Justitie

Cum a operat ”managerul” din Primăria Florești, trimis în judecată pentru fapte de corupție? Înainte de Diferit, Cridov era pe profit!

Marius Manu, inspectorul angajat din Primăria Florești, a reușit să ajungă în atenția procurorilor după ce s-a descoperit că acesta a favorizat firma lui Cristian Mureșan, Cridov SRL, cu o lucrare de peste 500.000 de lei. Procurorii susțin că Manu a urmărit „crearea unei aparențe de respectare a legii și de asigurare a cheltuirii eficiente a fondurilor publice”. 

 

Cridov-ul intră cu subcontractare și urcă prin licitații câștigate din fașă 

Potrivit procurorilor, firma care a câștigat licitația de modernizare a infrastructurii și a canalizării pentru Comuna Florești în 2010 a subcontractat lucrarea către Cridov SRL. Prieteniile pe care Mureșan și le-a făcut cu executivul din administrația locală au dus la lucrări pe bandă pentru firma Cridov, toate de la administrația locală din Florești. Înainte de perchezițiile din 2016, la Cluj se știa că lucrările pentru Centura de Sud a Floreștiului vor fi câștigate de Cristian Mureșan prin Cridov SRL. Însă procurorii i-au dat planurile peste cap, l-au arestat la domiciliu pe Mureșan și i-au pus sechestru pe utilajele din firmă. 

Dosarul prin care Cristian Mureșan este trimis în judecată pentru a doua oară arată că în 2014 acesta era favoritul din Primăria Florești. 

„În cursul anului 2010, între Comuna Florești și SC T.C.M-NORD – S.A. a fost încheiat Acordul contractual nr 11265/21.07.2010, având ca obiect realizarea unor lucrări ample de modernizare a infrastructurii rutiere și de canalizare a acestei localități, lucrarea fiind finanțată, majoritar, din fonduri europene. După încheierea acordului contractual, SC T.N. SA a subcontractat lucrările către inculpata SC Cridov SRL, administrată de inculpatul Mureșan Cristian. Pe acest fond, începând cu anul 2010, angajații Cridov SRL au realizat ample lucrări de modernizare a străzilor din localitatea Florești”, se arată la dosar. 

În paralel cu lucrările de modernizare a rețelei stradale, în perioada 2012 – 2013, comuna Florești a aderat la Asociația Metropolitană Cluj (alături de localitățile Cluj-Napoca, Baciu și Ciurila, Apahida și Feleacu) pentru ca CTP Cluj-Napoca să își extindă liniile de transport în localitățile vecine. 

Floreștiul urma să modernizeze stațiile de transport și să amenajeze alte stații. Lucrarea era din fașă dată către Cridov SRL. Cum? Cu ajutorul ”funcționarului priceput”, Marius Manu, care l-a combinat pe fostul viceprimar, Pop Victor Ticu, să îl ajute cu documentația. 

„Inculpatul Marius Manu, funcționar în cadrul Compartimentului Achiziții din cadrul Primăriei Florești, a fost însărcinat să realizeze demersurile necesare achiziționării și executării lucrărilor de amenajare a stațiilor de autobuz (…). SC Cridov SRL executa deja mai multe lucrări pe raza localității Florești, fiind compania cu care urma să se încheie contractul de execuție a lucrărilor, iar activitățile desfășurate de Marius Manu au urmărit doar crearea unei aparențe de respectare a legii și de asigurare a cheltuirii eficiente a fondurilor publice, așa cum obligau dispozițiile OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice, în vioare la acea dată”, mai susțin anchetatorii. 

Astfel că în 2014. Marius Manu a trimis invitații către trei firme, printre care era și CRIDOV SRL, pentru lucrarea pe care urmau să i-o dea lui Mureșan: „Vă invităm să ne prezentați oferta dumneavoastră financiară pentru execuția lucrărilor de Amenajare stații autobuz în com. Florești”. Culmea, că funcționarul nu a reușit să prezinte dovada că a emis acele invitații de participare. În 04.03.2014 Cridov SRL figurează că a trimis o ofertă de preț, iar cei din primărie o înregistrează cu data de 03.04.2014. Tot pe 4 martie vin alte două oferte de la celelalte firme (TEORETIC – vom reveni asupra acestui aspect), iar sub scuza „prețul cel mai scăzut”, lucrarea îi este dată lui Mureșan Cristian. 

Cu o grabă surprinzătoare, fără a se mai aștepta emiterea avizului de către Poliția Rutieră, în 4 martie se semnează contractul cu Cridov S.A., iar viceprimarul Pop Victor Ticu emite ordinul de începere a lucrărilor. Mai mult, Mureșan Cristian emite prima factură în data de 18 martie și alte două în aprilie și iulie. Valoarea acestora era de 532.976 lei, iar plata s-a făcut instant în conturile Cridov SRL. Procurorii susțin că situațiile de lucrări anexate facturilor cuprindeau mențiuni false, peste care a trecut cu vederea Marius Manu. Așa s-a ajuns ca lucrarea să fie achitată cu un ”bonus” de 30.000 de euro. 

„Problema de fond a încheierii și executării contractului de lucrări menționat anterior este reprezentată de supraestimarea valorii lucrărilor, pe fondul neîndeplinirii corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către inculpatul M.M., întrucât suma plătită de Comuna Florești a fost mai mare cu 135.535 lei (aproximativ 30.000 euro) decât cea care ar fi trebuit plătită în mod normal”, arată cei de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca. 

Pe lângă infracțiunea de abuz în serviciu cu participațiune improprie, Marius Manu este complice și la fals. Cum? Procurorii susțin că Marius Manu nu a expediat acele invitații de depunere a ofertelor pentru lucrare către alte firme. Adică nimeni nu știa de lucrarea pe care Primăria Florești urma să o scoată pe piață. Mai mult, în ziua în care s-au depus ofertele de preț, doar cea de la Cridov SRL era reală. Celelalte două nu aparțineau firmelor trecute pe documente. Una dintre oferte era întocmită în numele firmei lui Ioan Bene, Napoca Construcții, iar cealaltă în numele T.C.M-NORD – S.A. – exact firma care a subcontractat lucrările din 2010 către CRIDOV.

Mureșan și Manu au lucrat cot la cot pentru derularea unei proceduri de achiziție ilegală!!!

Procurorii susțin că cei doi l-au presat pe fostul viceprimar Pop Victor Ticu (care a acționat fără vinovăție) ”să încheie în mod nelegal contractul de lucrări nr. 6676/04.03.2014 cu SC Cridov SRL, la o valoare de 429.819 lei fără TVA, în condițiile în care această sumă era supraestimată, iar încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziție frauduloase, prin care s-a urmărit atribuirea lucrării către CRIDOV SRL, fapt ce a avut ca urmare ieșirea în mod nelegal din bugetul Comunei Florești a sumei de 532.976 lei (valoare toată a sumei plătite în executarea contractului)”. 

Marius Manu și Cristian Mureșan sunt trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor: 

-participaţie improprie, sub forma complicităţii, la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 52 alin. 3 Cp rap. la art. 132 din Legea 78/2000 corob. cu art. 297 alin. 1 Cp., – constând în aceea că s-a încheiat în mod nelegal un contract de lucrări în data de 04.03.2014 la o valoare de 532.976,15 lei ( valoarea totală a sumei plătite în executarea contractului ).

– fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 Cp. – constând în faptul că în perioada 18.03.2014 – 21.03.2014, s-a procedat la semnarea şi ştampilarea situaţiilor de lucrări depuse în vederea justificării plăţii sumei de 322.820,14 lei, facturată atestând, astfel, în mod nereal că situaţiile de lucrări prezentate corespund realităţii deşi acest aspect nu corespundea realităţii.

-participaţie improprie, sub forma complicităţii, la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 52 alin. 3 Cp rap. la art. 132 din Legea 78/2000 corob. cu art. 297 alin. 1 Cp. –constând în îndeplinirea în mod defectuos a atribuţiile de serviciu, prin încheierea în mod nelegal a unui contract de lucrări în data de 04.03.2014, la o valoare de 429.819,47 lei fără TVA, în condiţiile în care această sumă era supraestimată iar încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziţie frauduloase

-fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cp. –constând în întocmirea în fals de situaţii de lucrări aferente tranşei nr. 1, în condiţiile în care aceste lucrări nu erau realizate în totalitate.

-participaţie improprie, sub forma complicităţii, la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 52 alin. 3 Cp rap. la art. 132 din Legea 78/2000 corob. cu art. 297 alin. 1 Cp.- constând în încheierea în mod nelegal a contractului de lucrări din 04.03.2014 la o valoare de 429.819,47 lei fără TVA, în condiţiile în care această sumă era supraestimată iar încheierea contractului a fost rezultatul unei proceduri de achiziţie frauduloase.

-fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 Cp.- constând în aceea că la data de 18.03.2014, s-au întocmit în fals situaţiile de lucrări aferente tranşei nr. 1, în condiţiile în care lucrările nu erau realizate în totalitate sau deloc.

Dosarul se judecă la Judecătoria Cluj-Napoca, iar Mureșan Cristian așteaptă decizia în celălalt dosar unde este trimis în judecată alături de soția sa, Mureșan Luminița, pentru infracțiuni de corupție. 

Citește și:

 Patronii de la Cridov SRL: peste un milion de euro din evaziune fiscală și spălare de bani

Răsturnare de situație în DOSARUL CRIDOV! Vezi decizia luată de Tribunalul Cluj

Cu toate acestea, perchezițiile de la Cridov SRL, din 2016, i-au făcut pe soții Mureșan să piardă ocazia de a se înscrie la licitația pentru Centura Florești Sud. În anul respectiv, procedura a fost câștigată de cei de la DIFERIT SRL, însă primarul Horia Șulea a reziliat ulterior contractul cu aceștia. Din 2010 de când Cridov a intrat serios pe lucrările din Forești și până în 2016, anul în care procurorii au pus sechestru pe bunurile firmei, cifra anuală a societății era de ordinul zecilor de milioane. Cu toate acestea, Cridov SRL nu a reușit niciodată un profit mai mare de 270 de mii de lei. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *