Producătorul de medicamente Terapia acuză Primăria Cluj-Napoca de blocarea unor investiții din cauza servituților de utilitate publică pentru extinderea străzii Fabricii și bulevardului Muncii. Sunt afectați 6000 mp de teren. Conducerea companiei amenință cu instanțele de judecată dacă plângerea prealabilă pe care a formulat-o nu va fi luată în seamă de administrația publică locală.
Terapia solicită printr-o plângere prealabilă revocarea sau anularea parțială a unor hotărâri de Consiliu Local care încalcă dreptul la proprietate. Producătorul de medicamente susține că Primăria blochează proiectele de investiții ale Terapia ca urmare a servituților de utilitate publică pentru extinderea străzii Fabricii și bulevardului Muncii. Potrivit unei plângeri formulată de reprezentanții companiei, hotărârile de Consiliu Local „se instituie în sarcina proprietarilor o condiționare a dreptului lor de folosință și dispoziție asupra terenului, în sensul în care emiterea autorizației de construire pe amplasamentele afectate de astfel de servituți este condiționată de dezmembrarea unei suprafețe a proprietății și înscrierea ei în cartea funciară cu destinația teren rezervat pentru servitute de utilitate publică”.
Este afectată o suprafață de 6000 mp de teren. În plângere, reprezentanții Terapia aduc ca argument prevederile art. 1 din Protocolul nr. 1 CEDO, care prevede următoarele: În cauza Sporrong și Lonnroth contra Suediei, CEDO a reținut faptul că interdicția de a construi duce la pierderea posibilității de a vinde imobilul în condiții normale de piață și că deși din punct de vedere juridic dreptul a rămas intact, astfel de constrângeri reduc semnificativ posibilitatea practică de a-l exercita. În consecință, dreptul devine afectat în însăși substanța sa astfel încât interdicția de a construi devine o povară specială și excesivă pe care ar putea-o face, legitimă numai posibilitatea de a reclama reparații. În aceste condiții, conducerea companiei consideră că actele normative sunt nelegale.
„În concret, prin PUG și RLU s-a introdus interdicția de a construi pe terenul proprietatea subscrisei în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, respectiv lărgirea străzilor Fabricii și bulevardului Muncii, sens în care o suprafață de circa 6000 mp din proprietatea noastră urmează a fi dezmembrată și rezervată pentru aceste servituți. Menționăm faptul că imobilul teren proprietatea subscrisei este încadrat din punct de vedere funcțional în UTR – RiM. Prin urmare, cu încălcarea dreptului nostru de proprietate s-a procedat la instituirea unui regim juridic contrar legii ce are drept consecință directă restrângerea dreptului de dispoziție materială și juridică în ceea ce ne privește”, se arată în plângerea formulată de companie.
Potrivit documentului citat, prin PUG nu se pot reglementa alte servituți publice decât cele prevăzute prin legea civilă.
În plângere sunt enumerate investițiile care vor fi blocate ca urmare a hotărârilor de Consiliu Local: extindere clădire Farmacologie Clinică pentru realizarea studiilor de bioechivalență, activitate care va asigura peste 50 de locuri de muncă; reabilitare termică, refațadizare și schimbare destinație clădire din cămin de nefamiliști în clădire pentru activitate de logistică; construire împrejmuire pe latura de vest din strada Fabricii nr. 124; amenajare spațiu pentru parcare.
„Executarea acestor obiective este paralizată de interdicția de a construi ca efect al instituirii servituților de utilitate publică, împrejurare de natură să creeze grave prejudicii activității societății”, se arată în plângere.
Reprezentanții companiei precizează că se vor adresa instanțelor dacă plângerea prealabilă va fi respinsă. Documentul urmează să fie analizat în ședința de Consiliu Local de marți, 2 aprilie.