decalaj de performanta intre jurnalistii clujeni de televiziune si cei din presa centrala, din cauza lipsei de pregatire si de experienta, dar si din cauza autosuficientei, dezinteresului si a standardelor si aspiratiilor scazute. Aceasta este una dintre concluziile din studiul realizat de agentia de monitorizare a presei ActiveWatch,  in cadrul programului FreeEx despre televiziunile locale in ceea ce priveste situatia economica, presiunile la care sunt supuse, dar si nivelul de profesionalizare. Au fost realizate aproximativ 200 de interviuri in 15 judete la finalul anului 2012, iar rezultatul a fost un studiu publicat la inceputul acestui an . La Cluj s-au analizat televiziunile Transilvania Live, Look TV si Alpha TV. Programul FreeEx isi propune sa contribuie la protejarea si promovarea dreptului la libera exprimare si a libertatii presei.

 “Este un studiu fara precedent. Genereaza portretul televiziunii locale, al lucratorului angajat intr-o astfel de intreprindere, al felului in care se desfasoara o afacere media si al modului in care gandesc patronii sau managerii. si, desigur, al gradului de implicare al politicului in afacerile presei”, arata autorii studiului.

La momentul realizarii studiului, octombrie 2012, cele mai importante televiziuni din judetul Cluj erau Transilvania Live, televiziune de stiri, Look TV, televiziune de divertisment si Alpha TV, care spre deosebire de celelalte avea un program de noua ore de emisie pe frecventa Prima TV.

“Pe tot parcursul anului 2012, reprezentantii Transilvania Media Grup au declarat ca grupul s-a aflat in faza de tatonari, experimente, reorganizari, dezvoltare a infrastructurii, a logisticii si a grilei de programe; s-a pus problema achizitionarii unor spatii mai mari pentru desfasurarea activitatii s-a discutat eventualitatea crearii unei scoli proprii de jurnalism si a organizarii unor schimburi de experienta cu jurnalisti din presa centrala si din strainatate, s-a negociat angajarea unor jurnalisti din presa centrala etc. Cu toate acestea, grupul media Transilvania nu a reusit sa depaseasca (cu succesul scontat) faza „de experiment” sau „de dezvoltare” (cum au numit-o intervievatii), ci a inceput sa se „dezintegreze” treptat, pe fondul lipsei „de resurse” si/ sau „de viziune”, dupa cum au declarat unii respondenti”, se remarca in studiu.

Raportul scoate la iveala detalii interesante despre felul in care gandesc managerii si cum se raporteaza la jurnalisti.

“O parte a celor intervievati au declarat ca exista un decalaj de performanta” intre jurnalistii de la nivel local (din Cluj) si cei din presa centrala la care contribuie lipsa de pregatire si de experienta a jurnalistilor, lipsa de investitii in presa si standardele si aspiratiile profesionale scazute ale multora dintre angajati. Mai mult, autosuficienta, dezinteresul si demotivarea angajatilor media au fost descrise atat drept cauze, cat si drept consecinte ale conditiilor de subzistenta in care isi desfasoara activitatea mass-media locale”, arata studiul.

“Sunt jurnalisti care au impresia cs  stiu totul, asta este o boals. După doi ani de stat pe sticls au impresia ca stiu tot.” (Jurnalist Alpha TV)

“Multi angajati se raporteaza la munca in televiziune ca la un job. Vii si trebuie sa tragi de ei, multi nu inteleg ca televiziunea este ceva in care vii la ora 8 si pleci cand termini.” (Producator general Transilvania Live)

Lipsa de dedicare cu care isi fac meseria – sunt foarte multi jurnalisti care vin la serviciu ca la orice alt serviciu. Din pacate, nu poti face chestia asta. Daca vii la 9 si hotarasti ca pleci la 5, e foarte grav.” (Director Transilvania Live)”

Pe de alta parte unii intervievati au acuzat lipsa de flexibilitate si de viziune de la nivel de management al grupului Transilvania si au declarat ca accentul pus pe cantitate se facea uneori in detrimentul calitatii. Mai mult decat atat rolurile se suprapuneau, de multe ori.

“Unele emisiuni erau realizate de un singur om, care era concomitent producator, realizator şi moderator, reporterii erau uneori nevoiti sa acopere si alte subiecte decat cele din aria lor de specializare, jurnalistii din grup livrau continut pentru mai multe platforme (print, online, tv) etc. Mai multi jurnalisti au declarat ca au semnalat aceste probleme si ca, desi solutionarea lor a fost amanata pe termen nedefinit, au continuat sa lucreze in acest stil”, arata raportul.

Lucrurile nu stateau mai bine nici la Alpha TV.

Noi suntem realizatori si producatori, dar nu suntem platiti si pentru una si pentru alta. Lucrez mai mult si e clar ca altfel ar fi pentru mine sa am un producator in spate care sa ma ajute. Trebuie sa fac si aia si aia, nu mai spun ca produc si stirile. Pai, cat ai fi de extraordinar, ceva iti scapa printre degete. Poti face mult mai bine emisiunea daca ai un producator in spate si, daca te-ai tine doar de emisiunea ta, e clar ca ai avea o calitate superioara.” (Jurnalist Alpha TV

In ceea ce priveste libertatea de a trata subiecte jurnalistii au declarat ca nu au existat probleme cauzate de afinitatile politice ale actionariatului, pe de alta parte “directorul Transilvania  Live Mihaela Orban a declarat ca, desi nu avea atributii editoriale, a fost in situatia de a opri de la publicare un material care sustinea ca un fost prefect clujean (de la PDL) folosea masina de serviciu in  interes personal, invocand ca nu era bine documentat si ca trata subiectul la modul „justitiar” si facea  referire la un singur caz de acest fel, cu toate ca existau si altele similare”.

”Directoarea Transilvania Live [Mihaela Orban – n.r.]este principala problema in televiziunea aia. Isi impune punctul de vedere, nu se intampla nimic de la ea incolo, la ea se opresc toate lucrurile (Jurnalist din grupul Transilvania)”, se mai arata in studiu.

Potrivit raportului “in martie 2013, Vasile Dancu si Ioan Rus s-au retras din actionariat (la scurt timp dupa ce negocierea unui parteneriat cu televiziunea nationala Digi 24 a esuat), iar unicul finantator al televiziunii de stiri Transilvania Live a ramas actionarul principal, omul de afaceri Arpad  Paszkany. Din acest moment, situatia economica a televiziunii a intrat pe o panta descendenta, din punct de vedere financiar, care a determinat numeroase disponibilizari si demisii”.

De asemenea in luna februarie 2013 postul Alpha TV s-a inchis din cauza dificultatilor de finantare.

Foto: www.vitrina.roULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 13 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 18 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 19 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE