Din oras

Cum arata cladirile pe care municipalitatea le reabiliteaza “cu forta”

Scris de 730

Zece imobile din centrul orasului, aflate in stare avansata de degradare vor fi reabilitate in perioada urmatoare cu bani din bugetul local. Ulterior, pana la finalizarea lucrarilor, banii vor fi recuperati de la proprietari, care au fost notificati in prealabil sa efectueze de urgenta aceste lucrari. Dupa un an de rugaminti si somatii, lucrarile vor fi realizate la initiativa Primariei. Este prima actiune concreta in cadrul programului multianual de refatadizare, pornit in urma cu doi ani, in cadrul caruia urmeaza sa se reabiliteze 1.000 de cladiri din centrul istoric.

“Avand in vedere ca proprietarii notificati nu si-au indeplinit obligatiile, respectiv nu au executat lucrarile de interventie in termenul legal de 12 luni stabilit in acest sens, apreciem ca se impune adoptarea unei hotarari de consiliu local prin care sa se aprobe proiectarea si executarea lucrarilor de interventie pentru reabilitarea structural arhitecturala a celor 10 imobile, in numele si pe cheltuiala proprietarilor notificati”, se arata in referatul proiectului care va fi dezbatut joi in plenul Consiliului Local.

Legea 153/2011 arata ca daca in termenul legal proprietarii notificati nu se conformeaza, administratia locala poate aproba executarea lucrarilor cu conditia recuperarii cheltuielilor.

“Municipiul Cluj-Napoca poate executa lucrarile de interventie in numele si cheltuiala proprietarilor, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la proprietari pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate”, se arata in proiect.

Astfel cheltuielile se vor consemna intr-un inscris ce constituie titlu de creanta, in care se stabilesc inclusiv termenele de plata, la expirarea acestora inscrisul devenind titlu executoriu.

Cuantumul sumelor necesare proiectarii si executarii lucrarilor vor face obiectul unei alte hotarari.

Cele 10 cladiri vizate se afla intr-o stare avansata de degradare, cu bucati de tencuiala cazute care pun in pericol viata trecatorilor. Acestea trebuiau reabilitate anul trecut, dar, cel mai probabil, nu vor fi finalizate nici anul acesta.

“In perioada 2013 – 2014, vor fi refatadizate 101 cladiri de pe Bd. Eroilor, Piata Unirii, Napoca, Avram Iancu, Petru Maior si strada Memorandumului, unde estimam un cost al lucrarilor de 2 milioane de euro. In perioada 2015 – 2016 vor fi refatadizate 399 de cladiri, iar in perioada 2016 – 2018, 456 de cladiri vor fi renovate”, aratau reprezentantii Primariei la demararea proiectului.

Cele 10 cladiri care urmeaza sa fie reabilitate sunt pe:

Memorandumului, numarul 2

Memorandumului, 11-13

Samuil Micu, numarul 2

Ion Ratiu, nr. 7

Bulevardul Eroilor, nr. 12

Regele Ferdinand, nr. 37

Piata Avram Iancu, nr. 6

Piata Avram Iancu, nr. 10

Horea, nr. 1

Horea, nr. 66

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 3 hours Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 4 hours Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 6 hours Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 9 hours Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
 • Acum 21 hours Politica
  Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat. Astfel de declarații nu corespund standardelor europene”
 • Acum 1 day Reportaj
  INTERVIU – Claudiu Olenici, președintele Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „E și rușine pentru un oraș care se compară cu Barcelona și mâine poate și cu New York, să aibă dejecții pe râul care trece prin mijlocul Grădinii Botanice!”
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu: Nu sunt un mare fan al reducerii TVA, trebuie să definim produse strategice la care să plafonăm prețul
 • Acum 1 day Justitie
  Evazioniștii de la Cridov au toate șansele să revină în forță, după ce Tribunalul Cluj a ridicat sechestrul pentru peste 2 milioane de lei
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  1,3 MILIOANE EURO profit pentru Telenav Software Cluj-Napoca, cel mai mare profit din istoria firmei
 • Acum 1 day Justitie
  Soții Cătinean de la Gherla, condamnați pentru cămătărie. Adrian Cătinean a primit închisoare cu executare
 • Acum 1 day Din oras
  Calea Someșeni este inundată după fiecare ploaie. City managerul Gheorghe Șurubaru: “Situația este complicată pentru că va trebui să facem o săpătură”
Citește și...
Recomandările redacției