In vizor

Tise vrea sa construiasca un turn cu 12 etaje in centrul Clujului, arhitectii il considera "abuz urbanistic"

Senatorul PDL Alin Tise incearca sa obtina avizele necesare pentru construirea unui imobil de 12 etaje, pe strada Ploiesti din centrul Clujului. Comisia de Urbanism se opune proiectului, iar vecinii sunt si ei deranjati de viitorul edificiu. Potrivit proiectului, in locul vilei detinute de familia Tise ar urma sa fie ridicat un bloc cu spatii de birouri, de peste 4.000 de metri patrati si 38 de apartamente. Arhitectii din Comisia de Urbanism spun ca, in aceasta forma, proiectul ar fi un „abuz urbanistic”.

Daca ieri Alin Tise spunea ca doreste doar sa prospecteze piata imobiliara in zona strazii Ploiesti, acolo unde detine o vila cu trei apartamente, cumparata impreuna cu sotia sa, notarul public Camelia Tise, astazi proiectantii angajati de familia senatorului au prezentat planurile imobiliare concrete. Familia Tise, impreuna cu vecinul lor Ioan Chis, au gandit un bloc de 12 etaje, care ar urma sa se invecineze cu Europa Business Center, o cladire de birouri de 12 etaje construita de Imofinance si Imoinvest.

Proiectul imobiliar este derulat prin societatea Central Business Plaza SRL, ce apartine fratelui senatorului, alaturi de Camelia Tise, sotia politicianului. Beneficiar mai este si vecinul familiei Tise, Ioan Chis.

In curtea vilei, care urmeaza sa fie cumparata de la Primaria Cluj-Napoca si despre care am scris AICI, familia Tise are o suprafata de 886 de metri patrati , iar vecinul de la nr. 11, o suprafata de 712 metri patrati. Impreuna, cei doi beneficiari intentioneaza sa construiasca o cladire de 12 etaje, cu 38 de apartamente, 600 de metri patrati de spatii comerciale, 4.127 de metri patrati de birouri si 92 de locuri de parcare, dintre care 63 subterane.

Practic, un bloc de 12 etaje, jumatate cu birouri si jumatate cu apartamente.

Panescu: „ar fi un abuz urbanistic

Reprezentantul firmei proiectante a expus, astazi, in fata Comsiei de Urbanism a primariei Cluj-Napoca, planurile pentru construirea viitorului imobil.

“Imobilul se va lipi de Europa Business Center. Regimul de inaltime este identic cu aceasta cladire. Practic, acest PUD presupune o restructurare urbana pe zona care se intinde de pe strada Ploiesti si strada Constanta”, a explicat proiectantul.

Cu toate acestea, planurile imobiliare ale familiei Tise nu au convins Comisia de Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Cel mai vehement combatant a fost arhitectul Eugen Panescu, care a dat exemplul cladirii din imediata vecinatate, construita de Imofinance, Europa Business Center, si pe care o considera “un abuz urbanistic”.

“Prezentati cu normalitate cladiri de o asemenea factura si care, din pacate, acum trebuie sa acopere cladirile care sunt deja in constructie. In centrul istoric s-a ridicat un calcan cu geamuri de toalete. E o zona care, cu siguranta, este in schimbare, cu siguranta se poate moderniza , insa nu in felul acesta. Acea cladire de pe coltul strazii Ploiesti cu Constanta nu este nimic decat un abuz urbanistic greu de crezut si care va produce multe neplaceri cand va ajunge pana la etajele care au fost aprobate. Cladirea aceasta  e la fel. Singurul avantaj este ca acopera, poate, geamurile de toaleta. Este inacceptabil, dupa parerea mea, si se bazeaza pe un plan care este o rusine”, a transat Panescu, membru al Comisiei de Urbanism.

Colegul lui, Serban Tiganas a fost putin mai temperat.

“In zona respectiva exista presiune de transformare si chiar si constructii in santier. Ceea ce propun eu este a incerca sa inchidem zona intr-o maniera rezonabila, pornind de la constructiile care se realizeaza. Constructia viitoare va recontura zona”, a declarat arhirectul Serban Tiganas.

Acesta a atras atentia ca strada Ploiesti este o strada extrem de circulata, iar Parkingul din Mihai Viteazu nu poate asigura necesarul locurilor de parcare.

Arhitectul Adrian Iancu a spus, la randul lui, ca nu este potrivit sa se construiasca pe acest spatiu un bloc cu 38 de apartamente.

Unde sunt spatiile verzi si locurile de joaca?

“Noi vorbim de o suprafata de 14.000 de metri patrati construiti. O sa fie spatii comerciale, o sa fie birouri, o sa fie apartamente. Cele 38 de apartamente cu cei posibil 70 de locatari, au un spatiu verde si un loc de joaca de 256 metri patrati, respectiv 151 de metri patrati. Acelea nu-s conditii de locuit. Din punctul meu de vedere, aceasta zona nu este propice pentru o locuire atat de intensiva”, a explicat Adrian Iancu.

La dezbaterea de astazi, au fost prezenti si cativa vecini de-ai familiei Tise, care si-au exprimat nemultumirea pentru ridicarea viitoarei cladiri.

Una din principalele probleme este cea a traficului din zona. Apoi, inaltimea cladirii.

“Nu am fost notificati de constructia acestei cladiri”, a spus unul dintre vecini.

Elena Boboc, o alta vecina de-a familiei Tise, spune ca va ramane fara  lumina naturala in casa, daca proiectul imobiliar va fi aprobat in aceasta forma.

Inainte de toate, viitorii beneficiari ai proiectului trebuie sa obtina un aviz de la Comisia de Monumente, deoarece este vorba de  o constructie in centrul istoric al Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *