Din oras

Balurile Bobocilor nu sunt interzise la Cluj in urma #Colectiv. Consiliul Elevilor propune, insa, amanarea lor

Ca urmare a incendiului din Clubul Colectiv din data de 30 octombrie, Inspectoratul Scolar al Capitalei a interzis organizarea balurilor bobocilor in cluburi. Decizia Inspectoratului Scolar al Cluj-Napoca nu a fost, insa, la fel de drastica. Valentin Cuibus, seful Inspectoratului Scolar Cluj, a explicat ca majoritatea balurilor bobocilor au loc, de obicei, in incinta unitatii de invatamant de care apartin elevii participanti. Cu toate acestea, in contextul doliului national, Consiliul Judetean al Elevilor din Cluj a propus amanarea balurilor care urmau sa aiba loc in perioada urmatoare.

Sursa Foto: Facebook

Conform Mediafax, Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti a anuntat sambata trecuta, suspendarea balurilor bobocilor ca urmare a incendiului din Colectiv. Desi exista si in Cluj-Napoca numeroase localuri aflate pe lista neagra a barurilor care functioneaza fara autorizatie, Valentin Cuibus, seful ISJ Cluj, considera ca nu trebuie generalizata aceasta problema. In cazul in care scoala organizeaza un astfel de bal, spune el, responsabilitatea este a conducerii scolii. Profesorii trebuie sa se asigure ca locul de desfasurare a balului indeplineste toate conditiile.

„Toti profesorii, conducerile scolilor trebuie sa se asigure daca organizeaza, pe cat posibil, sa organizeze in unitatile de invatamant, iar acolo unde se organizeaza in afara unitatii de invatamant, trebuie sa se asigure ca locatia respectiva indeplineste toate conditiile pentru a nu exista riscuri. Este un articol de lege care spune lucrul acesta, noi l-am trimis tuturor in sistem. Nici nu le-am interzis pentru ca nu puteam face lucrul acesta, ele fiind organizate de Consiliul Elevilor in general si de Asociatiile parintilor. Deci, ele nu se organizeaza de catre scoala. Dar, in acelasi timp, isi asuma masurile si locatiile pe care le aleg. Acum nu trebuie sa generalizam si sa spunem ca toate locatiile sunt necorespunzatoare. Dar, fiecare trebuie sa verifice. Multe dintre ele, in special balurile bobocilor sunt in scoli, nu sunt in alte cluburi sau locatii. Ei trebuie sa fie siguri ca nu sunt probleme in privinta locatiei”, arata Cuibus.

In conditiile in care balurile sunt organizate de asociatiile parintilor si de consiliul de elevi a fiecarei unitati de invatamant, elevii pot participa la bal fara a prezenta dovezi suplimentare. Cum este, de exemplu, semnatura parintilor care-si dau acordul pentru participarea copilului la bal.

„Nu este nevoie de semnatura parintilor. Daca ele sunt organizate de asociatiile parintilor, regulile sunt stabilite de acestea. Acolo unde e vorba de bani, in general, asociatiile parintilor stabilesc lucrurile de acest gen. Daca este Consiliul Elevilor, atunci totul se desfasoara dupa regulamentul de functionare al lor”, a incheiat seful Inspectoratului Scolar.

Sursa Foto: Facebook

Cu privire la organizarea balurilor bobocilor, Vladian Musat, Presedintele Consiliului Judetean al Elevilor din Cluj, spune ca unele baluri au fost anulate. Avand in vedere doliul national, acesta infromeaza ca a existat din partea Consiliului Elevilor propunerea ca data aceastor baluri sa fie mutata la sfarsitul lunii noiembrie. 

„Unu la mana: balurile bobocilor reprezinta o adunare total informala. Efectiv, este un grup de elevi care-si doresc sa organizeze aceasta petrecere de obicei, de catre cei de clasa a 10-a pentru clasa a 9-a si se organizeaza, optional, cu sprijinul scolii, daca doresc sa ii ajute cu ceva, cu sponsorizari sau prin asociatia scolilor sau a parintilor. Noi in calitate de membri ai consiliului, am vorbit cu mai multi presedinti si le-am sugerat ca ar fi normal ca scolile in care nu s-au tinut pana acum balurile si urmau sa aiba loc saptamana aceasta, de exemplu, sa amane balul. Am intrebat daca exista aceasta posibilitate avand in vedere si doliul national din weekend-ul trecut si perioada mai delicata prin care trecem in momentul de fata. Acum, din cate stiu eu, sunt cateva scoli care au aplicat acest lucru, de exemplu, scoala Gheorghe Sincai stiu sigur ca isi amana balul pentru sfarsitul lunii, 20-25 noiembrie”, a spus Vladian Musat.

Nu exista un loc standard sau un club anume in care scolile clujene isi organizeaza balul. Unele dintre ele prefera ca petrecerea sa se desfasoare in cadru mai restrans, in incinta liceului, iar altele apeleaza la cluburi si alte localuri. Cu toate acestea, locurile pentru care se opteaza, asigura Vladian Musat, sunt verificate inainte de catre organizatori.

„Locurile in care se organizeaza balurile depinde de resursele fiecarei scoli. Cunosc scoli, de exemplu, cum e Liceul de Muzica, care isi tin balul in propria cantina pentru ca e mare si le permite spatiul. De asemenea, sunt scoli din centru, cladiri vechi, care nu au resursele necesare si care recurg la tot felul de localuri, cluburi si asa mai departe. Balurile care s-au tinut pana acum in aceste localuri si cluburi s-au desfasurat, totusi, in cluburi cunoscute din Cluj care au si un renume si sunt si autorizate. Nu se tin in puburi de care nu a mai auzit nimeni”, a explicat Vladian Musat, reprezentantul Consiliului Elevilor din Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *