In vizor

Cum a reusit o clujeanca si fiicele ei sa ridice 9 cladiri fara nicio autorizatie

Clujeanca Angela Maria Chis este, deja, celebra pe holurile Politiei Locale din primaria clujeana. Femeia, impreuna cu cele doua fiice ale ei, a construit la noua adrese din Cluj-Napoca, blocuri si case, fara nicio autorizatie de constructie. Consilierul local PC Adrian Muresan, care s-a luat “la tranta” cu acest caz, sustine ca autoritatile locale nu au reusit sa o opreasca pana acum. Nici nu e de mirare, daca luam in considerare ca ultima amenda data de Emil Boc a fost de 3.000 de lei, in timp ce cuantumul maxim al amenzii era de 100.000 de lei.

Luna trecuta, intr-o sedinta de Consiliu Local, Adrian Muresan, o voce pana acum timida in forul local, i-a cerut primarului Emil Boc sa gaseasca solutii pentru a opri o clujeanca, pe Angela Maria Chis, sa construiasca ilegal in oras. Ultimul abuz urbanistic al femeii, sustinea consilierul PC, se petrecea chiar pe strada pe care el locuieste, in cartierul Dambu Rotund. Atunci, edilul orasului i-a promis ca va lua masuri si a cerut Politiei Locale identificarea tuturor cazurilor in care femeia a construit fara autorizatie de constructie. Raspunsul a venit dupa o luna: Angela Maria Chis si cele doua fiice ale ei au construit ilegal la noua adrese in oras, iar nimeni nu a putut-o opri pana acum.

Sub ochii primarului Boc si a Politiei Locale,  dar si a procurorilor care au dispus, in unele cazuri, neinceperea urmaririi penale, Angela Maria Chis a continuat sa ridice cladiri ilegale dupa bunul plac in mai multe cartiere din oras, in ultimii ani.

Pe strada Atelierului nr. 12, femeia construit fara autorizatie de constructie, iar politistii locali au dispus oprirea lucrarilor. La aceasta adresa, Angela Chis  a construit 12 garsoniere, chiar daca pe strada respectiva nu exista utilitati, canalizare, locuri de parcare pentru atatea locuinte, fiind vorba de o zona de case. Dupa ce a fost somata de mai multe ori sa opreasca lucrarile, Angela Chis nu s-a conformat, astfel ca politistii locali au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca.

Din raspunsul oficial primit de consilierul local de la Politia Locala, reiese ca aceasta, impreuna cu fiicele ei, Larisa-Alexandra Chis si Ioana Anca Mosutiu, au mai multe antecedente in ceea ce priveste nerespectarea legislatiei in domeniul constructiilor.

Astfel, in 2012 Angela Chis a construit fara autorizatie pe strada Septimiu Albini nr. 82. In acest caz au fost sesizate organele de urmarire penala, care nu au dat, inca, o rezolutie.

Pe strada Ploiesti nr. 27, fiica adoptiva a clujencei, Ioana-Anca Mosutiu, a executat, de asemenea lucrari de constructii fara a detine autorizatie de construire, respectiv avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, constand in modificari interioare la un apartament. Si in acest caz au fost sesizate organele de urmarire penala.

Apoi, aceeasi Angela Chis a recompartimentat un apartament pe Eroilor nr. 43, fara autorizatie de construire.

“Pentru lucrarile executate au fost sesizate organele de urmarire penala in dosar 6587/P/2012 prin care s-a constatat neinceperea urmaririi penale”, arata Politia Locala.

In acest caz, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca a apreciat ca femeia nu prezinta pericol social si este de ajuns amenda administrativa aplicata.

Pe strada Tache Ionescu nr. 74, clujeanca a construit, tot fara autorizatie, mai multe garsoniere.

“La sfarsitul saptamanii trecute m-a intrebat cineva daca am informatii despre constructia de pe strada Tache Ionescu nr. 74. O clujeanca a cumparat acolo o garsoniera, a platit o buna parte din pret, dar acum s-a trezit ca nu poate intabula constructia respectiva, deoarece nu exista autorizatie de constructie”, povesteste consilierul local despre acest caz. 

Raspunsul Politiei Locale cu privire la aceasta constructie este urmatorul: “Urmeaza sa se verifice daca se continua lucrarile pentru a se aplica masurile prevazute de lege”.

Pe strada Sighisoarei nr. 3, femeia a decopertat cladirea de la adresa respectiva, iar vecinii au reclamat lucrari de compartimentare in mai multe apartamente, lucru care nu a putut fi verificat la fata locului de Politia Locala.

Proprietarul cladirii este cealalta fiica a clujencei, Larisa Chis, care a fost somata sa prezinte documentele privind legalitates lucrarilor in desfasurare.

La adresa Tudor Ciortea nr. 22, inspectorii primariei au constatat ca s-au executat lucrari de desfiintare partiala a imobilului, urmate de extindere pe orizontala si verticala. Tot fara autorizatie de construire.

Pe strada Donath nr. 200, femeia construieste pe terenul unui alt proprietar, care a fost somat de Politia Locala sa faca dovada autorizatiilor de construire. Politistii locali nu au reusit sa gaseasca prorietarul terenului, insa au gasit-o pe Angela Chis pe santier, cu ocazia controalelor.

De asemenea, pe strada Bistritei nr. 16, femeia, impreuna cu fiica ei, Larisa Chis, a construit inca din 2011 mai multe apartamente fara autorizatie, pe care le-a si vandut.

“In cazurile prezentate mai sus inspectorii din cadrul Serviciului Control Urbanism si Disciplina in Constructii au actionat in limita competentelor ce le revin, luand toate masurile legale prevazute de legislatia in vigoare”, este raspunsul celor de la Primaria-Cluj-Napoca.

Consilierul Adrian Muresan este hotarat sa continue lupta cu astfel de cazuri, insa trage un semnal de alarma in acelasi timp: amenzile aplicate pana acum de primarul Boc sunt mult prea mici pentru gravitatea faptelor.

“Astept un raspuns si de la Departamentul Juridic privind acest caz, deoarece au fost facute mai multe adrese la Parchet. Apoi, voi verifica la Parchet stadiul dosarelor. Trebuie sa intampinam asemenea cazuri. In momentul in care se semnaleaza ca exista o lucrare ce se executa fara autorizatie de constructie, in mod normal amenda poate ajunge pana la 100.000 de lei. Din pacate, nu Politia Locala stabileste suma, primarul este ordonatorul de credite. Astfel, Emil Boc hotaraste valoarea amenzii, in toate cazurile. In ultimul caz, de pe strada Atelierului nr. 12, a noua locatie unde aceasta femeie a construit ilegal, a primit o amenda de 3.000 de lei”, puncteaza Adrian Muresan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *