Din oras

Cum arată podul Traian cu două zile înainte de inaugurare

În 30 iunie, la ora 24.00, podul Traian trebuie să fie gata și să fie deschis circulației. Cu doar două zile înainte de expirarea datei limită, pe șantier încă se mai lucrează.

Miercuri, la ora 11.00, pe șantierul podului Traian se muncea din greu și era forfotă mare. Unii muncitori cărau dale, alții le așezau pe trotuarele care încă nu sunt gata, iar alții dădeau la lopată. Partea carosabilă este gata, asfaltul este turnat și potrivit circulației rutiere. O mașină de intervenții lucra la firele pentru transportul în comun, semn că lucrările sunt într-adevăr pe ultima sută de metri.

santier pod traian

Șantierul este în continuare împrejmuit de gardul de protecție, iar oamenii curioși se uită prin găurile din plasa de sârmă. Clujenii așteaptă finalizarea lucrărilor ca pe Dumnezeu.

„Eu nu știu ce tot fac aici că doar a zis domnul primar demult că îl deschide. Să sperăm că va fi gata cât mai repede că îi tare neplăcut mai ales pentru șoferi și că nu mai merg autobuzele la gară pe traseul obișnuit”, spune un pensionar, care trage cu ochiul, prin gard.

santier pod traian

O femeie îl oprește pe un muncitor, care tocmai a ieșit de pe șantier, în speranța ca va afla ceva despre pod.

„Când îi gata, domnule?”, întreabă femeia.

„Eu de unde să știu doamnă? Cât de curând”, îi răspunde bărbatul.

santier pod traian

Un alt muncitor este ceva mai informat. Deși ar mai fi de lucru, podul s-ar da totuși în folosință în 30 iunie.

„Mai avem de lucru, dar am auzit că în noaptea de joi spre vineri se deschide”, a precizat angajatul firmei care execută lucrările.

Primarul Emil Boc a declarat, marți, la Realitatea FM că termenul de finalizare a podului rămâne 30 iunie. Dacă în 30 iunie, la ora 24.00, nu sunt gata lucrările, se aplică în continuare penalități.

„Am pe masă graficul firmei angajate, termenul e 30 iunie. Stau cu pixul în fiecare zi și întreb dacă fiecare etapă este gata pentru că nu mă pricep. Termenul este 30 iunie, la ora 24.00. Nu știu dacă termină mai repede. Vom trăi și vom vedea. Eu am termenul pe masă. Din 1 iunie se aplică penalități de întârziere. Acesta este termenul pe care vi l-am spus din mai”, a afirmat Boc.

santier pod traian

Lucrările la podul Traian au început în august 2016. Inițial, conducerea Primăriei a anunțat că lucrările vor fi gata în șase luni. Astfel, ar fi trebuit ca în februarie să avem un pod nou peste Someș, dar termenul nu a fost respectat. Al doilea termen de finalizare a investiției a fost 1 iunie. Boc spunea în primăvară că speră să îl prindă 1 iunie desenând pe asfaltul podului Traian. Nu a fost să fie. Constructorul nu a respectat nici al doilea termen, așa că a apărut un al treilea termen: 30 iunie. Semnele din teren arată că a treia oară va fi cu noroc, iar primarul va putea desena pe asfaltul podului cu o întârziere de o lună.  

santier pod traian

Podul Traian este construit de SC Diferit SRL. Inițial, licitația pentru construirea podului Traian a fost câștigată de SC Doralex/Rhid Epito/A Hid Epito, cu o ofertă financiară de aproape 5,9 milioane lei. Rezultatul a fost contestat de SC Diferit SRL, a cărei ofertă financiară a fost de aproximativ 6,5 milioane lei. Contestația a fost admisă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, astfel că SC Diferit SRL a fost declarată câștigătoare.

Podul Traian va avea patru benzi de circulație rutieră, două piste de biciclete și două trotuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *