Din oras

Cum ar putea “afacerea” Michelangelo sa afecteze sanatatea clujenilor

Scris de 1,016

Consumul de carne alterata si injectata, cum a fost cea livrata in comert si in unitati de alimentatie publica de catre reteaua din “Dosarul carnii”, coordonata de la Cluj, de patronii firmei Michelangelo, ar putea avea efecte grave asupra sanatatii consumatorilor, avertizeaza specialistii. eFectele pot ajunge de la toxiinfectii pana la deces.

Timp de cel putin trei ani, infractorii condusi de Bogdan Curticiu si Sorin Selesiu, administratorii firmei clujene Michelangelo au distribuit carne alterata si injectata in fast-fooduri, cantine, spitale, scoli, penitenciare sau le-au vandut in carmangerii. Specialistii spun ca aceste produse ar putea afecta grav sanatatea celor care ajung sa le consume. 

“In linii mari, afectiunile aparute in urma consumului de carne alterata ar fi de doua tipuri: unele sunt infectioase si celelalte consta in aparitia de intolerante la anumite alimente. In primul caz se pot transmite prin intermediul carnii bacterii si paraziti”, a rezumat nutritionistul Adrian Copcea. 

Cazul Michelangelo ar impune efectuarea unor anchete epidemiologice, in opinia specialistului. 

“Cele mai severe cazuri pot fi date de toxiinfectii cu diferiti paraziti sau bacterii. Un copil care mananca, de pilda, carne stricata, poate fi afectat foarte serios, nu stiu daca se poate ajunge chiar la deces, insa efectele pot fi devastatoare”, apreciaza Copcea. 

Cristina Nita, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice in cadrul Retelei private “Regina Maria” este de parere, de asemenea, ca efectele consumului de carne alterata pot fi din cele mai grave. 

“Efectele sunt dintre cele mai rele, mergand de la simple toxiifectii care nu sunt deloc simple si pana la stari care necesita spitalizare. Orice aliment alterat contine substante periculoase care afecteaza organismul”, a declarat medicul. 

Infectiile sunt, totusi, cel mai mare risc la care ne expunem atunci cand consumam alimente stricate, potrivit nutritionistului. 

“Se poate ajunge la stari foarte grave, septicemii care pot duce la deces, daca bolnavul nu s-a prezentat la timp la medic. Din aceasta cauza este extrem de important sa avem grija la felul in care se prezinta alimentele, chiar daca eticheta lor spune ca ar fi in garantie. Nu este normal sa nu poti avea incredere in inscriptia de pe etichete si in autoritatile care ar trebui sa verifice, dar sanatatea e cea mai importanta”, a atras atentia Cristina Nita. 

Cazurile de toxiinfectii alimentare ajung, de regula, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj. 

“Nu am facut nici o legatura, deocamdata, intre ceea ce se presupune a fi carne alterata pusa pe piata si situatia concreta din spital, pentru ca exista o multitudine de cauze care pot duce la toxiinfectii. Asta va pot spune acum”, declara Ion Muresan, directorul spitalului clujean. 

Foto: monitorulcj.roULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Șeful SRI, Eduard Hellvig, despre legile securității: “Societatea românească și decidenții politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informații. Nu putem fi în același timp un fel de pompieri chemați să stingă incendiile provocate de alții și apoi acuzați că le-am stins”
 • Acum 4 hours Eveniment
  AȚI VĂZUT-O, SUNAŢI LA 112! MINORĂ de 14 ani, dispărută dintr-un centru de minori din Cluj
 • Acum 4 hours Politica
  De unde OSĂ scoată Boc banii? Camera Deputaților: Primăriile trebuie să aloce cel puţin 30% din buget pentru activităţi sportive pentru copii şi juniori
 • Acum 4 hours General
  După cele 600 de BMW-uri, Poliția ar putea cumpăra și 75 motociclete de viteză de la firma prietenului președintelui Iohannis
 • Acum 4 hours Politica
  MAI SUNT CEVA LIPITORI DE AFIŞE ŞI AMANTE DE ANGAJAT ÎN PITA PUBLICĂ: Deputații votează o nouă excepție. Se pot organiza concursuri pentru posturile vacante din Parlament, deși angajările la stat sunt înghețate
 • Acum 6 hours Din oras
  Emil Boc susţine că OSĂ intre î programul “o masă caldă” şi alte şcoli
 • Acum 8 hours In vizor
  În ședinta de Consiliu Local din 7 octombrie 2022, lidera femeilor PNL din Cluj își primește blocul de 5 etaje cu vedere și acces la parc. Îi face Boc și ”priveliște” de 5 stele, pe banii clujenilor, la blocul care răsare ca o sulă între case
 • Acum 9 hours General
  După păruiala cu Șoșoacă din Capitală, George Simion vine să se cațere pe Tricolor și la Cluj
 • Acum 9 hours Politica
  Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”
 • Acum 10 hours Din oras
  Da, și? Aproape 70% dintre IT-iştii din România lucrează în București, Cluj și Timișoara, dar Cluj-Napoca tot la poveștile despre cum OSĂ facă Boc digitalizare rămâne
 • Acum 10 hours Eveniment
  Senatul a decis: Șoferii de mopede și motociclete nu mai sunt obligați să aibă trusa de prim-ajutor la ei, ca răspuns la o metodă prin care aceștia erau amendați de către polițiștii din Cluj
 • Acum 10 hours Din oras
  BEAT LA VOLAN AR TREBUI SĂ ÎNSEMNE TENTATIVĂ DE OMOR CU PREMEDITARE: Un bărbat beat conducea pe B-dul 21 Decembrie 1989. Mai mulți șoferi, prinși la volan beți sau drogați în Cluj
 • Acum 11 hours Politica
  TEME-TE CÂND POLITICIENII ANUNȚĂ CĂ NU SE MAI FAC ANGAJĂRI LA STAT: ANAF vrea să scoată la concurs mii de posturi vacante. Nu mai are cine fugări în teritoriu babele care vând lobodă neaccizată?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE