In vizor

Cum ar putea fi Clujul gazda a unui targ international Gaudeamus

Scris de 169

Vladimir Epstein, directorul Gaudeamus a lansat o provocare catre autoritati: sa contribuie la organizarea in 2015 a unei editii internationale a evenimentului. Schimbarea ar da foarte bine si in contextul in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului, insa ramane sa se decida cine ar trebui sa ia initiativa. 

Propunerea a fost anuntata ieri, la inaugurarea editiei din acest an a targului de carte din Piata Unirii. Au fost prezente autoritati din mai toate institutiile locale si judetene clujene, care au promis sprijin si au laudat evenimentul. 

“Deocamdata, caravana Gaudeamus e un targ national, un targ cu o pozitie buna, cu o participare buna, atat a expozantilor, cat si a publicului, cu mult potential, dupa parerea mea, de a deveni un targ international”, a declarat directorul Gaudeamus, pentru Ziar de Cluj. 

Concret, pentru aceasta schimbare e nevoie de participare internationala la una-doua editii, dupa care se va putea incerca inscrierea pe site-ul Targului International de Carte de la Frankfurt. 

“Este cel mai important targ de carte din lume, cu un site pe care te poti inscrie doar daca indeplinesti anumite conditii. Cei de acolo vin si fac evaluari, te evaluaza si te acrediteaza ca targ international de carte. Asta presupune, intre altele, sa ai o logistica adecvata si apoi o extindere, parteneriate cu alte targuri de carte din tari apropiate”, a explicat Epstein. 

Toate acestea necesita o echipa care sa intocmeasca un proiect pe termen lung, pe o perioada de 3-5 ani. 

“Binenteles, asta inseamna un alt tip de buget si un suport din partea autoritatilor locale. Eu am aruncat piatra, acum sa vedem daca o ridica cineva si daca exista interes din partea tuturor forurilor, pentru ca ar fi nevoie, cred, si de sprijinul primariei, a Ministerului Culturii, a Uniunii Scriitorilor din Romania, sunt multe forte care s-ar putea coaliza intr-o echipa si o strategie”, a detaliat directorul Gaudeamus. 

In privinta colaborarii cu municipalitatea, Epstein a precizat ca au fost ajutati cu locatia, insa nu au cerut si nu au primit fonduri de aici in cei 15 ani de la inaugurarea targului de la Cluj. 

“Un targ international ar aduce un suflu de aer proaspat in oras in ceea ce priveste turismul, ar fi un excelent punct de atractie, mai ales ca anul viitor Clujul va fi si Capitala Culturala a Tineretului. Peste tot in lume exista o implicare a autoritatilor locale in sprijinirea targurilor internationale”, a mai spus Vladimir Epstein. 

Oficialii primariei spun ca institutia este deschisa fata de acest tip de propuneri, insa e nevoie ca organizatorii sa intocmeasca un proiect, dupa care pot sa identifice posibilitatile de finantare, inclusiv din fondurile destinate ONG-urilor pentru 2015, fie pentru alte tipuri de sprijin si sa urmeze demersurile legale in acest sens, dupa cum a explicat Oana Buzatu, purtator de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca. 

“Sprijinim initiativele, sustinem demersurile de a promova numele Clujului peste hotare si evenimentele care aduc cartea in oras, insa, pentru a putea ajuta concret, e nevoie de un proiect, o strategie. Nu primaria e organizator al Targului Gaudeamus, asa ca nu putem sa facem aceste planuri in locul lor. Daca pentru a face targul international e nevoie ca primaria sa acorde fonduri, pot sa isi depuna proiectul conform Legii 350 privind regimul finantarilor nerambursabile din fondurile bugetului local si sa fie evaluat de comisie. Poate se incadreaza in alte zone, cum ar fi fondurile neramburabile prin Programul Erasmus. Trebuie sa isi organizeze planul si apoi vom vedea cum ii putem ajuta”, a declarat Oana Buzatu. 

Si Federatia Share, structura care gestioneaza proiectul Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului 2015 si-a manifestat dorinta de a sprijini initiative Gaudeamus. 

“Noi vom lansa in curand, in cursul lunii aprilie un apel public pentru toti cei care vor sa isi inscribe proiecte pentru 2015. Orice initiativa este binevenita. O sa discutam cu toti sa vedem cum ii putem ajuta. Putem sa ne intalnim cu cei de la Gaudeamus, sa stabilim niste coordonate”, a declarat Bogdan Buta, directorul executiv al asociatiei. 

Targul Gaudeamus din acest an  poate fi vizitat pana duminica in cortul gigantic amplasat in Piata Unirii  de miercuri pana sambata, intre ora 10 si 20, iar duminica intre 10 si 14.

Foto: Eugen Olariu

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 16 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 2 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 4 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 6 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 18 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 23 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE