In vizor

Cum a finantat Ministerul Educatiei trei proiecte de cercetare pe aceeasi tema, "Romanii din Ardeal 1848-1918", preferata prorectorului UBB, Ioan Bolovan

Trei profesori universitari ai Universitatii „Babes-Bolyai” au obtinut finantari de cercetare din partea Ministerului Educatiei, pentru proiecte pe teme conexe, repetate la nesfarsit, si anume “Romanii din Adeal – 1848-1918”. Cadrele universitare au obtinut punctaje aproape maxime la ultima competitie UEFISCDI-TE, domeniul stiinte umaniste. Interesant este ca Istoria Transilvaniei in secolele XIX – XX este aria de preocupare a istoricului Ioan Bolovan, iar cei trei profesori sunt apropiati de-ai prorectorului UBB Cluj.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a finantat, la ultima competitie organizata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, domeniul stiinte umane, trei proiecte de cercetare venite de la Universitatea Babes-Bolyai, cu o tema aproape identica: istoria romanilor din Ardeal – 1848-1918.

Interesant este ca aplicantii, care au obtinut punctaje aproape maxime pentru cercetare si importante sume de bani, sunt profesori universitari apropiati de-ai prorectorului UBB Cluj, Ioan Bolovan.
Prorectorul Bolovan este, de altfel, cunoscut pentru aria sa de preocupare in cercetare, si anume Istoria Transilvaniei in secolele XIX – XX.

Ministerul Educatiei a finantat, practic, patru proiecte care au aceeasi tema, insa formulate putin diferit.

Cine sunt profesorii UBB care au obtinut finantare pe tema preferata a lui Bolovan

Ana Victoria Sima a obtinut, la ultima competitie UEFISCDI, domeniul stiinte umaniste, un punctaj de 94,5 puncte (din maximul de 100 de puncte) si o finantare de 532.459 de lei, pentru proiectul “Propaganda de razboi si bisericile romanesti din Transilvania”.

Ana Victoria Sima este conferentiar doctor la Facultatea de Istorie si Filosofie.

Luminita Dumanescu a obtinut o finantare de 459.000 de lei, pentru cercetarea “Ritmuri si tipare: Viata de familie din Transilvania din perspectiva cantitativa, 1850-1918″. Punctajul obtinut de Luminita Dumanescu a fost de 94,5 puncte.

Profesorul Ioan Bolovan i-a fost mentor acesteia intr-un alt proiect de cercetare, “The Romanian Childhood during Communism” (Perioada copilariei din timpul comunismului, n.r.). Luminita Dumanescu este cercetaror la Centrul de Studii Transilvane si doctor in istorie la UBB Cluj.

Un alt apropiat de-al lui Bolovan, Vlad Vasile Popovici a obtinut la aceeasi competitie o finantare de 548.000 de lei pentru lucrarea “Actori colectivi in Transilvania epocii moderne. Grupuri elitare romanesti in perspectiva istorica (1850-1918)”, si un punctaj de 94. Profesorul universitar si-a inceput cercetarea la Facultatea de Istorie a UBB Cluj in 2005. El este asistent cercetare la Centrul de Studiere a Populatiei din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”.

Temele de cercetare sunt printre preferatele profesorului universitar Ioan Bolovan, prorector al UBB Cluj, domeniul “Administratie si patrimoniu, relatia cu studentii”. El este cercetator stiintific la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane. De altfel, titlul tezei sale de doctorat este “Populatia rurala a Transilvaniei intre Revolutia de la 1848 si Primul Razboi Mondial”.

Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) este o institutie publica cu personalitate juridica aflata in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS), iar functional consiliilor consultative ale MECS cu atributii in domeniul invatamantului superior, cercetarii stiintifice, dezvoltarii si inovarii.
Institutia are menirea de a “sprijini tinerii cercetatori, doctori in stiinte, aflati in stadiul de pornire sau consolidare a unei echipe de cercetare, dupa ce si-au stabilit un program de cercetare independent, obtinand rezultate semnificative in domeniu propriu de activitate”, dupa cum se arata pe site-ul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *