Din oras

Cum a facut Primaria din Apahida un proiect european pe terenurile oamenilor

O clujeanca s-a trezit fara o mare parte din terenul de 58 de arii pe care il detine in comuna Apahida pentru ca vecinii si-au cadastrat terenurile peste tarlaua acesteia, iar acum se judeca pentru dreptatea ei. Mai mult, autoritatile locale au demarat recent lucrari, parte dintr-un proiect european, pe terenul acesteia in urma cu cateva zile. In aceasta dimineata proprietarii terenurilor din zona s-au dus cu jalba-n protap la Primarie pentru a cere explicatii.

Avocatul femeii, Nicolae Aldea, a notificat in 28 octombrie Primaria Apahida, Inspectoratul de Stat in Constructii Cluj, Politia Apahida, IPJ Cluj.

“Le-am explicat fiecaruia ca doamna Silvia Poptean este proprietara unica a acestui teren si ca se efectueaza lucrari in partea nordica a terenului fara niciun fel de autorizatie din partea ei”, arata avocatul.

Pagubita Silvia Poptean a precizat pentru Ziar de Cluj ca in urma intalnirii de astazi lucrarile pe terenul ei vor fi suspendate.

“Proprietarii sunt nemultumiti de lipsa de comunicare si pentru faptul ca lucrarea a demarat fara acordul lor. Primarul spune ca a preluat o situatie de fapt in inventar cu acea vale si cu un drum, pe care toti proprietarii spun ca e parte din fostele noastre terenuri pe care o societate le-a luat si s-a cadastrat peste terenurile noastre. Nu mai stiu al cui a ramas acel drum care urmeaza sa fie asfaltat. Proprietarii mai sunt nemultumiti si de faptul ca nu vor avea acces la terenurile lor de pe acel drum. Toti isi pun intrebarile: cum s-au facut cadastrarile intr-un ritm galopant, fara stirea noastra; cum e posibil ca peste noapte sa fie schimbate delimitarile terenurilor noastre si sa apara noi societati si noi CF-uri de care noi nu stim ca platitori de impozite. Mi-au spus ca daca instanta va decide ei vor plati pentru terenul care mi-a fost luat”, arata Silvia Poptean.

La randul lui, primarul Grigore Fati spune ca drumul nu face parte din proiectul european, ci doar decolmatarea cursului de apa.

“Drumul nu este pe terenul lor. In momentul actual drumul este pe un teren al Primariei. Este adevarat ca e o situatie mai veche, foarte complexa, o firma din zona, Nervia, cu ani in urma se pare ca a intabulat si o parte din terenurile cetatenilor. O parte din acel teren a facut obiectul unui schimb de terenuri, acest drum de care vorbesc cetatenii este al Primariei, chiar daca inainte o fi fost al cetatenilor. Nu am contestat aceasta chestiune, le-am spus, ei merg in instanta, daca se va constata ca au dreptate sigur ca Primaria va face ce va spune instanta. Probabil ca ne va obliga pe noi sa dam teren la schimb si firma respectiva sa le plateasca pentru ca cetatenii sustin ca mai au teren in insinta firmei. Drumul nu face parte din proiectul european”, spune Fati.

Proiectul european de circa 400.000 de euro se numeste “Construire infrstructura de prevenire si protectie a inundatiilor in comuna Apahida” si este finantat prin FEADR. Edilul recunoaste senin ca s-a intrat “putin” peste terenurile oamenilor.

“Exista o vale la care lucrarile fac parte din proiect european si vom opri lucrarile la cetateanul care a sesizat, vom muta anumite lucrari pe alt tronson, adica acele ziduri de piatra. Valea este in inventarul domeniului public al CL Apahida, doar ca vine putin mai larga ca sa respectam avizele de la Apele Romane s-a intrat la cetateni un pic, initial dansii au fost de acord cu o varianta, s-au razgandit din cauza ca s-a schimbat un pic proiectul ulterior si acum unul dintre ei a spus ca nu este de acord sa continuam cu gabioanele sa ramana valea pur si simplu decolmatata si atat. Am vrut sa punem gabioane pentru ca este o zona industriala si unde s-au produs frecvent inundatii. Proiectul se poate intinde pana anul viitor, nu pierdem finantarea. Eu am vrut sa incheiem lucrarile pana in 15, ca nu mai este mult de lucru”, spune el.

In ceea ce priveste problema terenurilor cu suprapuneri cadastrale, Fati se lasa in voia justitiei.

“Cei de la Nervia s-au cadastrat peste terenurile lor, ei cand au mers sa cadastreze au gasit ocupat, si atunci unii au mers in stanga, unii in dreapta si la unii nu le-a mai ramas teren. Situatia este veche, de vreo 10-12 ani. O sa reglementeze instanta, probabil Nervia va plati la unii, un cetatean a rezolvat deja problema”, a rezumat primarul.

Proiectul european a fost unul controversat inca de la inceput, cand contractul de 1,6 milioane de lei s-a atribuit unui PSD-ist, de aceeasi culoare politica precum edilul Fati.

“Primaria Apahida a atribuit un contract de lucrari pentru un proiect impotriva inundatiilor firmei unui PSD-ist clujean, iar problema consta in faptul ca primarul Grigore Fati a fost ales pe listele PSD. Firma care a castigat de la Primaria Apahida contractul “Construire infrastructura de prevenire si protectie impotriva inundatiilor”, adica ridicarea unor maluri de pamant, este Gentilia Construct SRL, care ii apartine lui Alexandru Cuc, fratele mai mare al lui Traian Cuc, fost consilier judetean PSD. Pana in urma cu doi ani, in cadrul societatii figura si sotia consilierului judetean, Daniela, dar ea a renuntat la scurt timp dupa ce sotul ei, Traian Cuc, a fost declarat incompatibil de Agentia de Integritate, tot pentru o serie de contracte incheiate prin intermediul firmei Gentilia Construct. Primarul din Apahida spune ca a fost doar o coincidenta faptul ca o firma PSD a castigat un contract al unei primarii cu aceeasi culoare politica”, nota in iunie 2014 Gazeta de Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *