In vizor

Cum a aruncat Primaria pe geam 50.000 de euro pentru viabilizarea terenului de pe Valea Garbaului

Primaria Cluj-Napoca a investit peste 50.000 de euro in viabilizarea terenului de pe Valea Garbaului, acolo unde s-a desfasurat, in vara trecuta, Festivalul Peninsula. Atunci, primarul Boc arata ca terenul va fi folosit si in urmatorii ani pentru organizarea unor evenimente. La mai bine de un an de la investitie, pe Valea Garbaului nu s-a mai organizat niciun eveniment. Mai mult, situatia terenului este, inca, incerta.

Terenul de aproape 130.000 de metri patrati a fost transmis de Ministerul Apararii Nationale in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca in 2010, printr-o Hotarare de Guvern. Aceasta prevedea ca, in termen de trei ani, pe acest teren sa fie construite un numar de 920 de locuinte prin programul ANL, care trebuiau, apoi, predate in administrarea Ministerului Apararii Nationale, in maximum 3 (trei) ani de la realizarea transferului terenului. In caz de nerealizare a constructiilor in acest termen, terenul urma sa revina in domeniul public al statului, in administrarea Ministerului Apararii Nationale.

Anul trecut, termenul de trei ani a expirat, astfel ca situatia terenului a devenit una incerta. Totusi, pana in luna iulie a anului trecut, cand inca nu expirase acest termen, primaria a investit peste 50.000 de euro de la bugetul local, pentru a viabiliza zona de pe Valea Garbaului, in vederea organizarii Festivalului Peninsula.

Astfel, de la bugetul local au fost alocate sume importante de bani, mai exact 230.000 de lei, pentru intretinerea drumului, realizarea alimentarii cu energie electrica si a iluminatului public.

Potrivit unor informatii oficiale transmise de Biroul Mass-media al Primariei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj, au fost efectuate urmatoarele cheltuieli: pentru executia lucrarilor de intretinere a drumului, s-a cheltuit suma de 60.431,04 lei; realizarea alimentarii cu energie electrica a costat 67.999,59 lei; realizarea iluminatului public a fost 68.000 lei; achizitia conductei pentru realizarea retelei de apa in lungime de 1500 ml, conducta care a fost montata provizoriu subteran prin sprijinul Companiei de Apa Somes a costat 33.700 lei. Potrivit institutiei, conducta respectiva a fost, ulterior, recuperata si folosita la alte lucrari.

Dupa organizarea Festivalului Peninsula, pe Valea Garbaului nu s-a mai desfasurat niciun alt eveniment de anvergura. Locatia este folosita de clujeni ca zona de agrement. Cei 50.000 de euro cheltuiti din bani publici au fost tocati, practic, degeaba, mai ales ca situatia terenului este, in continuare, incerta.

De la expirarea termenului de trei ani, timp in care primaria clujeana se obliga sa realizeze aici un cartier de ANL-uri, institutia a purtat mai multe corespeondente, atat cu ANL cat si cu diferite ministere, implicate in gestionarea situatiei.

Astfel, prin adresa nr. 13934/03.09.2013, ANL a adus la cunostinta primariei faptul ca, datorita insuficientei resurselor bugetare alocate incepand cu anul 2010 programului de constructii de locuinte, a fost in imposibilitatea demararii procedurilor de achizitie publica a serviciilor de proiectare si lucrari de executie pe terenurile transmise autoritatilor publice locale de catre Ministerului Apararii Nationale, astfel ca investitiile propuse nu se pot realiza cu respectarea termenelor impuse prin hotararile de guvern si solicita analizarea posibilitatii prelungirii termenelor pentru care au fost transmise aceste imobile.

Acelasi aspect este reiterat in adresa nr. 48663/17.06.2013 a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice referitor la termenele de transmitere a imobilelor. ANL mai arata, prin adresa mentionata mai sus ca, referitor la prelungirea termenelor stabilite prin hotararile de guvern, a fost solicitat punctul de vedere al Ministerului Apararii Nationale, care isi manifesta acordul privind prelungirea, prin hotarari ale autoritatilor locale, a termenelor de realizarea a locuintelor ANL, dar nu mai mult de 10 ani de la preluarea imobilelor. Urma ca, dupa adoptarea hotararilor autoritatilor locale, sa fie initiate proiectele de hotarari de guvern cu propunerea de prelungire a termenelor prevazute in actele normative de transmitere a imobilelor, in care Ministerul Apararii Nationale sa aiba calitatea de minister coinitiator.

„Anticipand necesitatea initierii demersurilor de prelungire a termenelor de transmitere a imobilelor, Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat, in sedinta publica ordinara din data de 16 mai 2013, Hotararea nr. 260, prin care s-a aprobat modificarea termenului stabilit, de la trei la sapte ani. Hotararea nr. 260/2013 a fost transmisa, in cursul lunii mai 2013, Ministerului Apararii Nationale, Institutiei Prefectului Judetului Cluj si Consiliului Judetean Cluj, in vederea demararii formalitatilor necesare modificarii art. 2 alin. (3) din H.G. nr. 628/2010, in sensul prelungirii termenului de transmitere a terenului de la trei la sapte ani. Pana in prezent, cel putin in ceea ce priveste initierea proiectului de hotarare de guvern pentru modificarea art. 2 alin. (3) din H.G. nr. 628/2010, referitoare la terenul transmis in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, nu s-a intreprins nici un demers”, arata primaria Cluj-Napoca.

In iunie 2014, ANL revine la precizarile privind insuficienta resurselor bugetare alocate programului de constructii de locuinte si solicita din nou analizarea posibilitatii prelungirii termenelor pentru care a fost transmis imobilul, adresa la care s-a raspuns in sensul ca Municipiul Cluj- Napoca a intreprins demersurile necesare prelungirii termenului de realizare a investitiilor propuse.

Prin adresa inregistrata la Primaria municipiului Cluj-Napoca sub nr. 246538/10.07.2014, Ministerul Apararii Nationale solicita preluarea imobilului, conform H.G. nr. 628/2010.

Urmare a acestei acestei solicitari, Primaria municipiului Cluj-Napoca a transmis Ministerului Apararii Nationale si Guvernului Romaniei, in cursul lunii august, adrese prin care solicita reanalizarea posibilitatii de prelungire a termenului prevazut in HG 628/2010, solicitari la care inca nu s-a primit nici un raspuns.

Terenul situat pe Valea Garbaului se afla, in prezent, in proprietatea Municipiului Cluj-Napoca si in administrarea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca.

“Referitor la administrarea acestuia, precizam ca Municipiul Cluj-Napoca nu incheie in prezent nici un fel de acte administrative avand ca obiect terenul in cauza”, se arata intr-un raspuns al institutiei clujene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *